Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας – Μαρτυρίες σε «Ε.Κ.»

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΒΑΡΒΑΒΑ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Του Αρη Παπαδόπουλου.

ΑΘΗΝΑ.  Η αγωνία, ο πανικός, ο αγώνας κάποιων ανθρώπων να σωθούν οι περιουσίες των κατοίκων και το πράσινο που καλύπτει την Ανατολική Αττική, είναι μερικά από τα συναισθήματα που βγαίνουν μέσα από τις δηλώσεις που έκαναν προς τον «Εθνικό Κήρυκα» πολίτες, εθελοντές πυροσβέστες και Αρχές.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Δηλώσεις

Ο «Εθνικός Κήρυκας» αρχικά επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής τον κ. Πέτρο Φιλίππου, ο οποίος συγκριτικά με την ώρα που έγινε η επικοινωνία, το μεσημέρι της Δευτέρας, υποστήριξε ότι «τα μεγάλα μέτωπα εν μέρει έχουν ελεγχθεί, αλλά σημειώνονται αναζωπυρώσεις σε πολλά σημεία. Και στον Κάλαμο έχουμε αναζωπύρωση σε δύο σημεία, και στον Βαρνάβα και προς το Γραμματικό. Σε σχέση με τους Αγίους Αποστόλους χθες είχαμε μεγάλη φωτιά εκεί και καήκαν ορισμένα σπίτια, αλλά τώρα έχει ελεγχθεί η κατάσταση, ενώ η σημερινή φωτιά γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί εκτός της παραλίας Βαρνάβα. Θέλω να πιστεύω», κατέληξε, «ότι το μέτωπο θα ελεγχθεί μέχρι το τέλος της ημέρας».

Στρατοπεδο Βαρναβα… παει για παραλια Βαρναβα

Posted by βαρβαρα βλαχοπουλου on domingo, 13 de agosto de 2017

Ο κ. Νίκος Χασιώτης παραθερίζει με την οικογένειά του στον Κάλαμο. Επικοινωνήσαμε μαζί του την ώρα που ήταν στο αυτοκίνητο κατευθυνόμενος προς την Αθήνα για τη δουλειά του από τον δρόμο του Ωρωπού προς την εθνική οδό. Μάλιστα, την ώρα που μιλούσαμε σταμάτησε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου γιατί έβλεπε μεγάλη φωτιά στο βάθος και μας έστειλε και σχετική φωτογραφία.

«Ηταν πολύ δύσκολα χθες βράδυ» μας εξομολογείται. «Η φωτιά είχε φτάσει πολύ κοντά στο σπίτι μας, στο ένα χιλιόμετρο περίπου και να φανταστείτε ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Ολη η οικογένεια μείναμε στην παραλία, μαζί με άλλους κατοίκους που αγωνιούσαν. Ηταν ένα συναίσθημα πανικού, τρόμου να βλέπουμε τη φωτιά να πλησιάζει…».

Σύμφωνα με τον κ. Χασιώτη, το απόγευμα της Κυριακής που ξέσπασε η πρώτη φωτιά επιχείρησε μόνο ένα ελικόπτερο. Ομως η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, «αλλά σήμερα βλέπω μεγάλη επιχείρηση με εναέρια μέσα», είπε.

Η οικογένεια Δημητρίου Καζάνα και Μαργαρίτας Ραιδεστινού, που βρίσκονταν στο εξοχικό τους στον Ωρωπό, δεν ανησύχησαν την Δευτέρα. Ομως το βράδυ της Κυριακής ξενύχτησαν από το φόβο μην γυρίσει ο άνεμος και η φωτιά στραφεί προς το μέρος τους.

Η φωτιά χθες πήρε επικίνδυνη τροπή και σε μία στιγμή όλοι νόμιζαν ότι θα στραφεί προς το Γραμματικό. Εκεί όμως βρίσκονται παιδικές κατασκηνώσεις με πάνω από χίλια παιδιά. Σε επικοινωνία μας με την γραμματεία των κατασκηνώσεων «Sports Village Athitaki», μας διαβεβαίωσαν ότι προληπτικά ειδοποιήθηκαν όσοι γονείς ήθελαν να πάρουν τα παιδιά τους, κυρίως εξαιτίας του καπνού στην ατμόσφαιρα. Και πως ήδη περί τα 500 παιδιά είχαν αναχωρήσει μέχρι χθες το μεσημέρι. Μας διευκρινίστηκε ωστόσο ότι δεν έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των εγκαταστάσεων.

Ο «Ε.Κ.» επικοινώνησε και με τον εθελοντή πυροσβέστη κ. Γιώργο Κουλογιάννη. Μπορεί να μην βρισκόταν στο πεδίο της «μάχης», αλλά ήταν από την Κυριακή με άλλους τριάντα περίπου εθελοντές πυροσβέστες «ετοιμοπόλεμοι» και επόπτευαν την περιοχή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μην τυχόν και περάσει εκεί η φωτιά.

Για να έχουν οι αναγνώστες μία νοητή άποψη της περιοχής αρκεί να πούμε ότι όλη η Ανατολική Αττική είναι καταπράσινη γεμάτη με πευκόδασος και όπως μας είπε ο κ. Κουλογιάννης η απόσταση από το μέτωπο της φωτιάς είναι γύρω στα επτά με δέκα χιλιόμετρα.

«Οχι μόνο είμαστε προετοιμασμένοι», μας είπε, «επειδή έχουμε ιδιαίτερο φόβο αφού είμαστε σε δάσος, αλλά ήδη συνδράμουμε στην κατάσβεση. Αλλά δυστυχώς το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο για να ελεγχθεί, γύρω στα 15 χιλιόμετρα, και τα εναέρια μέσα δεν επαρκούν για ένα τέτοιο μέτωπο».

Τέλος, τις δραματικές ώρες που η πύρινη λαίλαπα κατέστρεφε τα πάντα στο διάβα της τη νύχτα της Κυριακής σε ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων από τον Κάλαμο Αττικής έως και τον Βαρνάβα, παρακολουθούσαν από τις απέναντι ακτές της Εύβοιας κάτοικοι και παραθεριστές. Περιγράφοντας το εφιαλτικό θέαμα στον «Ε.Κ.» η κ. Παναγιώτα Μωραϊτη, μας είπε ότι όλη νύχτα έμειναν ξάγρυπνοι και παρακολουθούσαν τις φλόγες να εξαπλώνονται με αμείωτη ένταση.

Καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα είχε κοπεί από τις περιοχές του Καλάμου και των Αγίων Αποστόλων, οι φλόγες φάνταζαν έντονες και απειλητικές στην καταστροφική τους πορεία προς τον Βαρνάβα. Και όπως συμπλήρωσε, δυστυχώς ήταν ένα «θέαμα» που το έχουν ξαναδεί σε παλαιότερες φωτιές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *