Ικανοποίηση από την παρουσία νεολαίας στην Παρέλαση Ντιτρόιτ

Φανερός ο ενθουσιασμός της Ομογένειας στην ελληνική παρέλαση που έγινε την Κυριακή στο Ντιτρόιτ. Ο κόσμος ανεμίζει ελληνικές και αμερικανικές σημαίες. Μπροστά, ο μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος.

Του Σταύρου Μαρμαρινού

ΝΤΙΤΡΟΙΤ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης στο Ντιτρόιτ, Γιάννης Διονυσόπουλος, ήταν διπλά χαρούμενος την Κυριακή 26 Μαρτίου. Εβλεπε, ότι παρά τον βροχερό καιρό, η Παρέλαση είχε αρκετό κόσμο, ενώ παράλληλα καμάρωνε τον μικρό του γιο Αλέξανδρο, που ντυμένος εύζωνας, ανέμιζε μια μικρή σημαία, άλλοτε περπατώντας και άλλοτε στην αγκαλιά του.

«Είχαμε πολλή νεολαία και αυτό μας δίνει ελπίδες για το μέλλον», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα». «Πολλοί νέοι και νέες μας, κυρίως από σχολεία, φορούσαν παραδοσιακές στολές και καμάρωναν για την ελληνική καταγωγή τους».

Eντυπωσιακή ήταν η παρέλαση μελών του Συλλόγου Ηπειρωτών, με παραδοσιακές στολές.

Την ικανοποίησή του από την προσέλευση του κόσμου, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, εξέφρασε και ο Γεώργιος Ρηγάνης, στέλεχος σήμερα της Επιτροπής Παρέλασης, στην οποία είχε διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος, καθώς και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος Αμερικής και Καναδά και πρώην πρόεδρος, επίσης, του Αμερικανοελληνικού Κογκρέσου. Ο ίδιος έχει διατελέσει και υπεύθυνος για τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό στη Μητρόπολη Ντιτρόιτ.

«Είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι, γιατί αν και ο ψιλόβρεχε, ήλθε αρκετός κόσμος και υπήρχε ενθουσιασμός. Υπολογίζω ότι είχαμε 8.000 περίπου άτομα, παρελαύνοντες και θεατές», τόνισε ο κ. Ρηγάνης. «Η Ομογένεια απέδειξε ότι νοιάζεται και για την Ελλάδα και για την Παιδεία».

O μέγας Τελετάρχης, Θεόδωρος Ζαμπέτης (αριστερά), με τον Γεώργιο Ρηγάνη, παλαιό ομογενειακό παράγοντα, έχοντας στη μέση νεαρό ομογενή με στολή αρχαίου πολεμιστή.

Το πρωί, πριν από την Παρέλαση, έγινε εκκλησιασμός στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, όπου ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος χοροστάτησε και στην επίσημη Δοξολογία για την εθνική εορτή. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία μπροστά στην Ωραία Πύλη, της ομάδας των ομογενών νέων, με αυθεντικές στολές ευζώνων που είχαν παραγγελθεί στην Ελλάδα.

Στον ιερό ναό, εκτός από εκπροσώπους του Δήμου, της Ομογένειας, τον φετινό τελετάρχη, Θεόδωρο Ζαμπέτη και τον περυσινό, Στηβ Καλκάνη, ήταν και η Michele Economou Ureste του Δήμου Γουέστ Μπλούμφιλντ του Μίσιγκαν.

Μετά τη Δοξολογία, οι διάφοροι παράγοντες, μαζί με τους άλλους ομογενείς, πήγαν στο «Αthenean Ηotel» για την επίσημη δεξίωση, όπου διάφοροι ομιλητές χαιρέτισαν την επέτειο και τόνισαν τη σημασία του Ελληνισμού και της Ομογένειας. Παράλληλα, δύο χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Ακολούθησε η Παρέλαση στην κεντρική οδό Μονρό Στριτ και σε μήκος ενάμισι περίπου μιλίου. Αρχισε από τη θέση Γούντγουαρντ προς το λεγόμενο Greektown του Ντιτρόιτ.

Μεταξύ άλλων, στην εξέδρα ήταν εκτός από την μέγα Τελετάρχη, Θεόδωρο Ζαμπέτη, ως τελετάρχες, οι πέντε ομογενείς που είχαν τιμηθεί την προηγούμενη ημέρα, με τα βραβεία «Ελληνικής Κληρονομιάς», Κωνσταντίνος Γκριάς, Μίλτων Γκαστ, Ειρήνη Σταύρου, Ρόμπερτ Σαμαράς και Λυκούργος Στασινόπουλος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, ο μέγας Τελετάρχης κ. Ζαμπέτης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης κ. Διονυσόπουλος και ο κ. Ρηγάνης.

Η παρέλαση διήρκεσε μία περίπου ώρα και ακολούθησε ελληνικό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς.
«Αν δεν ήταν βροχερός ο καιρός, θα είχαμε πολύ περισσότερο κόσμο και η επιτυχία μας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη», δήλωσε ο κ. Ρηγάνης.

«Ο καιρός έκανε αρκετούς να είναι διστακτικοί να έλθουν στην Παρέλαση, αλλά πήγαμε καλά», είπε από την πλευρά του ο κ. Διονυσόπουλος. «Ηταν εντυπωσιακή η παρουσία και η εμφάνιση των παιδιών.

ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Γιάννης Διονυσόπουλος με τον γιο του, Αλέξανδρο.

Η αμερικανική τηλεόραση έδειξε ενδιαφέρον για την ελληνική παρέλαση και είχαμε κάλυψη στις ειδήσεις τους. Εμείς, πάντως, περάσαμε διάφορα μηνύματα. Οτι, δηλαδή, ο Ελληνισμός έχει δυνατή παρουσία στο Ντιτρόιτ και ότι έχει πολιτιστική δραστηριοποίηση. Με το Μακεδονικό, επίσης, σύλλογο, περάσαμε μηνύματα για τον Μέγα Αλέξανδρο και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και ακόμα, αποδείξαμε ότι είμαστε δυνατή ως ελληνική Ομογένεια και ότι ξέρουμε να κρατάμε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας».

Οπως έχει δηλώσει ο κ. Ρηγάνης, η ελληνική παρέλαση στο Ντιτρόιτ άρχισε το 2000. «Γινόταν μια παρέλαση στην πόλη μέχρι το 1971, 1972, αλλά μετά τη σταμάτησαν», πρόσθεσε. «Οργανωτές ήταν διάφοροι ομογενειακοί φορείς. Οταν την ξαναρχίσαμε συνεργάστηκαν όχι μόνο οι οργανώσεις, αλλά και κάθε κοινότητα στην περιφέρειά μας και δημιουργήθηκε η οργανωτική επιτροπή, που είναι γνωστή ως Detroit Greek Independence Day Committee. Πήραμε μέσα και ελληνικούς φοιτητικούς συλλόγους από διάφορα πανεπιστήμια. Η Παρέλαση ξανάρχισε χάρις και στη θέληση του Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικολάου. Χωρίς αυτόν, δεν θα μπορούσε να έχει δύναμη η παρέλασή μας».

Παλαιότερα, η οργανωτική επιτροπή έφερνε διάφορα χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα στην Παρέλαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *