Θεσμοθέτηση αδειών οδήγησης στους μετανάστες χωρίς χαρτιά της ΝΥ

Μετανάστες πανηγυρίζουν για την απόφαση της Γερουσίας ΝΥ. AP Photo/Hans Pennink)

ΑΛΜΠΑΝΙ. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Νέα Υόρκη έγινε η 13η Πολιτεία των ΗΠΑ που θεσμοθέτησε την χορήγηση αδειών οδήγησες στους μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ παράνομα. Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τους νομοθέτες και τέθηκε σε ισχύ αφού υπογράφηκε από τον κυβερνήτη Κουόμο, το βράδυ της Δευτέρας.

Η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε το νομοσχέδιο με 33 ψήφους υπέρ και 29 κατά μετά από πολύωρη συζήτηση.

Η Βουλή το είχε εγκρίνει την περασμένη εβδομάδα.

Οι υποστηρικτές, ανάμεσά τους ακτιβιστές των μεταναστών, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο της ΝΥ, και ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός οργανισμός της Πολιτείας υποστήριξαν ότι οι μετανάστες, ειδικά αυτοί εκτός της πόλης της Νέας Υόρκης, χρειάζονται την άδεια οδήγησης να εργαστούν, να φροντίσουν τις οικογένειές τους και να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου στη Γερουσία, Δημοκρατικός από το Μπρονξ, Λούις Σεπούλβεντα (Luis Sepulveda) δήλωσε ότι «σε μία εποχή που οι μετανάστες γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για καθετί κακό στη χώρα μας, αυτή είναι η ευκαιρία για τη Νέα Υόρκη να δείξει το θάρρος και τη δύναμη να σταθεί υπέρ των περιθωριοποιημπένων κοινοτήτων».

Επίσης, ο ομογενής γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, σε μία δυναμική του ομιλία χαρακτήρισε δημαγωγούς όσους εναντιώνονται στο νομοσχέδιο και τόνισε: «Είμαι περήφανος να βοηθήσω στο να ηγηθεί η Γερουσία ώστε να σταθεί με τη Δικαιοσύνη. Θα συνεχίσω να μάχομαι ενάντια στην άσχημη αντιμεταναστευτική ρητορική που δαιμονοποιεί τους μετανάστες, οι οποίοι συντελούν στο να είναι η Πολιτεία μας αξιοσημείωτη, ένα κέντρο διαφορετικότητας, όπως πρέπει σε αυτό τον Κόσμο».

Οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες κατέκριναν το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, θα επιβραβεύσει ανθρώπους που παραβίασαν τους ομοσπονδιακούς μεταναστευτικούς νόμους και πιθανώς θα οδηγήσει σε εκλογική νοθεία εάν οι μετανάστες χρησιμοποιήσουν τις άδειες οδήγησης να προσπαθήσουν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

«Δεν πρόκειται για τις άδειες οδήγησης, αλλά για τον νόμο και την τάξη στο δικαίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν την αγιότητα και κυριότητα των συνόρων μας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Βόρεια Τοναγουόντα (North Tonawanda) Ρομπ Ορτ (Rob Ortt).
«Περιθωριοποιούμε την υπηκοότητα. Υποβαθμίζουμε την αξία τού να είσαι Αμερικανός πολίτης», πρόσθεσε.

Οι άδειες οδήγησης θα είναι παράγοντας σημαντικής αλλαγής σύμφωνα με τον Χόρχε Γκαρσία (Jorge Garcia), μετανάστη από το Λονγκ Αϊλαντ, ο οποίος δήλωσε ότι χρειάζεται αυτοκίνητο για να φτάσει στη δουλειά του σε μια αποθήκη. Εχει δύο παιδιά, τα οποία και τα δύο είναι νόμιμοι κάτοικοι, και ανησυχούν για την απέλαση αν τον πιάσουν χωρίς άδεια.

O αναπληρωτής ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία της Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γάνναρης, συνομιλεί με τον αναπληρωτή ηγέτη της μειοψηφίας Τζόζε Γκρίφο τη Δευτέρα στο Κάπιτολ Χιλ. (AP/Hans Pennink)

«Σημαίνει πάρα πολλά για εμάς για την οικογένειά μου», δήλωσε μέσω μεταφραστή. «Δεν θα χρειάζεται να φοβόμαστε τον δικαστή εάν πάρουμε κάποια κλήση προστίμου».

Ο Κουόμο είχε από πριν στηρίξει το μέτρο, αλλά την Δευτέρα είχε εκφράσει αμφιβολία για την τύχη του νομοσχεδίου λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης μπορεί να προσπαθήσουν να πάρουν τα στοιχεία των αδειών οδήγησης για να στοχεύσουν μετανάστες για απέλαση. Γι’ αυτό ζήτησε νομική εξέταση από την γενική εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς (Letitia James).

Ο Κουόμο πάντως υπέγραψε το νομοσχέδιο λίγο αργότερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available