Θεμελίωση ναού από μητροπολίτη Αλέξιο στη Φλόριδα

Ο μητροπολίτης Ατλάντας, Αλέξιος, θεμελιώνει τον νέο ιερό ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Παλμ Χάρμπορ. Μαζί του, ο π. Παντελεήμων Μαϊλης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ε.Κ./ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

ΤΑΜΠΑ. Μπορεί η φωτιά να έκαψε την εκκλησία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Παλμ Χάρμπορ της Φλόριδας. Δεν έκαψε, όμως, τις ελπίδες και την αποφασιστικότητα των ενοριτών της να την ξαναχτίσουν και μάλιστα καλύτερη.

Γι’ αυτό εκείνη την ημέρα έλαμπαν από χαρά και συγκίνηση τα πρόσωπά τους. Το όνειρό τους έπαιρνε σάρκα και οστά. Οι πρώτες κατασκευές είχαν προχωρήσει και ο μητροπολίτης Ατλάντας, Αλέξιος, έκανε τον Αγιασμό και κατέθετε τον θεμέλιο λίθο του νέου ιερού ναού.

Βοηθούμενος από ιερωμένους των γύρω κοινοτήτων ο Σεβασμιότατος τέλεσε την περασμένη Παρασκευή τον Αγιασμό στον υπαίθριο χώρο, ανάμεσα στις ξύλινες σκαλωσιές της από τη μια πλευρά και τους ομογενείς που με ευλάβεια βρίσκονταν καθισμένοι κάτω από μια σκηνή, από την άλλη. Μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Δημήτρης Σπάρος και ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος.

Ο μητροπολίτης Αλέξιος μίλησε για τη σημασία της ανέγερσης του νέου ιερού ναού και την ανάγκη επικοινωνίας των πιστών με τον Θεό. Χαρακτήρισε, εξάλλου, ευλογία την απόφαση των ενοριτών να δραστηριοποιηθούν για να κτιστεί η νέα εκκλησία. Προηγουμένως, παρουσίασε όλους τους παρόντες ιερωμένους, επαινώντας το έργο και την προσφορά τους.

Αμεσοι βοηθοί του Σεβασμιοτάτου, κατά τον Αγιασμό, ήταν ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Ατλάντας για την περιοχή, π. Τζέιμς Ρουσάκης και ο ιερατικός προϊστάμενος της Κοινότητας, π. Παντελεήμων Μαϊλης.

Ευλαβείς προσκυνητές ασπάζονται τον Σταυρό και το χέρι του μητροπολίτη Αλέξιου, κατά τον Αγιασμό με την ευκαιρία της θεμελίωσης του νέου ιερού ναού στο Παλμ Χάρπορ της Φλόριδας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ε.Κ./ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, είπε ότι πριν από χρόνια δημιουργήθηκε «εκ του μηδενός» η κοινότητα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης η οποία εξυπηρετεί πνευματικά ομογενείς που διαμένουν το χειμώνα στη Φλόριδα, αλλά και τους άλλους Ελληνοαμερικανούς.

«Είναι μια κοινότητα που έχει οικογενειακό χαρακτήρα, από το γεγονός ότι δεν είναι μεγάλη», τόνισε. «Κι έτσι, είναι εύκολο για τον ιερέα να γνωρίζει τους ενορίτες του, να μαθαίνει τα ονόματά τους, να τους επισκέπτεται όχι μόνο όταν ασθενούν, αλλά και όταν είναι καλά, στα σπίτια τους».

Ο μητροπολίτης Αλέξιος χαρακτήρισε τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας π. Μαϊλη ως έναν από τους καλούς και μορφωμένους ιερείς, ταπεινό και ήπιο, ενώ έκανε αναφορά και στον 10χρονο γιο του, ο οποίος έχει υψηλό βαθμό νόησης.

Ο Σεβασμιότατος εξέφρασε τη λύπη του, γιατί λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας, δεν κατέστη δυνατόν να έλθει στη Φλόριδα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, ο οποίος με την ευκαιρία των Θεοφανείων θα τελούσε και τον Αγιασμό για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου της εκκλησίας των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Ο μητροπολίτης Αλέξιος, είπε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι για το χτίσιμο της νέας εκκλησίας, είναι από την Ελλάδα. Χρειάστηκε, αρκετός χρόνος προκειμένου να πάρουν την άδεια εργασίας στην Αμερική για τρία χρόνια. «Ολα πηγαίνουν κατ’ ευχήν μέχρι τώρα», υπογράμμισε.

Ο Σεβασμιότατος είπε ότι ο ναός θα είναι παραδοσιακός. «Ο κόσμος έχει αγαπήσει αυτό το έργο», τόνισε. «Ελπίζουμε ότι θα συνδράμουν, ώστε να τελειώσει σύντομα».

Πρόεδρος της Κοινότητας είναι ο Δρ. Γεώργιος Κουλιανός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *