Θύμα «hacking» το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, παραδέχεται ο Ν. Χριστοδουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. (AP Photo/Petros Karadjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τα οποία έγινε «hacking» σε ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ, του κρατικού καναλιού, επιβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας – όπως και όλα τα άλλα Υπουργεία Εξωτερικών – έχουν γίνει σε αρκετές περιπτώσεις στόχος κυβερνοεπιθέσεων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε και τα εξής:

Έχει πολλά χρόνια που συζητούνται τέτοια θέματα και αντιμετωπίζονται με πάσα σοβαρότητα. Σίγουρα δεν περιμέναμε δημοσιεύματα ή διαρροές για να κάνουμε ενέργειες και να πληροφορηθούμε. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά που μπορώ να πω δημόσια για αυτό το θέμα είναι περιορισμένα διότι άπτονται της επιχειρησιακής ασφάλειας του κράτους.

Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας – όπως και όλα τα άλλα Υπουργεία Εξωτερικών – έχουν γίνει σε αρκετές περιπτώσεις στόχος κυβερνοεπιθέσεων. Γι’ αυτό, γίνεται συνεχώς προσπάθεια αναβάθμισης και των συστημάτων μας και ως Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και γενικότερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι για να μην δίνονται οποιεσδήποτε λανθασμένες εντυπώσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ή να επιχειρήσει οποιοσδήποτε να το ερμηνεύσει ως υποβάθμιση αυτού που έγινε. Στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρονται πέραν των 100 οργανισμών/ιδρυμάτων που στοχοποιήθηκαν και επηρεάστηκαν από αυτή την επίθεση μεταξύ των οποίων

Υπουργεία Εξωτερικών, Υπουργεία Οικονομικών, Ηνωμένα Έθνη κλπ. Την ίδια στιγμή αναφέρω ότι σε σχέση με τις πληροφορίες που έχουν αποκτήσει κάποιοι, δεν είναι απόρρητες ή άκρως απόρρητες πληροφορίες. Για τέτοιες πληροφορίες υπάρχουν άλλα συστήματα ανάλογα με τη διαβάθμιση των εγγράφων.

Σε ερώτηση αν γνωρίζαμε για τρία χρόνια ότι γίνεται hacking στο Υπουργείο Εξωτερικών και δεν κάναμε τίποτα ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: Το μόνο που μπορώ να πω δημόσια είναι ότι τέτοιες επιθέσεις γίνονταν εβδομαδιαία. Είναι ένα μέσο που χρησιμοποιούν σήμερα κάποιοι για να δημιουργήσουν προβλήματα. Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα. Το θέμα αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available