Καιρός να μιλήσουμε σοβαρά για τη Θεολογική Σχολή

Το κεντρικό κτίριο διοίκησης του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, στην πλέον περίοπτη θέση της πόλης Μπρούκλαϊν. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.

Οτι η κατάσταση στη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη είχε φτάσει στο απροχώρητο, ήταν γνωστό στους αναγνώστες του «Ε.Κ.» εδώ και πολύ καιρό. Οτι όμως η Αρχιεπισκοπή μας αναγκάστηκε να απολύσει τον κληρικό- πρόεδρο της Σχολής λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, αποκάλυψε τον απόλυτο πανικό που τους διακατέχει.

Υποψιασμένοι, όπως είμαστε, από όλα όσα «χαριτωμένα» συμβαίνουν στην Εκκλησία μας, εξετάσαμε ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που τον απέλυσαν παραμονή του Πάσχα.

Ούτε καν τα προσχήματα, ως Εκκλησία του Χριστού βρε αδελφέ, δεν μπόρεσαν να κρατήσουν.

Οι επικρατέστερες απόψεις ήταν δυο:

Οτι υπήρχε σοβαρό οικονομικό σκάνδαλο που ήρθε στην προσοχή των Αρχών ή ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χάσουν την άδεια χορήγησης διπλωμάτων -δηλαδή να την κλείσουν- ή και τα δυο.

Τελικά, φαίνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο. Αυτό δηλαδή που αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» και που δημοσιεύτηκε και στη μεγάλη εφημερίδα της Βοστώνης, την «Boston Globe»:

Οτι η ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρουν στους φοιτητές της Σχολής είναι τόσο ανεπαρκής που οι αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας της Μασαχουσέτης τους προειδοποίησαν, ίσως για τελευταία φορά, ότι αν δεν λάβουν σοβαρά μέτρα να διορθώσουν το πρόβλημα θα τους αφαιρέσουν την άδεια λειτουργίας. Και για να βεβαιωθούν ότι το μήνυμα ελήφθη το διέρρευσαν και στην «Boston Globe».

Ετσι, λοιπόν, οι Αρχές της Εκκλησίας μας, υπό την πίεση και της αρνητικής δημοσιότητας, έλαβαν τα… ενδεικνυόμενα μέτρα: Απέλυσαν τον πρόεδρο και διόρισαν «προσωρινά» έναν νέο πρόεδρο, με ειδίκευση στη διοίκηση Θεολογικών Σχολών και μάλιστα με αυτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά ακαδημαϊκά και οικονομικά προβλήματα. Τον κ. Μεθόδιο, Μητροπολίτη Βοστώνης.

Για να μιλήσουμε σοβαρά, το άμεσο ερώτημα που οφείλει να απαντήσει η Αρχιεπισκοπή και η Ομογένεια είναι το εξής: Αφού το επίπεδο της εκπαίδευσης που προσφέρει η Σχολή είναι τόσο χαμηλό, όπως λένε οι Αρχές, ποιο είναι το μορφωτικό επίπεδο των ιερέων μας που αποφοιτούν από εκεί; Μήπως κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;

1 Comment

  1. Είναι άξιο θρήνου και θλίψης το κατάντημα της Σχολής! Στη Βοστώνη, κέντρο επιστημονικής έρευνας και γραμματείας, είναι ασυγχώρητο να λείπει η Ελλάδα! Έχει φυσικά μεγάλη ευθύνη η Εκκλησία, αλλά και ο Ελληνισμός γενικά, με τόση πρόοδο σε όλους τους τομείς, δεν έχει προσέξει με αίσθημα υπερηφάνειας να προβάλει από επιστημονική έδρα το θησαυρό της αμίμητης κληρονομιάς μας! Το Ελληνικό Κολλέγιο θα έπρεπε να είναι μοναδικό κέντρο για εκμάθηση Ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, πολιτισμού. Δεν έχουμε, δυστυχώς, παρά την ατομική πρόοδο σε ἀλλους τομείς, κατορθώσει να ενωθούμε σαν εθνότητα και να δημιουργήσουμε κάτι, όπως άλλες φυλετικές μάζες, αντάξιο για το μέλλον του Ελλληνισμού στη φιλόξενη Αμερική.Η εφημερίδα αυτή προβάλλει (και καλά κάνει) τους πλουσιώτερους Έλληνες στην Αμερική, τους καλύτερους επιστήμονες, τους επιτυχημένους σε κάθε κλάδο της κοινωνίας μας. Πόιός θα βρεθεί να ηγηθεί στην προσπάθεια νέας νοοτροπίας, για να δούμε καλύτερες ημέρες;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available