Καμπούλ: Τουλάχιστον 63 σκοτώθηκαν σε γαμήλια γιορτή – Ανέλαβε ευθύνη το ISIS

Θρήνος για συγγενή των θυμάτων (AP Photo/Rafiq Maqbool)

ΚΑΜΠΟΥΛ. Ο βομβιστής αυτοκτονίας στεκόταν στη μέση του χορού, χτυπώντας παλαμάκια, ενώ εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες γλεντούσαν σε ένα μεγάλο γάμο σε μία ευτυχισμένη ατμόσφαιρα στην απαλλαγμένη από τον πόλεμο Καμπούλ.

Μετά, σε μία στιγμή ενεργοποίησε τα εκρηκτικά στο γιλέκο του σκοτώνοντας δεκάδες και το Αφγανιστάν ξανάπεσε στο θρήνο.

Το τοπικό γραφείο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την πιο πολύνεκρη επίθεση της χρονιάς, με 63 νεκρούς και 182 τραυματίες, ενώ εξοργισμένοι Αφγανοί αναρωτιούνται πόσο ασφαλείς θα είναι κάτω από μία συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν που θα δώσει τέλος στον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο της Αμερικής.

Σοκαρισμένες οικογένειες έθαψαν τους νεκρούς, κάποιες σκάβοντας το έδαφος με τα γυμνά τους χέρια. Ενας επιζών τραυματίας, ο Μοχάμεντ Ασλιμ, (Mohammad Aslim), φορούσε ακόμη τα ματωμένα του ρούχα την Κυριακή μία ημέρα μετά το μακελειό.

Αυτός και ο φίλος του είχαν ήδη θάψει 16 πτώματα, μεταξύ τους αρκετούς στενούς συγγενείς, ανάμεσά τους και ένα 7χρονο αγόρι.

Κοντά εκεί, ένας άνδρας, ο Αμανουλάχ (Amanullah), που έχασε τον 14χρονο γιο του, είπε ότι η έκρηξη αλλοίωσε τόσο το πρόσωπο του παιδιού που δεν μπόρεσε να το αναγνωρίσει. «Εύχομαι να βρω τα άλλα κομμάτια του κορμιού του ώστε να τον θάψω ολόκληρο σε ένα τάφο» είπε κλαίγοντας.

Η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους πρόσφατα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τους Αφγανούς, καθώς οι Αμερικανοί και οι Ταλιμπάν αναζητούν μια συμφωνία να τελειώσει η 18χρονη μάχη. Ενώ οι ΗΠΑ ζητούν διαβεβαιώσεις ότι το Αφγανιστάν δεν θα αποτελεί προπύργιο για παγκόσμιες τρομοκρατικές επιθέσεις, με το ISIS δεν υπάρχει καμία προστασία υπέρ των πολιτών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμαντ Φαρχάγκ, δήλωσε πως είχε πάει στον χώρο όπου γινόταν η χωριστή γιορτή των γυναικών όταν «άκουσα μια τεράστια έκρηξη στο τμήμα των ανδρών».

«Ολος ο κόσμος βρήκε τρέχοντας, φωνάζοντας και κλαίγοντας. Η αίθουσα ήταν γεμάτη καπνό. Σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονταν στον χώρο των ανδρών ήταν νεκροί ή τραυματισμένοι. Δύο ώρες μετά την έκρηξη, έβγαζαν ακόμα πτώματα», αφηγήθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τηλεφωνικά.

Οι γάμοι στο Αφγανιστάν, στους οποίους συχνά πάνε εκατοντάδες προσκεκλημένοι, είναι εύκολος στόχος τρομοκρατικών ενεργειών.

Παρά την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι δήλωσε την Κυριακή πως οι Ταλιμπάν δεν πρέπει να διαφύγουν των κατηγοριών για τη «βάρβαρη» βομβιστική επίθεση καμικάζι.

«Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να απαλλάξουν τον εαυτό τους των κατηγοριών διότι παρέχουν μια πλατφόρμα στους τρομοκράτες», υπογράμμισε ο Γάνι σε μήνυμά του στο Twitter.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι διεξάγουν ανταρτοπόλεμο από το 2001 αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία από έναν συνασπισμό με επικεφαλής τις ΗΠΑ, αρνήθηκαν χθες το πρωί οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση.

«Η πραγματοποίηση τέτοιων εσκεμμένων και βάναυσων δολοφονιών και η στοχοποίηση γυναικών και παιδιών δεν έχουν καμιά δικαιολογία», έγραψαν στο Twitter δύο εκπρόσωποι των Ταλιμπάν.

Πηγή: AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available