Θα ήταν αλλιώς τα πράγματα

Τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο, πλαισιώνουν νέοι και νέες από κοινότητες. Η αναμνηστική φωτογραφία είναι από συνάντηση τους στο Κατασκηνωτικό Κέντρο, στην οποία μίλησαν για την ελληνικότητα και την ταυτότητα τους. Πηγή: Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου

Είπε πολλά ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον «Ε.Κ.» το Σαββατοκύριακο. Ιδού ένα σχετικό με την μη ελληνομάθεια των ιερέων: «Το λέγω σε όλους τους τόνους πως δεν θα χειροτονήσω κανέναν εάν δεν ξέρει να διαβάσει, να απαγγείλει το Ευαγγέλιο, τον Απόστολο και τα μυστήρια της Εκκλησίας και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά».

Αν αυτή τη στάση την είχαν κι άλλοι συνεπίσκοποί του θα ήταν σίγουρα αλλιώς τα πράγματα σήμερα και δεν θα είχαμε το αποκαρδιωτικό φαινόμενο τόσων εξεχουσών μετριοτήτων, οι οποίοι δεν είναι σε θέση ούτε καν να συλλαβίσουν το «Πάτερ ημών». Υπάρχουν βέβαια και λαμπρές εξαιρέσεις, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, τοπικός ιεράρχης συνοδευόμενος από τον πραγματικά καλλίφωνο και ελληνοπρεπή Διάκονο του, επισκέφθηκε κοινότητα στην οποία ο ιερέας της έχει εξοστρακίσει την ελληνική γλώσσα κατά 99% κι αυτό το 1% που λέγει είναι κυριολεκτικά «σκοτωμένο», που λες πιο καλά να μην το έλεγε. Από μουσική και ψαλμωδία πια είναι σαν να χτυπάς δύο σανίδια, ένα βρεγμένο κι ένα άβρεχτο. Ο Μητροπολίτης λοιπόν βοηθούμενος από τον Διάκονο τέλεσαν τη Λειτουργία στην Ελληνική, με ολίγη Αγγλική.

Γνώριμοι και φίλοι από το εκκλησίασμα μού έλεγαν πως «ευχαριστηθήκαμε Λειτουργία». Τι να το κάνεις όμως, ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο ιερεύς στο δεκαπενταμελές (μόνο) εκκλησίασμα τα είπε σχεδόν όλα στα αγγλικά, αν και στο εκκλησίασμα ήταν ελληνόφωνες. Και η κοινότητα σβήνει…

Θ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available