Κάτι… έσπασε στον κόσμο

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (φωτογραφία Ευρωκίνηση)

Ισως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με την έδρα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας. Εδώ και αρκετούς μήνες και πριν ακόμη απομακρυνθεί με συνοπτικές διαδικασίες ο Μίχαελ Σκίμπε από τον πάγκο της «γαλανόλευκης», οι υπεύθυνοι της ΕΠΟ αναζητούν το γήπεδο που θα φιλοξενεί από τούδε και στο εξής το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά την απόφαση των ιδίων να αποχωρήσει από το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» που το φιλοξενούσε για πάνω από μια δεκαετία.

Ενα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό όπως είναι το γήπεδο όπου θα αγωνίζεται η πρώτη ομάδα της χώρας, οι άνθρωποι που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο το χειρίστηκαν και εξακολουθούν να το χειρίζονται με απίστευτο ερασιτεχνισμό και προχειρότητα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Εθνικής ομάδας μετά την παταγώδη αποτυχία της στο Nations League. Τα όσα έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα από κύκλους της Ομοσπονδίας για τις υποψήφιες έδρες της Εθνικής Ελλάδας προκαλούν από εύλογα ερωτήματα μέχρι θυμηδία. Από πού να αρχίσει και από πού να τελειώσει κανείς. Από την σκέψη για το γήπεδο της Τούμπας που αποτέλεσε την αφορμή να βγει μια πρωτοφανή για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά πράγματα ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ που έμεινε… αναπάντητη τόσο από την ίδια την Ομοσπονδία που επί της ουσίας δημιούργησε το θέμα μέχρι τον ΠΑΟΚ. Ή μήπως μπορεί να ληφθεί στα σοβαρά υπόψιν η πρόταση να παίζει μόνιμα η Εθνική Ελλάδας στο γήπεδο της Λεωφόρου, ένα από τα πλέον απαρχαιωμένα γήπεδο της χώρας που κανονικά θα πρέπει να μετατραπεί σε μουσείο. Από την άλλη που αποσκοπούν οι διαρροές για το «AEL FC Arena» ή το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, από την στιγμή που δεν υπάρχει σε κοντινή απόσταση διεθνές αεροδρόμιο ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές των Διεθνών Συνομοσπονδιών.

Οταν σαν Ομοσπονδία αποχωρείς από το Καραϊσκάκη, το αρτιότερο γήπεδο της χώρας, για λόγους εξωαγωνιστικούς κι όταν κρίνεις ότι το ΟΑΚΑ δεν πληροί πλέον τις προδιαγραφές για να αποτελέσει ένα φιλόξενο «σπίτι» για την Εθνική ομάδα, τότε πρέπει να έχεις έτοιμη την εναλλακτική λύση. Η τελευταία ενημέρωση από πλευράς ΕΠΟ περί επιλογής του Παγκρήτιου Σταδίου στο Ηράκλειο, βρίσκεται σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση καθώς η Κρήτη αποτελεί διαχρονικά μια «ζεστή» γωνία για τα εθνικά συγκροτήματα της χώρας σε όλα τα σπορ, όμως ούτε αυτή η λύση είναι σίγουρο ότι θα τελεσφορήσει. Κι ο λόγος είναι πως το Παγκρήτιο χρειάζεται πάρα πολλές επιδιορθώσεις στις εγκαταστάσεις και στις υποδομές του με κυριότερη την ανακατασκευή του χλοοτάπητα ώστε να μπορούν να διεξαχθούν σε αυτό, παιχνίδια τόσο υψηλού επιπέδου. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ακριβής καταγραφή των εργασιών που χρειάζονται να γίνουν στο Παγκρήτιο Στάδιο, αλλά και η εκτίμηση του οικονομικού κόστους, καλό θα είναι να κρατάμε «μικρό καλάθι» και γι’ αυτή την επιλογή της Ομοσπονδίας.

Εως τον ερχόμενο Ιούνιο οπότε και θα διεξαχθεί το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας για τα προκριματικά του Euro 2020 με αντίπαλο την Ιταλία, η ΕΠΟ είναι δεδομένο πως θα έχει βρει και θα έχει δηλώσει στην ΟΥΕΦΑ το γήπεδο στο οποίο θα αγωνίζεται η «γαλανόλευκη». Ωστόσο όλη αυτή η ιστορία με την έδρα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ήρθε να υποδηλώσει ξεκάθαρα ότι η Εθνική έχασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω των τραγικών αποτελεσμάτων της, αλλά και των ερίδων που επικρατούν εντός και εκτός των τειχών της και έχουν τις… ρίζες τους στις οπαδικές αντιπαλότητες, το «δέσιμο», αλλά και την αποδοχή που είχε από το σύνολο του ελληνικού φίλαθλου κόσμου ο οποίος σταδιακά απομακρύνθηκε από δίπλα της καθώς κάτι… έσπασε ξαφνικά μέσα του γι’ αυτή την ομάδα.

Κι αυτό εν τέλει αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για να επανακτήσει η Εθνική ομάδα της Ελλάδας την χαμένη της αίγλη και δυναμική και όχι μόνο το γήπεδο που θα δώσει τα παιχνίδια της για τα προκριματικά του επόμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available