Ιστορικές στιγμές

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ.

Η Αρχιεπισκοπή και η Ομογένεια της Αμερικής βρίσκονται ενώπιον ιστορικών στιγμών, λόγω των εξελίξεων που σημαδεύουν την πορεία της με την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, την παραίτηση επίσης του Πρωτοσυγκέλου του, Επισκόπου Φασιανής Αντωνίου και τη σύγκληση της Συνόδου του Φαναρίου, την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Στη Σύνοδο αυτή θα γίνει και τυπικά αποδεκτή η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου και θα δρομολογηθεί η επόμενη μέρα. Οφείλει να υπενθυμισθεί πως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, έχουσα την άμεση εκκλησιολογική και κανονική της αναφορά στο Πατριαρχείο. Οι επί μέρους κατά πόλεις Μητροπόλεις δεν είναι «αυτόνομες» και «αυτοδιοίκητες», αλλά αποτελούν Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη Εκκλησιαστική οντότητα, ενώ ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι κατ’ ουσία και ο μόνος ποιμενάρχης όπως άλλωστε και μνημονεύεται έτσι.

Ο θεσμός, λοιπόν, και η παρουσία του Πρώτου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, δηλαδή του Αρχιεπισκόπου, είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαποίμανση και την εν γένει ζωή της Εκκλησίας. Μιλούμε για ρόλο και λόγο θεσμικό και οι θεσμοί βαδίζουν μέσα στο χρόνο και την ιστορία με τα βήματα προσώπων, πράγμα που σημαίνει και καταδεικνύεται πολλές φορές πως όταν χωλαίνουν τα πρόσωπα, χωλαίνουν κι οι θεσμοί και το αντίστροφο. Εν όψει ιστορικών εξελίξεων λοιπόν.

Θ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available