Και το Βανκούβερ αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με απόφαση του δημάρχου

Η απόφαση του δημάρχου Βανκούβερ Γκρέγκορ Ρόμπερτσον με την οποία η πόλη ανακηρύσσει την 19η Μάϊου ως Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Διευρύνεται ο αριθμός των καναδικών πόλεων που αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μετά το Τορόντο, την Οττάβα, το Μόντρεαλ (ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της περασμένης Δευτέρας) και άλλους μικρότερους δήμους ή αυτοδιοικητικές μονάδες στις επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ, η 19η Μαΐου ανακηρύσσεται Ημέρα Μνήμης και για τον δήμο του Βανκούβερ, στη δυτική ακτή της χώρας.

Το πρωί της Τετάρτης το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (πρόεδρος Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης, αντιπρόεδρος Κώστας Πάππας), δημοσιοποίησε απόφαση του δημάρχου Βανκούβερ Γκρέγκορ Ρόμπερτσον με την οποία η 19η Μαΐου 2017 ανακηρύσσεται «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Στην ίδια απόφαση, ο δήμαρχος Βανκούβερ υπενθυμίζει ότι 350.000 Ελληνες του Πόντου εκτελέστηκαν από το οθωμανικό καθεστώς και χιλιάδες άλλοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους. «Η Ημέρα Μνήμης δίνει την ευκαιρία να απεικονιστούν οι αξίες της ενσωμάτωσης και της διαφορετικότητας που είναι εμβληματικές για το Βανκούβερ», αναφέρει ο κ. Ρόμπερτσον.

Οπως πληροφορείται ο «Ε.Κ.», το πρωί της προσεχούς Κυριακής 22 Μαΐου η απόφαση του δημάρχου Βανκούβερ θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στην εκεί Ελληνική Κοινότητα, με την παρουσία Ελλήνων του Βανκούβερ και φίλων της ελληνικής ομογένειας, καθώς και συγγενών των θυμάτων.

«Το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου και ο εκπρόσωπός του στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας Δημήτριος Δουζένης ευχαριστούν τον δήμαρχο της πόλης του Βανκούβερ και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τη λήψη αυτής της σημαντικής απόφασης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Είναι, πράγματι, μια ακόμη ιστορική απόφαση για τον Ελληνισμό όλου του Καναδά», προσθέτει ο πρόεδρος του Κογκρέσου Δρ Θ. Χαλάτσης, με την υπόμνηση ότι η Ποντιακή Γενοκτονία είναι μια από τις σκοτεινότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας και ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος των λαών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available