Θα ανοίξουν και τάφοι γονιών αγνοουμένων για DNA

Εχουν σκαλώσει οι έρευνες και οι ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων (AP Photo/Petros Karadjias)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τάφοι, κυρίως γονιών αγνοουμένων, θα ανοιχθούν σε διάφορες περιοχές των ελευθέρων περιοχών με σκοπό να ληφθεί γενετικό υλικό για σκοπούς ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων.

Αυτή τη στιγμή στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι εκκρεμούν 66 περιπτώσεις λειψάνων τα οποία δεν ταυτοποιήθηκαν και σύμφωνα με εκτιμήσεις, κυρίως ανήκουν σε αγνοούμενους των οποίων οι συγγενείς είχαν αρνηθεί να δώσουν δείγμα γενετικού υλικού.

Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων, ανέφερε ότι σε 66 περιπτώσεις δεν εντοπίστηκε γενετικό υλικό από πρωτογενείς συγγενείς. Οι τάφοι που θα ανοιχθούν θα περιοριστούν στους 66 σε περίπτωση που και οι δύο γονείς βρίσκονται στον ίδιο τάφο, διαφορετικά ο αριθμός των τάφων που θα ανοιχθούν θα είναι αυξημένος αφού με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται, συνήθως λαμβάνεται δείγμα και από τους δύο γονείς.

Σε έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Νέστορος γίνεται αναφορά σε προσπάθεια ενημέρωσης της Γενετικής Βάσης Δεδομένων, κατά την οποία θα επικαιροποιηθούν επιπλέον οικογενειακά δέντρα και θα ληφθούν, όπου χρειάζεται, επιπρόσθετα δείγματα συγγενών, ώστε να προχωρήσουν οι περίπου 66 υποθέσεις (από τις 150 που ήταν αρχικά), οι οποίες παραμένουν στάσιμες στον χώρο φύλαξης του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου.

Παράλληλα, παραδόθηκε και κατάλογος στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) σχετικά με την αναγκαιότητα παραχώρησης γενετικού υλικού από συγκεκριμένες οικογένειες Ελλαδιτών αγνοουμένων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας επιβεβαιώθηκε και η πληροφορία πως η κυπριακή Κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για αποκατάσταση του σκυβαλότοπου του Δικώμου, χωρίς να απαιτήσει τη διενέργεια εκσκαφών προκειμένου να εντοπιστούν τα λείψανα περίπου 80 Ασσιωτών.

Όπως είναι γνωστό η εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στη ΔΕΑ, κ. Κουτσιούκ, επικαλέστηκε μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τους οποίους τα οστά των Ασσιωτών μεταφέρθηκαν από το Ορνίθι (όπου είχαν θαφτεί αρχικά) στον σκυβαλότοπο Δικώμου.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι «η αποκατάσταση του σκυβαλότοπου έγινε και με βοήθεια της ΕΕ και εμείς (η Κυβέρνηση) υπογράψαμε για να γίνει το έργο». Αποκάλυψε επίσης πως ένας από τους ιδιοκτήτες του χώρου είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε επίσης πως «δεν γνωρίζουμε κατά πόσον εκεί μετακινήθηκαν και οστά από άλλους ομαδικούς τάφους. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν ακόμη και η υπόθεση των Ασσιωτών ευσταθεί ή αν δεν έχουν θαφτεί καν εκεί», είπε ο κ. Νέστορος.

Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σκεύη Κουκουμά υπέδειξε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αναλάμβαναν τέτοια πρωτοβουλία αν δεν υπήρχε οδηγία από τουρκικής πλευράς.

Στο μεταξύ από την αρχή του 2016 έχουν αρχίσει να διενεργούνται εκσκαφές από τη ΔΕΑ σε πιθανούς χώρους ταφής σε στρατιωτικές ζώνες, με συμφωνία της Τουρκίας να ανασκάπτονται 10 πιθανοί χώροι ταφής ανά έτος (2016-2018).

Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές σε 23 πιθανούς χώρους ταφής εντός στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα.

Εντοπίστηκαν οστά σε 13 χώρους, τα οποία αντιστοιχούν σε έναν ελάχιστο αριθμό 32 ατόμων. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές σε 4 χώρους (2 σημεία στη Βώνη, Τράχωνας, Δίκωμο).

Αναμένεται να ανασκαφούν άλλοι τουλάχιστον 6 χώροι: Κυρά, Ασώματος, Βώνη (2), Κουτσοβέντης (2), μέχρι το τέλος του 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available