Καθέλκυση του πρώτου κυπριακού πλοίου ανοικτής θαλάσσης

Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης στην τελετή καθέλκυσης του πρώτου κυπριακού πλοίου ανοικτής θαλάσσης – θα χρησιμοποιείται για επιτήρηση της ΑΟΖ – στην πόλη Χάϊφα στο Ισραήλ (Φωτογραφία: Υπουργείο Αμυνας Κύπρου).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ισραήλ ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή καθέλκυσης του πρώτου πλοίου ανοικτής θαλάσσης που αποκτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ και οποίο θα χρησιμοποιείται κυρίως για την επιτήρηση της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ο κ.  Φωκαΐδης είχε επίσης συνάντηση στο Τελ Αβίβ με τον ομόλογο του  Avigdor Liberman. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων και εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών σε διάφορους τομείς.

Σημειώνεται ότι είναι η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών τον τελευταίο χρόνο που αποτελεί ένδειξη της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας  μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ομιλία του κατά την τελετή καθέλκυσης του πρώτου κυπριακού πλοίου ανοικτής θαλάσσης που πραγματοποιήθηκε στα Ισραηλινά Ναυπηγία στη Χάιφα ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στην Ισραηλινή Κυβέρνηση, το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας καθώς και στη Διοίκηση των Ισραηλινών Ναυπηγείων για την εξαίρετη δουλειά αλλά και την άψογη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του πλοίου.

Ο κ. Φωκαΐδης επεσήμανε ότι με το πλοίο αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα καλύτερα να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και της αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων.

Ανέφερε ακόμη ότι η καθέλκυση του πλοίου αποτελεί το πρώτο βήμα ενός σημαντικού στόχου που έχει θέσει το Υπουργείο Άμυνας για την ενίσχυση του Ναυτικού μέσα σε τακτά χρονοδιαγράμματα, που θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθως, αναφερόμενος στη συνεργασία Κύπρου Ισραήλ τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή και σημείωσε ότι η απόκτηση του σκάφους μέσω της Διακρατικής Συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό δείγμα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών που έχει οικοδομηθεί και έχει εδραιωθεί σε ισχυρές βάσεις τα τελευταία χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *