Θέμα ημερών η κάθοδος της GRECO στην Κύπρο

Ερευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος σε σχέση με τις πρόσφατες ομοφοβικές και άλλες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου που προκάλεσαν σάλο στην κυπριακή κοινωνία διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης (Φωτογραφία: Αρχείο ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ανακοίνωση της ημερομηνίας καθόδου, στην Κύπρο, αξιωματούχων της GRECO, της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς, για την εξέταση των καταγγελιών για τη διαπλοκή δικαστών με την Τράπεζα Κύπρου. Την κάθοδό της, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε με τον πλέον επίσημο τρόπο η Γενική Εισαγγελία, το αρμόδιο Σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί επιστολή της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, με την οποία έθετε ενώπιον της GRECO τις καταγγελίες στις οποίες προέβη ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, αδελφός του Γενικού Εισαγγελέα.

Για το ενδεχόμενο καθόδου αξιωματούχων της GRECO, για εξέταση των καταγγελιών του Ν. Κληρίδη, είχε μιλήσει το πρωί της Τετάρτης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Επιβεβαίωσε την ύπαρξη πληροφοριών για την κάθοδό της αλλά, πρόσθεσε, αυτή δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης. “Αρμόδια γι’ αυτό το θέμα είναι τα όργανα της δικαιοσύνης και ο Γενικός Εισαγγελέας”, ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή είχε και στο παρελθόν δείξει ενδιαφέρον για θεσμικά θέματα της Κύπρου και είχε ληφθεί υπόψη από τη Βουλή. “Είχαν υιοθετηθεί οι συστάσεις της GRECO”, ανέφερε ο κ. Προδρόμου για να προσθέσει ότι: “Ο τρόπος βέβαια με τον οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή δεν είναι τιμητικός για τη χώρα μας. Αφού όμως υπάρχει αυτή η κρίση, πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει και πώς θα λυθεί”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρακολουθούν στενά το θέμα και αν χρειαστεί θα παρέμβουν, χωρίς να υποκαθιστούν τα θεσμικά όργανα που προβλέπεται ν’ αποφανθούν γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς. “Ίσως υπάρχει πιθανότατα η ανάγκη να ληφθούν εκτός από αποφάσεις για τα όσα ακούγονται και κάποια μέτρα θεσμικά. Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται η Βουλή να μείνει απλός θεατής στα τεκταινόμενα στο χώρο της δικαιοσύνης. Προσθέτει ότι: “Με δεδομένη και απόλυτα σεβαστή την αρχή της διάκρισης των εξουσιών η οποία διατρέχει το πολίτευμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως συνακόλουθα και υπό τις περιστάσεις επιβάλλεται, δηλώνω ότι δεν πρόκειται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να εμπλακώ στις διάφορες δημόσιες δηλώσεις και αντιπαραθέσεις επ’ αφορμή των συγκεκριμένων γεγονότων και/ή τοποθετήσεων”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available