x

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΘΥΜΑΜΑΙ: Ενας ομογενής, «φύλακας άγγελος» για άρρωστα παιδιά

Χρόνια πριν, μια πονεμένη μάνα είχε φέρει από την Ελλάδα την κορούλα της, που ήταν τεσσάρων μόλις χρονών, για θεραπεία στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης. Τα έξοδα ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της και ήταν σε απόγνωση. Η αγωνία της ήταν να ζήσει το παιδί της. Κάποια μέρα η μικρούλα ζήτησε από τη μητέρα της παγωτό. Κι αυτή, με λυγμό τής ψιθύριζε ότι δεν έχει καθόλου λεφτά. Ηταν μια στιγμή που δεν αντέχεται ο πόνος.

Θυμάμαι ότι την ιστορία αυτή μου είχε διηγηθεί κάποτε ο Στέλιος Μάθιους ο οποίος είχε βρεθεί εκείνη τη σπαρακτική στιγμή κοντά στη μάνα με το παιδί της. «Υπάρχει ανθρώπινη καρδιά που θα μπορούσε να μη συγκινηθεί ακούγοντας τα λόγια εκείνης της μάνας; Εκανα το καθήκον μου», μου είπε.

Πολλές παρόμοιες στιγμές πόνου έζησε ο Στέλιος Μάθιους, ο ιδρυτής του Ταμείου Ελληνοπαίδων, γνωστού ως Greek Children’s Fund, με φιλανθρωπικό έργο στη Νέα Ιερσέη, τη Ν. Υόρκη και αργότερα στη Φλόριδα.

Η ιστορία του Στέλιου Μάθιους είναι γεμάτη από αγωνία, πόνο, ελπίδα, αλλά και χαρά, όταν κατάφερνε να χαρίσει χαμόγελα στα άρρωστα παιδιά και τους πονεμένους γονείς τους, που μέρα και νύχτα, στέκονταν κοντά στο προσκεφάλι των σπλάχνων τους που υπέφεραν.

 

Εθνικός Κήρυξ

O ιδρυτής του Greek Children’s Fund, Στέλιος Μάθιους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

 

Θυμάμαι κι άλλες ιστορίες που μου είχε διηγηθεί ο Στέλιος Μάθιους. Οπως εκείνης της μάνας που πάμφτωχη κι αυτή όπως ήταν, μοιραζόταν κάθε μέρα το φαγητό του παιδιού της στο νοσοκομείο. Ετρωγε κι αυτή λίγο από το πιάτο του παιδιού της, έτσι για να ξεγελάσει την πείνα της, αφού δεν είχε λεφτά για να αγοράσει κάτι.

Ομως, μια μέρα δεν θα έτρωγε τίποτε το παιδί, γιατί έπρεπε να είναι νηστικό το επόμενο πρωινό, που θα έκανε κάποιες εξετάσεις. Ο Στέλιος Μάθιους βρέθηκε κοντά και άκουσε τη μητέρα που είχε σκύψει το κεφάλι και μονολόγησε ότι δεν θα έχει κι αυτή να φάει εκείνη τη μέρα…

Και θυμάμαι τον Στέλιο Μάθιους που μου είχε πει ότι τέτοιες στιγμές θα πρέπει κανείς να έχει καρδιά από κρύο σίδερο για να μη συγκινηθεί, να μη συγκλονιστεί. Φυσικά, κι εκείνη τη φορά, έκανε το καθήκον του.

Ο ομογενής αυτός από τη Νέα Ιερσέη, βρέθηκε χωρίς να το πολυκαταλάβει, τόσο κοντά στον ανθρώπινο πόνο. Ηταν τότε, που η μικρή κόρη του, Κατερίνα, 12 χρονών τότε, διαγνώστηκε με λευχαιμία. Κεραυνός πραγματικός έπεσε στη δική του και στις οικογένειες της αδελφών του. Ολοι τους ήταν πάντα αγαπημένοι. «Είναι αλήθεια ότι πανικοβληθήκαμε. Αλλαξε η ζωή μας, των αδελφών μας, όλης μας της οικογένειας. Κλαίγαμε, προσευχόμαστε και πήγαμε ύστερα από λίγες μέρες στο νοσοκομείο ‘Μεμόριαλ’. Ομως, έγινε το θαύμα και ύστερα από δυο εβδομάδες άρχισε με θεραπείες να υποχωρεί η λευχαιμία. Τις παραμονές των Χριστουγέννων που πλησίαζαν, η κόρη μας ήταν απαλλαγμένη εντελώς από τον καρκίνο», μου είχε πει ο Στέλιος Μάθιους.

Η πίστη του στον Θεό δυνάμωσε και δεν άφηνε ευκαιρία να μην τον ομολογεί, όπου βρισκόταν. «Πιστεύω ότι ήταν ένα θαύμα. Ηταν οι προσευχές όλων μας», μου είχε πει.

