Ο διευθυντής του FBΙ διαψεύδει τις καταγγελίες του Προέδρου Τραμπ για τις υποκλοπές

Ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ και ο επικεφαλής της NSA, Μάικλ Ρότζερς. AP Photo/Manuel Balce Ceneta.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), Τζέιμς Κόμεϊ υποστήριξε δημόσια, ενώπιον της Επιτροπής Αντικατασκοπίας της Βουλής πως το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχουν στα χέρια τους στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές του συνομιλίες.

Στην ίδια κατάθεση, ο κ. Κόμεϊ αποκάλυψε ότι το FBI διενεργεί έρευνα για τις ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και ότι αντικείμενο της έρευνας αυτής είναι πιθανή συνεργασία μεταξύ μελών της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση.

Ως προς το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο κ. Κόμεϊ ήταν κατηγορηματικός: «Με σεβασμό προς τα τουίτς του Προέδρου σχετικά με τις καταγγελλόμενες υποκλοπές προς αυτόν από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έχω πληροφορίες που να στηρίζουν αυτά τα τουίτς» είπε ο κ. Κόμεϊ.

Και συνέχισε: «Ερευνήσαμε προσεκτικά στο FBI. Το υπουργείο Δικαιοσύνης μου ζήτησε να μοιραστώ μαζί σας το ότι η απάντηση από την πλευρά του είναι η ίδια: το υπουργείο δεν έχει πληροφορίες που να στηρίζουν αυτά τα τουίτς».

Οπως προαναφέρθηκε, ο Κόμεϊ επιβεβαίωσε ότι το FBI διεξάγει έρευνα για την πιθανή παρέμβαση των Ρώσων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εξετάζονται πιθανές επαφές της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κόμεϊ ανέφερε ότι αφού εξασφάλισε «την άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης» είναι σε θέση «να επιβεβαιώσει» πως το FBI διεξάγει έρευνα για τις ρωσικές προσπάθειες «επηρεασμού των προεδρικών εκλογών» και μεταξύ άλλων εξετάζει «τη φύση των τυχόν δεσμών μεταξύ προσώπων που σχετίζονταν με την εκστρατεία Τραμπ και τη ρωσική κυβέρνηση και το εάν και κατά πόσον υπήρξε οποιοσδήποτε συντονισμός μεταξύ της εκστρατείας (του Ρεπουμπλικανού) και των ρωσικών προσπαθειών».

«Επειδή πρόκειται για μια ανοικτή, εν εξελίξει έρευνα και είναι διαβαθμισμένη, δεν μπορώ να πω περισσότερα για το τι κάνουμε και τίνων τη συμπεριφορά εξετάζουμε», πρόσθεσε ο Κόμεϊ.

Λίγες ώρες ωστόσο, προτού ξεκινήσει την κατάθεσή του στο Κογκρέσο ο κ. Κόμεϊ, ο Ντόναλντ Τραμπ με σχετικές αναρτήσεις του στο τουίτερ χαρακτήρισε «επινόημα» των Δημοκρατικών τις υποψίες για επαφές της προεκλογικής του εκστρατείας με τη ρωσική κυβέρνηση.

«Οι Δημοκρατικοί εφηύραν και προώθησαν την ιστορία για τη Ρωσία ως δικαιολογία για την απαίσια προεκλογική καμπάνια τους», έγραψε ο κ. Τραμπ στο τουίτερ και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το Κογκρέσο και το FBI θα πρέπει να εξετάσουν ποιος διοχετεύει απόρρητες πληροφορίες στον Τύπο. «Πρέπει να βρούμε την πηγή των διαρροών τώρα» έγραψε.

Τα τουίτς του Προέδρου ήλθαν μία ημέρα μετά τη δήλωση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της επιτροπής Αντικατασκοπίας της Βουλής, Ντέβιν Νούνιες, ότι έως τώρα δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει σύμπραξη του κ. Τραμπ με τη Μόσχα. Ο κ. Νούνιες, πρόσθεσε ότι το μόνο αδίκημα που έχει διαπιστώσει έως τώρα στην όλη έρευνα είναι οι διαρροές σχετικά με τη δράση του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *