Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Anu Vatal, Patrice Tosi
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («Associated Press»). Η αμερικανική Οικονομία συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, αυξάνοντας το ρυθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, η οικονομία πρόσθεσε 204.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Τα επίσημα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών για 120.000 θέσεις.
Η ανεργία, ωστόσο – η οποία προκύπτει από διαφορετική έρευνα στα αμερικανικά νοικοκυριά – διαμορφώθηκε στο 7,3% τον Οκτώβριο από 7,2% το Σεπτέμβριο. Η μικρή αύξηση, η πρώτη σε διάστημα τριών μηνών, αντανακλά την ένταξη των ομοσπονδιακών υπαλλήλων σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας κατά τη διάρκεια του «λουκέτου» στην αμερικανική κυβέρνηση. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires περίμεναν η ανεργία να φτάσει το 7,4% τον Οκτώβριο.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του για τους δύο προηγούμενους μήνες. Για το Σεπτέμβριο το αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν 163.000 θέσεις εργασίας από την αρχική εκτίμηση για 148.000, ενώ για τον Αύγουστο τα στοιχεία έδειξαν 238.000 θέσεις από 193.000 προηγουμένως.
Ο μέσος όρος δημιουργίας θέσεων εργασίας τους τελευταίους τρεις μήνες ξεπερνά πλέον τις 200.000 θέσεις, κάτι που τελευταία φορά είχε σημειωθεί αρχές του έτους.
Η σημαντική βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας ενδεχομένως να επιτρέψει στη Federal Reserve να εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολικής τον Δεκέμβριο τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων από τα σημερινά επίπεδα των 85 δισ. δολ. το μήνα.
Εν τω μεταξύ, πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2011 κατέγραψε στις αρχές Νοεμβρίου η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα τελικά στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan και της Thomson Reuters υποχώρησε στις 72 από τις 73,2 τον Οκτώβριο, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 74,4 μονάδες.
Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 87,2 από 89,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 62,3 από 62,5 μονάδες.
Τέλος, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βάθος έτους αυξήθηκαν στο 3,1% από 3% ενώ σε ορίζοντα πέντε έως δέκα ετών στο 2,9% από 2,8%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available