«Θα χτίσω το τείχος οπωσδήποτε» δηλώνει ο Τραμπ σε συνέντευξή του στην «Wall Street Journal»

(AP Photo/Manuel Balce Ceneta, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πρόθεσή του να χτίσει το τείχος στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό, ακόμα και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Wall Street Journal».

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στη δήλωση αυτή αφού πρώτα είπε πως δεν πιστεύει ότι οι επικεφαλής των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο θα καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία που να περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση του τείχους.

Οπως είναι γνωστό, οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται σθεναρά στην ιδέα της κατασκευής του τείχους στα νότια σύνορα της χώρας, αλλά έχουν εκφράσει την προθυμία να χρηματοδοτηθούν άλλα μέσα για τη φύλαξη των συνόρων, όπως φράχτες, φράγματα, περισσότεροι δικαστές για θέματα μετανάστευσης, περισσότερο προσωπικό φύλαξης των συνόρων και πρόσθετη τεχνολογία.

Ερωτηθείς ο κ. Τραμπ, αν θα δεχόταν χρηματοδότηση μικρότερη από τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητάει σήμερα για το τείχος, ήταν αρνητικός, λέγοντας ότι «θα πρέπει να το κάνουμε (σ.σ. το τείχος) σωστά».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσει εκ νέου (εν μέρει) η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, να υπάρχει δηλαδή ένα νέο shutdown.

Ο κ. Τραμπ, εξάλλου, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για όποια πιθανή συμφωνία ανταλλάσσει τη χρηματοδότηση για το τείχος με ευρείες αλλαγές στους μεταναστευτικούς νόμους.

Δεν φάνηκε θετικός στο να συμφωνήσει να δοθεί υπηκοότητα σε μέρος μεταναστών που έχουν έρθει παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά (οι γνωστοί «ονειροπόλοι») με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση του τείχους. «Πρόκειται για ένα ξεχωριστό θέμα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί σε ξεχωριστή χρονική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πρόεδρος είχε προσφέρει τρία χρόνια προστασίας στους «ονειροπόλους» από τον κίνδυνο απέλασής τους (στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρότασης), αλλά οι Δημοκρατικοί δεν συμφώνησαν αντιτείνοντας ότι ήθελαν μόνιμη προστασία για τους μετανάστες αυτούς και ένα μονοπάτι προς την υπηκοότητα.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχεται επικρίσεις μέσα από το κόμμα του, ότι υπαναχώρησε χωρίς να έχει λάβει κάποια χρήματα για την υλοποίηση της κεντρικής προεκλογικής υπόσχεσής του, αναφορικά με την κατασκευή του τείχους ασφάλειας στην συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ωστόσο, ο υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβέινι, προσπάθησε με προχθεσινή του συνέντευξη να υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ο χαμένος από την δύσκολη κατάσταση που προκλήθηκε.

«Στην ουσία θα κριθεί από αυτό που θα γίνει στο τέλος της διαδικασίας κι όχι από αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μαλβέινι στον Τζον Ρόμπερτς που είναι υπεύθυνος των δημοσιογράφων του «Fox News» στον Λευκό Οίκο.

Οι δηλώσεις του Μαλβέινι έγιναν στην εκπομπή «Fox News Sunday».

O υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου προσπάθησε να ανατρέψει την ευρεία εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, ακόμη και μεταξύ μερικών από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, ότι ο πρόεδρος Τραμπ υπαναχώρησε την Παρασκευή συμφωνώντας για την επαναλειτουργία των υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια shutdown των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, έστω και στην μερική μορφή που είχε.

Από την άλλη μεριά, ο ίδιος έδωσε έμφαση στην ετοιμότητα του Λευκού Οίκου για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων διάρκειας τριών εβδομάδων, με στόχο να εξακριβωθεί αν μπορούν να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι χαμηλόβαθμοι Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου να διαχωρίσουν την θέση τους από την στάση της ηγεσίας του κόμματος και να υποστηρίξουν την κατασκευή του τείχους.

«Νομίζω ότι ο Πρόεδρος είδε μία ευκαιρία να προσπαθήσει και να φέρει τους Δημοκρατικούς στα λογικά τους. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στους Δημοκρατικούς να αποδείξουν αν πραγματικά πιστεύουν ή όχι στην ασφάλεια των συνόρων κι αν είναι αποφασισμένοι να πάνε κόντρα στη Νάνσι Πελόζι ή αν είναι τόσο προσκολλημένοι στην ηγεσία τους, ώστε ποτέ να μην ψηφίσουν για ένα φυσικό εμπόδιο στα νότια σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τις επόμενες 21 ημέρες διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων θα καταστεί δυνατό να αποδώσουν μία ευρεία συμφωνία για την μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων και χρημάτων για την κατασκευή του τείχους, εξέλιξη που δεν καταγράφηκε κατά τις προηγούμενες 35 ημέρες. Ωστόσο, όπως κι ο πρόεδρος Τραμπ, ο Μαλβέινι υποστήριξε ότι ένα τείχος θα κατασκευαστεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Στην διάρκεια της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν να κερδίσουν την υποστήριξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πελόζι, αλλά και της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι κινήσεις αυτές έγιναν κυρίως μέσω προσκλήσεων στον Λευκό Οίκο, ενώ οι περισσότερες από αυτές τις προσκλήσεις δεν έγιναν αποδεκτές, με συνέπεια, η όλη προσπάθεια προσέγγισης να οδηγηθεί σε αποτυχία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available