Καμία αναφορά στα έγγραφα για JFK στον George Joannides – Είχε εργαστεί στον «Ε.Κ.»

Ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ (AP Photo/Ferd Kaufman).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι χιλιάδες φάκελοι για τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν περιέχουν ορισμένα έγγραφα που οι ειδικοί ανέμεναν ότι θα υπήρχαν, όπως επί παραδείγματι για την σκιώδη προσωπικότητα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), τον ελληνικής καταγωγής Γιώργο Ιωαννίδη (George Joannides), ο οποίος είχε ενδεχομένως δεσμούς με τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, τους οποίους είχε αποκρύψει από το Κογκρέσο.

Την επισήμανση για την απουσία του ονόματος του Ιωαννίδη (ο οποίος είχε εργαστεί και στον «Εθνικό Κήρυκα» προτού στρατολογηθεί στην CIA το 1951), την έκανε το «Politico» επικαλούμενο τη γνώμη ειδικών επί του θέματος, όπως του Τζον Τέρνχαϊμ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του Assassination Records Review Board της κυβέρνησης από το 1992 έως το 1998.

Ο Ιωαννίδης, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1922 και απεβίωσε το 1990, είχε υπηρετήσει ως σύνδεσμος της CIA στην Ειδική Επιτροπή για Δολοφονίες της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για συνωμοσία, στην υπόθεση της δολοφονίας του προέδρου Τζον Κένεντι.

Ωστόσο, ο Ιωαννίδης, δεν είχε αποκαλύψει τότε, πως είχε διαχειριστεί μία ομάδα Κουβανών εξόριστων που ήθελαν να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο και πως είχε δεσμούς με τον Oσβαλντ.

Ο Ρόμπερτ Μπλάκι, που ήταν διευθυντής Προσωπικού της Επιτροπής, είναι ακόμη οργισμένος για το πώς ο ίδιος και το προσωπικό ξεγελάστηκαν και από «το γεγονός ότι δεν τον έβαλα να ορκιστεί».

«Δεν καταφέραμε ποτέ να πάρουμε τον φάκελο για την ομάδα με την οποία συναντήθηκε ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ», είπε ο κ. Μπλάκι, καθηγητής Νομικής σήμερα στο Notre Dame University. «Ο Ιωαννίδης ήταν ο επιβλέπων αυτής της ομάδας».

Ο Γιώργος Ιωαννίδης, γιος δημοσιογράφου, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιουλίου 1922. Η οικογένειά του έφθασε στη Νέα Υόρκη το 1923. Μετά την αποφοίτησή του από το City College έλαβε πτυχίο Νομικής από το St John’s University.

Οπως προαναφέρθηκε, εργάστηκε για τον «Εθνικό Κήρυκα» προτού μετακομίσει στην Ουάσιγκτον το 1949 για να εργαστεί στην Υπηρεσία Πληροφοριών της ελληνικής πρεσβείας, σύμφωνα με το «Spartacus Educational».

Εντάχθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών το 1951 και αργότερα έγινε επικεφαλής του κλάδου Ψυχολογικού Πολέμου του σταθμού JM / WAVE της CIA στο Μαϊάμι. Σε αυτό τον ρόλο συνεργάστηκε στενά με το Directorio Revolucionario Estudiantil (DRE), μια δεξιά παραστρατιωτική οργάνωση, που ήταν αντικομουνιστική, κατά του Κάστρο και κατά του Κένεντι.

Αυτή ήταν μια ομάδα που ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ήρθε σε επαφή στη Νέα Ορλεάνη τον Αύγουστο του 1963. Ο δημοσιογράφος Τζέφερσον Μόρλεϊ πάντως, λέει ότι δεν γνωρίζει κανένα στοιχείο σύμφωνα με το οποίο ο Ιωαννίδης ήρθε σε επαφή με τον Oσβαλντ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available