Καρυάτιδες, οι πρωταγωνίστριες του Μουσείου Ακρόπολης

 

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Για 2.500 χρόνια, οι έξι αδερφές έστεκαν ακλόνητες στην κορυφή της Ακρόπολης, καθώς φλόγες πολέμου μαίνονταν γύρω τους, σφαίρες λάβωναν τους χιτώνες τους και βόμβες σημάδεψαν τα καμπυλωτά σώματά τους.
Οταν μία από αυτές απήχθη τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με το θρύλο, μπορούσε κάποιος να ακούει τους λυγμούς των άλλων πέντε τη νύχτα. Ωστόσο, μόνο πρόσφατα, οι φημισμένες Καρυάτιδες, οι μεγάλες ντίβες της αρχαίας Ελλάδας, είχαν την ευκαιρία να αποκαλύψουν την πλήρη δόξα τους.
Τον παραπάνω πρόλογο επέλεξε η δημοσιογράφος της «Νιου Γιορκ Τάιμς», Λιζ Αλντερμαν, για μία ανταπόκρισή της από την Αθήνα αφιερωμένη στη συντήρηση-καθαρισμό που «απόλαυσαν» για 3,5 χρόνια οι Καρυάτιδες, από τους ειδικούς του Μουσείου Ακρόπολης. Υπογράμμιζε δε την απώλεια της μίας Καρυάτιδας και άλλων γλυπτών του Παρθενώνα, ελέω Λόρδου Ελγιν.
Επεσήμανε ακόμη, πως τα δημοφιλή γλυπτά, είναι κολώνες ιωνικού ρυθμού, που αναπαριστούν παρθένες, τις οποίες εκτιμάται πως φιλοτέχνησε ο Αλκαμένης (σ.σ. από την Αθήνα και τη Λήμνο), μαθητής του μεγαλύτερου καλλιτέχνη της αρχαίας Ελλάδας, Φειδία.
Η αρχική τους «χρησιμότητα» ήταν να στηρίζουν ένα μέρος του Ερεχθείου, ενώ σήμερα αποτελούν τον πρωταγωνιστικό πόλο έλξης στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα πρωτότυπα στον Ιερό Βράχο, αντικαταστάθηκαν από ακριβή αντίγραφα το 1979 για την προστασία τους.
Ανά τους αιώνες μία επικάλυψη ρύπων αλλοίωσε την ομορφιά τους. Πλέον, οι συντηρητές έχουν αποκαταστήσει την αρχική τους λάμψη, χρησιμοποιώντας μία ειδικά ανεπτυγμένη γι’ αυτό το σκοπό τεχνολογία λέιζερ.
Κατά τον εορτασμό της 5ης επετείου του Μουσείου -μείον μία- αποκαλύφθηκαν πλήρως στο κοινό τον Ιούνιο. Η απούσα Καρυάτιδα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, το οποίο την απέκτησε σχεδόν έναν αιώνα πριν από τον Λόρδο Ελγιν, Βρετανό πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο Ελγιν έβαλε να αποκολλήσουν την Καρυάτιδα με πριόνι από το Ερέχθειο, μαζί με καραβιές ακόμη γλυπτών του Παρθενώνα για να διακοσμήσει την έπαυλή του στη Σκωτία, πριν πουλήσει τα κομμάτια αυτά για να αποπληρώσει χρέη.
Η κ. Αλντερμαν, έκανε αναφορά στη μακρά διαμάχη Ελλάδας-Βρετανίας σχετικά, αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις των Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπιλ Μάρεϊ. Επεσήμανε πως η αντιπαράθεση μπορεί να αναζωπυρωθεί καθώς το Βρετανικό Μουσείο σχεδιάζει μία έκθεση για το ανθρώπινο σώμα στην ελληνική γλυπτική την επόμενη άνοιξη, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Παρότι η αποκατάσταση των Καρυάτιδων δεν αποτελεί μέρος κάποιας συγκεκριμένης εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, δείχνει πως το Μουσείο Ακρόπολης, μπορεί να υποστηρίξει την επιστροφή τους, είπε σχετικά ο πρόεδρος του Μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής.
«Επιμένουμε σε μία λύση. Μία χώρα πρέπει να είναι έτοιμη όταν διεκδικεί κάτι και το Μουσείο Ακρόπολης το έχει αποδείξει αυτό. Με τους ρύπους να έχουν αφαιρεθεί, μπορούμε να διαβάσουμε περισσότερα για την ιστορία των τελευταίων 2.500 χρόνων», πρόσθεσε στεκόμενος ανάμεσα στις 5 Καρυάτιδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available