Θεόδωρος: Κάθε λεπτό του 2019 να είναι γεμάτο από Θεό, γεμάτο από ανθρωπιά

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ν. Κάτσικας.

Με την παρουσία πολλών πιστών, από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Αφρική, πέρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, τελώντας τον Μέγα Εσπερινό στο πατριαρχικό παρεκκλήσιο και αμέσως μετά κόβοντας την πατροπαράδοτη αγιοβασιλόπιτα στην Αίθουσα του Θρόνου.

Φανερή ήταν η συγκίνηση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, ευχαριστώντας όλον αυτόν τον κόσμο που επέλεξε να περάσει τη μεγάλη αυτή ημέρα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Απευθυνόμενος κυρίως προς τους Αιγυπτιώτες, όπου και αν βρίσκονται, μίλησε για την αγάπη που τρέφουν για τη χώρα του Νείλου όπου γεννήθηκαν.

Επίσης, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την προστασία που παρέχει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο.

Δίνοντας την πατριαρχική του ευλογία για το νέο έτος 2019, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ ευχήθηκε «ο κάθε κτύπος του ρολογιού μέσα στο νέο έτος, το κάθε λεπτό, να είναι γεμάτο από Θεό, γεμάτο από ανθρωπιά…»

Από την πλευρά του, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, μητροπολίτης Άκκρας Νάρκισσος ευχαρίστησε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για ό,τι πασχίζει για το ποίμνιό του, παρουσία της πατριαρχικής αυλής.

Επίσης, ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο του ελληνικού προξενείου Τάσο Παπαδόπουλο, τους κοινοτικούς επιτρόπους Αλεξανδρείας Ανδρέα Βαφειάδη και Νικόλα Κόπελο, την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» δρ Λιλίκα Θλιβίτου, τον πρόεδρο του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας Βύρωνα Βαφειάδη και όλους τους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια όλοι μαζί έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, υπό τον ήχο των οποίων έκοψαν την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δέχτηκε τις ευχές της Πατριαρχικής Αυλής και των εργαζομένων στο Πατριαρχείο, δίνοντας την ευλογία του για το νέο έτος 2019.

Πρωτοχρονιά στον Οίκο Ευγηρίας «ΜΑΝΝΑ» 

Με τους Αλεξανδρινούς γέροντες του πρότυπου Οίκου Ευγηρίας «ΜΑΝΝΑ» της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, προτίμησε να περάσει την πρώτη μέρα του 2019, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, και να τους ευχηθεί για τη νέα χρονιά.

Οι 18 γέροντες, που αποτελούν την τιμημένη Τρίτη Ηλικία του Αλεξανδρινού Ελληνισμού οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στο ίδρυμα της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας, τον περίμεναν με ανυπομονησία, καθώς οι περισσότεροι αδυνατούσαν να μεταβούν στην εκκλησία για να ακούσουν τις ευχές της πρώτης ημέρας του χρόνου.

Έτσι, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, εκτός από τις πατριαρχικές ευχές του, ήταν εκείνος που τους έψαλλε και τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, κάνοντας όλους τους γέροντες να ακολουθήσουν τα λόγια και τραγουδήσουν μαζί του. Κάποιοι δάκρυσαν…

Ακολούθησε το κόψιμο της πατροπαράδοτης αγιοβασιλόπιτας, με την ευκαιρία της οποίας, ο Ποιμενάρχης του Αιγυπτιακού Ελληνισμού κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για ό,τι προσφέρει για τους αλεξανδρινούς αυτούς γέροντες, οι περισσότεροι.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Μαλάουι κ. Φώτιο, ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδο Κασιμάτη, τον υπεύθυνο ιατρό Δρ Μέτχαντ Σόκαρ, την διευθύντρια του ιδρύματος Αγγελική Νιάρου και την προϊσταμένη του Κέντρου Σίτισης της Κοινότητας Σερίν Σακελλάρη, καθώς και όλο το προσωπικό για τις προσπάθειες που καταβάλουν για να μην λείπει τίποτα στους Αλεξανδρινούς τροφίμους του «ΜΑΝΝΑ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ν. Κάτσικας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available