Ιστορικές ημέρες για την Ομογένεια Αμερικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος (AP/Lefteris Pitarakis)

Οι ημέρες της εβδομάδας αυτής που ακολουθούν είναι ιστορικές για την Ομογένεια Αμερικής. Είναι ημέρες που θα καθορίσουν το μέλλον της Εκκλησίας μας στην Αμερική και την σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας.

Σήμερα, Τετάρτη το απόγευμα -οι γραμμές αυτές γράφονται Τετάρτη πρωί- φτάνει στην Νέα Υόρκη, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Τον καλωσορίζουμε, εκ μέρους της Ομογένειάς μας, με θέρμη, με σεβασμό και με τις καλύτερες ευχές μας.

Ο μόλις 52 ετών Ελπιδοφόρος -ο Ιάκωβος, του οποίου κατά κάποιο τρόπο είναι ο φυσιολογικός διάδοχος, όταν ήρθε ήταν 49 ετών- είναι ένας ταπεινός, ευφυής, δυναμικός ιεράρχης με άνετο χαμόγελο που φέρνει την ελπίδα που τόσο είχαμε αναζητήσει. Μας φέρνει την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα που τόσο έχουμε ανάγκη. Την ελπίδα ότι επιτέλους επί των ημερών του θα οικοδομήσουμε μια ώριμη, Ελληνική Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με συγκεκριμένη ταυτότητα και αποστολή, που θα στηρίζεται στην ιστορία της, αλλά θα κοιτάζει μακριά πλέον προς το μέλλον.

Ο κ. Ελπιδοφόρος αναλαμβάνει τα ηνία μιας Αρχιεπισκοπής που πέρασε από μια μακρά περίοδο αμφισβήτησης, ακόμα και για την δυνατότητα της επιβίωσής της – χαρακτηριστικά αναφέρω την υποθήκη 7,5 εκατομμυρίων που έβαλε στα γραφεία της που στεγάζεται στους 79 ανατολικούς δρόμους, μεταξύ Μάντισον και 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν.

Ομως η κρίση δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ριζική αναδιοργάνωση της Αρχιεπισκοπής μας και εν γένει της Εκκλησίας.

Ο κ. Ελπιδοφόρος θα γνωρίζει ότι η Εκκλησία μας ξέφυγε από την βασική χριστιανική αποστολή της.

Γνωρίζει, και από προσωπικές του εμπειρίες, την ανάγκη που υπάρχει για την εξ αρχής ανασυγκρότηση της Θεολογικής Σχολής μας, πηγή πολλών δεινών της Εκκλησίας μας.

Οι αποφάσεις του θα είναι δύσκολες. Θα ενοχλήσουν πολύ κόσμο καλοβολεμένο. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά. Και θα έχει την υποστήριξη όλων μας.
Μία από τις πρώτες μεγάλες αποφάσεις του, θα είναι οι άνθρωποι που θα επιλέξει να τον πλαισιώσουν στις σημαντικές θέσεις, π.χ. στην ηγεσία του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, καθώς και την επιλογή προσωπικού της Αρχιεπισκοπής.

Το προσωπικό είναι στην πλειοψηφία του κουρασμένο και ταλαιπωρημένο από όσα συνέβησαν. Χρειάζεται έμπνευση.

Χρειάζεται να το δει και το θέμα αυτό από την αρχή.

Και, βέβαια, θα πρέπει να αποκαταστήσει το αίσθημα της έλλειψης διαφάνειας στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.

Η Ομογένεια αισθάνεται την αλλαγή που συντελείται. Και χαίρεται. Και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Και να προσφέρει.

Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε κ. Ελπιδοφόρε, σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε επιτυχία στην μεγάλη αποστολή σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available