Θύελλα αντιδράσεων για την αμερικανική «μυστική» βάση ελικοπτέρων

(AP Photo/Thanassis Stavrakis, FILE).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολιτικό σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη του αμερικανικού δικτύου ABC, για την «μυστική» λειτουργία βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο, από το 2013 μέχρι το 2017.

Σιγή ιχθύος τηρεί η αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία ενώ η Κυβέρνηση που είχε παραπέμψει την Τετάρτη στους Αμερικανούς σχολιάζοντας τις επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα τοποθετηθεί για τα δημοσιεύματα ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

«Αναφορικά με τις ανακοινώσεις κομμάτων σε σχέση με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ABC News στις 9/10/2018, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερωθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την πρόθεση κοινοβουλευτικών κομμάτων να τον προσκαλέσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ενημερώσει αρμοδίως το Σώμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Σεβόμενος την εκφρασθείσα πρόθεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών θα τοποθετηθεί καταρχάς επί του θέματος ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών είχε ζητήσει το ΔΗΚΟ ανακοινώνοντας ότι θα εγγράψει σχετικό θέμα στη Βουλή.

Την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις από την Κυβέρνηση τόνισε το ΑΚΕΛ δια στόματος του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου.

«Η απάντηση της κυβέρνησης στα αμείλικτα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την αποκάλυψη ότι στην Κύπρο υπήρχε μυστική αμερικανική βάση ελικοπτέρων από το 2013 μέχρι το 2018 πραγματικά άφησε εμβρόντητους όλους τους πολίτες. Διερωτόμαστε» συνέχισε ο Στέφανος Στεφάνου, «αν σε τούτο τον τόπο υπάρχει κυβέρνηση υπεύθυνη ή υπεύθυνοι για τον τόπο είναι οι Αμερικανοί για να μας παραπέμπει η κυβέρνηση να πάρουμε απαντήσεις;».

Το ΑΚΕΛ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα:

-Γνώριζε ή όχι για την ύπαρξη της μυστικής αμερικανικής βάσης στην Κύπρο;

-Συναίνεσε ή όχι η κυβέρνηση στη δημιουργία αυτής της βάσης;

-Αν ήξερε η κυβέρνηση –και πολύ περισσότερο- αν συναίνεσε η κυβέρνηση στη δημιουργία της βάσης, γιατί το κράτησε μυστικό; Και γιατί, τελικά, παραχώρησε μια τέτοια άδεια;

-Για πόσα άλλα τέτοια ζητήματα η κυβέρνηση κρατά στο σκοτάδι από τους πολίτες;

Κανένα μυστήριο, όλοι γνώριζαν…

Απαντήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσε όμως μέσω δηλώσεών του στο TVONE ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ Ανδρέας Πενταράς ο οποίος τόνισε ότι διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις γνώριζαν για τη δράση των αμερικανικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που χρησιμοποιούν τις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου, σημειώνοντας μάλιστα πως για την δράση τους αυτή είχαν ζητήσει την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν πρόκειται για αεροπορική βάση αλλά για διευκολύνσεις που παρείχαν οι Βρετανοί στο Ακρωτήρι στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από τη δεκαετία του `70, επί Μακαρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατασκοπευτικά αεροπλάνα, τα U2, που επιχειρούν και σήμερα από το Ακρωτήρι.  Η Κυπριακή δημοκρατία ήταν ενήμερη από την έναρξη αυτής της επιχείρησης και έδωσε έγκριση για να γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις»,  τόνισε ο κ. Πενταράς.

Ανέφερε επίσης ότι στο παρελθόν έχουν δει το φως και σχετικά βίντεο και φωτογραφικά ντοκουμέντα στα οποία απεικονίζεται ξεκάθαρα αμερικανικά κατασκοπευτικά U2 σταθμευμένα στους διαδρόμους προσγείωσης της Βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου.

Ο κινηματογραφικός φακός του πρακτορείου associated press κατέγραψε μάλιστα και προσγείωση ενός Αμερικανικού U2 στο Ακρωτήρι τον Φεβρουάριο του 2011.

«Τώρα αν το 2013 κρίθηκε ότι πρέπει να; ενισχυθεί με περισσότερα ελικόπτερα μεταφορικά, γιατί τότε υπήρχε κίνδυνος εκκένωσης πρεσβειών των ΗΠΑ από γειτονικέ χώρες λόγω ταραχών, αυτό ονομάσθηκε ως νέα βάση, νέα δραστηριότητα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν το έδαφος που ήδη επιχειρούσαν . Και σήμερα υπάρχουν αμερικανικά ελικόπτερα» στις βρετανικές βάσεις κατέληξε ο κ. Πενταράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available