Ξαφνική κρίση στις σχέσεις Ρωσίας με την Ελλάδα – Απέλαση Ρώσων διπλωματών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Γιάννης Παναγόπουλος.

ΑΘΗΝΑ. Ξαφνική κρίση προέκυψε στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία καθώς όπως έγινε γνωστό η Αθήνα προχωρά στην απέλαση υψηλόβαθμων Ρώσων διπλωματών επειδή «προέβησαν σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την πΓΔΜ».

Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας. Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο IFAX, το οποίο επικαλείται το «Reuters», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «θα απαντήσουμε στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο».

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Καθημερινή» και ο δημοσιογράφος, Βασίλης Νέδος, επικαλούμενος υψηλόβαθμες, πλην όμως ανώνυμες, διπλωματικές πηγές και την επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα θα προχωρήσει άμεσα στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών (ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ) και στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία, σε απάντηση της κίνησης αυτής της Αθήνας, απειλεί να απελάσει και εκείνη Ελληνες διπλωμάτες.

Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ, είπε: «Δεν θέλω να σχολιάζω ενδεχόμενες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο εξής: Θέλουμε καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, αλλά δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό προς το ελληνικό κράτος».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν τέτοιες συμπεριφορές απάντησε: «Η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει τέτοιες συμπεριφορές και γι’ αυτό θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Για να προσθέσει ο Υπουργός Επικρατείας: «Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλουμε καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Ομως, όλοι οφείλονται να σέβονται και το διεθνές πλαίσιο και εμάς. Στο πλαίσιο αυτό, όποτε έχει χρειαστεί έχουν ληφθεί μέτρα. Το ίδιο έγινε και αυτή τη φορά».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου.

Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available