Θέμα προσώπων

Ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος, εξηγεί στο εκκλησίασμα για την εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας. Διακρίνονται ο Γέροντας Εφραίμ, ο ιερομόναχος Ευδόκιμος και ο εφημέριος π. Κωνσταντίνος Λαζαράκης Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Κώστας Μπέη

Με είχε καλέσει πολλές φορές ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος να επισκεφθώ την κοινότητά του, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σαουθχάμπτον του Λονγκ Αϊλαντ, αλλά δεν είχε δοθεί η ευκαιρία μέχρι την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου όπου πήγαμε με τους Βατοπαιδινούς Μοναχούς. Κατ’ αρχήν η περιοχή του Σαουθχάμπτον είναι πραγματικά ειδυλλιακή, ήσυχη και σίγουρα ενός άλλου επιπέδου από κοινωνικής και οικονομικής πλευράς. Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το εν αγαστή κτιριακό συγκρότημά του είναι κυριολεκτικά αριστούργημα.

Ο ναός είναι χτισμένος σύμφωνα με τη σωστή Ορθόδοξη ναοδομία η οποία έχει Θεολογικές διαστάσεις και συμβολισμούς, όπως άλλωστε όλα όσα συνδέονται με τα εκκλησιαστικά Ορθόδοξα κτίσματα. Το δε εξωτερικό βαφτιστήρι παραπέμπει στους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους, στους οποίους η βάπτιση των ενηλίκων υπερτερούσε του νηπιοβαπτισμού ο οποίος επικράτησε αργότερα και μάλιστα για πρακτικούς λόγους.

Η αγιογραφία του ναού επίσης σωστή με εκκλησιαστικότητα και Ορθόδοξη δομή και μορφή. Αλλά και το κτιριακό συγκρότημα με το κοινοτικό κέντρο, τη βιβλιοθήκη, τα γραφεία, τις αίθουσες διδασκαλίας όλα στην εντέλεια, σωστό αριστούργημα. Κι όλα αυτά παραπέμπουν σ’ ένα πράγμα, πως όλα είναι θέμα προσώπων και στην προκειμένη περίπτωση το πρόσωπο της κινητήριας δύναμης εδώ και φυσικά και της έμπνευσης είναι ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Δυστυχώς δεν είχαμε αρκετό χρόνο, του υποσχέθηκα όμως πως θα επανέλθω κάποιο Σαββατοκύριακο.

Θ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available