 

Εθνικός Κήρυξ

Ο Στέλιος Μάθιους (στη μέση), έχοντας δίπλα του, τη σύζυγό του, Νίκη, σε ομογενειακή εκδήλωση. Αριστερά, η Εφη Βασιλείου και δεξιά, ο Αλεξ Μιχόπουλος με τη σύζυγό του, Νόρα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

 

Ακούγεται περίεργο, αλλά ο Στέλιος Μάθιους μου μιλούσε για αξία που είχε ο πόνος… Θυμάμαι που μου είχε πει: «Οταν γνώρισα τον πόνο, όταν είδα τόσους σχεδόν εγκαταλελειμμένους συνανθρώπους μας στη μοίρα της ασθένειας, κατάλαβα καλύτερα την αλήθεια».

Ο ίδιος δεν ξεχνά, όπως μου είπε, μια Μεγάλη Παρασκευή, όταν συντετριμμένος από τη λευχαιμία της κόρης του Κατερίνας, είχε πάει, όπως συνήθιζε, στο «Μεμόριαλ». Εκεί, βρήκε τον 11χρονο Αντωνάκη, που τον ήξερε. Ηταν ξαπλωμένος με δυνατό πυρετό. Εκείνο το βράδυ, ο πατέρας του, που ήταν πάντα κοντά του, είχε πάει στην εκκλησία.

Ο Στέλιος Μάθιους θυμάται ακριβώς την παράκληση του μικρού. Τη θυμάμαι κι εγώ, όπως πολύ αργότερα μου διηγήθηκε. «Κύριε Μάθιους, αν ζήσω θα είμαι μαζί σας για να βοηθήσω άρρωστα παιδιά. Αν, όμως, πεθάνω, θα είμαι στον ουρανό μαζί με τον Θεό, αλλά θέλω να μου υποσχεθείτε ότι ποτέ δεν θα μας εγκαταλείψετε». Με ραγισμένη την καρδιά το Στέλιος Μάθιους έδωσε την υπόσχεσή του. Eτσι, χρόνια και χρόνια, το Greek Children’s Fund που ίδρυσε, βοήθησε χιλιάδες άρρωστα παιδιά και τους πονεμένους γονείς τους.

Τρία πράγματα, για την ακρίβεια, είχαν συντελέσει στη ίδρυση αυτού του φιλανθρωπικού οργανισμού, όπως ο ίδιος μου είχε πει. Πρώτον, η μεγάλη αγάπη του για τα παιδιά. Δεύτερον, η περιπέτεια της υγείας της κόρης του. Και τρίτον, η γνωριμία του με τον μικρό ασθενή, Αντωνάκη.

Για τον Στέλιο Μάθιους, ο γνωστός εκπαιδευτικός, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, τέως πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ν. Υόρκης, «Προμηθεύς», πρώτος διευθυντής του Λυκείου της κοινότητας του Αγ. Δημητρίου Αστόριας και παράγοντας στο χώρο της Παιδείας, με πολλές περγαμηνές, μου είχε πει: «Η ψυχή του Στέλιου Μάθιους είναι ζωοδόχος πηγή χριστιανικής αγάπης».

Για τον Στέλιο Μάθιους, ένας άλλος εκλεκτός ομογενής, ο Πίτερ Νάνος, είχε πει: «Ο Στέλιος Μάθιους είναι ο οραματιστής που με μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων συνεργατών του, έγιναν οι φύλακες άγγελοι για τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους».

Τα πρώτα χρήματα στον οργανισμό, ήταν του ιδίου, των αδελφών του και φίλων του. Αμέσως, έσπευσε να συμπαρασταθεί οικονομικά και μάλιστα γενναία στο μεγάλο αυτό έργο, ο οργανισμός «Πανγκριγκόριαν» των ομογενών εστιατόρων της Νέας Ιερσέης. Βοήθεια υπήρξε και από τα άλλα «Πανγκριγκόριαν».

Αλλά, ο καθημερινός συμπαραστάτης του, που τον ενέπνεε και τον εμψύχωνε, ήταν η αγαπημένη του σύζυγος Νίκη. «Πολλές φορές μου είχε πει να μην κάνουμε στις Γιορτές δώρα στα παιδιά μας, προκειμένου να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπό μας με μεγάλες ανάγκες», μου είχε πει κάποτε με υπερηφάνεια γι’ αυτήν ο Στέλιος Μάθιους.

Χιλιάδες άρρωστα παιδιά βοηθήθηκαν, και αρκετά νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, βρήκαν στον Στέλιο Μάθιους τον «Καλό Σαμαρείτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τζορτζ πρέπει να καταλάβεις ότι η Ουκρανία δεν είναι καν μία χώρα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.