Καλός ως δήμαρχος αλλά μην ξεφεύγει…

O κ. Γιάννης Μπουτάρης. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας ομολογουμένως καλός δήμαρχος για τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας. Και μάλιστα ένας αντιεθνικιστής δήμαρχος, όπως τον χαρακτηρίζει το «Associated Press», κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για τις κρίσιμες ώρες που περνάει η πατρίδα.

Θα ήταν δηλαδή, αντιπαραγωγικός ένας άλλος δήμαρχος που θα ωρυόταν και θα τασσόταν αντίθετος σε κάθε διάλογο με τα Σκόπια.

Ο κ. Μπουτάρης είναι Μακεδόνας. Το έχει δηλώσει επανειλημμένα ο ίδιος. Αλλά έχει μία κοσμοπολίτικη θεώρηση των πραγμάτων που ως δημάρχου του βγαίνει σε καλό, καθώς ανοίγει την πόλη του σε νέους ορίζοντες.

Εχει φροντίσει να έχει επαφές και καλές σχέσεις με όλες τις χώρες που γειτνιάζει η Μακεδονία, έχει αξιοποιήσει το γεγονός ότι υπάρχει στην πόλη του το Μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ και πάνω από όλα ανέδειξε τη Θεσσαλονίκη προσεγγίζοντας το πρόσφατο εβραϊκό της παρελθόν.

Πίσω από ό,τι κάνει υπάρχει το επιχείρημα όπως το εκφράζει ο ίδιος, σκεφτόμενος πάντα και επιχειρηματικά, δηλαδή το πώς θα ωφεληθεί η πόλη του.

Ομως η άποψη που εξέφρασε για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου «Μακεδονία» που εξυπηρετεί τη Θεσσαλονίκη υπερβαίνει τα όρια.

Το ανέφερε ως πρόταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα και το επανέλαβε και την Τρίτη σε τηλεοπτική εκπομπή, εξηγώντας ότι ο ίδιος έθεσε δήθεν έναν προβληματισμό:

«Δεν είπα ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα, είπα ότι έχουμε ήδη πρόβλημα, διότι οι ξένοι που ήδη ξέρουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, όταν ακούν τον πιλότο να λέει ότι φτάσαμε στο Μακεδονία μπερδεύονται και αναρωτιούνται». Ετσι ο ίδιος θα προτιμούσε τη μετονομασία του αεροδρομίου σε «Νίκος Γκάλης» ανέφερε.

Αστεία πράγματα!

Βεβαίως στο ονοματολογικό του Σκοπιανού εμπεριέχεται η μεγάλη αλήθεια της Ιστορίας. Εμπεριέχεται και η αλήθεια του δυνατότερου, αλλά και μία ακόμη μεγάλη αλήθεια, αυτή που λέει ότι ο μεγαλύτερος συμβιβασμός πρέπει να προέλθει από αυτούς που εποφθαλμιούν τη Μακεδονία, είτε ως ταυτότητα, είτε ως έδαφος, είτε ως Ιστορία.

Αρα το ζήτημα των Σκοπίων εμπεριέχει πολλές μερικότερες αλήθειες. Και κοντά σε αυτές υπάρχει και αυτή που λέει ότι εν πολλοίς η Ελλάδα δεν χειρίστηκε το θέμα σωστά και δεν εισάκουσε όταν έπρεπε τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η Ελλάδα μπορεί βεβαίως να περισώσει αρκετά και η ευκαιρία δίνεται τώρα.

Ολα όμως έχουν ένα όριο. Αλλο συμβιβασμός και άλλο «δώστα όλα». Ισως να μην το εννοούσε έτσι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αλλά η Ελλάδα έχει κληρονομικά δικαιώματα στο όνομα Μακεδονία και δεν χρειάζεται να αλλάξει κανένα όνομα αεροδρομίου ή πανεπιστημίου.

Κατ’ εξαίρεση και με μεγαλοθυμία ίσως να δεχθεί να το παραχωρήσει ως συνθετικό στη μικρή της βόρεια χώρα. Μέχρι εκεί όμως.

1 Comment

  1. καλός σε τί; έχετε έρθει πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη; γιατί υποστηρίζετε αυτόν τον ανθέλληνα;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available