Κατάλαβε ο Πρόεδρος το σφάλμα του;

(AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Πέρασε μια μέρα και ο Λευκός Οίκος δεν το διέψευσε. Αντίθετα, σε γραπτή δήλωση έλεγαν μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Ορισμένοι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον επιλέγουν να αγωνίζονται για ξένες χώρες. Ο πρόεδρος Τραμπ πάντα θα αγωνίζεται για τον αμερικανικό λαό».

Η θύελλα που προκλήθηκε την Πέμπτη από την τελευταία αποκάλυψη για τον πρόεδρο Τραμπ ήταν μεγάλη. Η πληροφορία ήταν ότι είχε προσβάλει τους λαούς σχεδόν μιας ολόκληρης ηπείρου, της Αφρικής, καθώς και των χωρών της Αϊτής και του Ελ Σαλβαδόρ.

Κυβερνήσεις, πολιτικοί, λαϊκοί, ΜΜΕ απαιτούσαν από τον Πρόεδρο να ζητήσει συγγνώμη. Κάτι που δεν το συνηθίζει.

Ομως φαίνεται ότι τον έπεισαν να το ξανασκεφτεί.

Ετσι, την Παρασκευή το πρωί, σε ένα τουίτ του το… διέψευσε. «Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν βαριά, αλλά αυτή δεν ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε», έγραψε.

Δεν έγινε πιστευτός. Ως γνωστόν, λέει πολλά ψέματα. Και στην περίπτωση αυτή τον διέψευσε ο γερουσιαστής που ήταν παρών στη συζήτηση και αποκάλυψε πρώτα στην «Ουάσιγκτον Ποστ» όσα είχε πει ο Πρόεδρος.

Εκανε όμως, αυτή τη φορά, μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα. Κάτι είναι κι αυτό.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν κατάλαβε τι ήταν αυτό που προκάλεσε την θύελλα των αντιδράσεων.

Σε συνάντηση στο γραφείο του για το μεταναστευτικό θέμα, όταν άκουσε ότι η συμφωνία που διαπραγματευόταν με τους Δημοκρατικούς θα περιλάμβανε και προστασία γι’ αυτούς που προέρχονται από την Αϊτή και μερικές χώρες της Αφρικής και βρίσκονται στις ΗΠΑ, απαίτησε να του εξηγήσουν γιατί θα έπρεπε να δεχτεί μετανάστες από αυτές τις χώρες -στο σημείο αυτό χρησιμοποίησε μια αισχρή λέξη- αντί από χώρες όπως η Νορβηγία.

Πρόκειται ασφαλώς για μια ακόμη σαφή, ρατσιστική αναφορά, όπως εκείνες εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα.

Στο σημείο αυτό όμως να υπενθυμίσω και λίγο από την ιστορία της μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Στην αρχή του μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος στις ΗΠΑ, στο τέλος του 19ου αιώνα, ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ ήταν μόνο μετανάστες από την Βόρεια Ευρώπη.

Αντίθετα, δεν ήθελαν μετανάστες από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως π.χ. Ιταλούς, Ελληνες κ.τ.λ. Τους θεωρούσαν τεμπέληδες, ανθρώπους χωρίς γνώσεις και τέχνες, και ότι θα εισήγαγαν μια αρνητική νοοτροπία στις ΗΠΑ.

Σήμερα βέβαια η εικόνα για τους Ελληνες και τους Ιταλούς είναι θετική.

Θεωρούμαστε γενικά λαοί με σημαντική προσφορά στη χώρα. Εμείς, συγκεκριμένα, λίγο έλειψε να δώσουμε στη χώρα και Πρόεδρο, τον ομογενή Δουκάκη.

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή όταν κάποιος αναφέρεται σε έναν ολόκληρο λαό ή μια ήπειρο. Κυρίως όταν αυτός που κάνει αυτές τις μειωτικές δηλώσεις είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. ’Η ακόμα και εμείς οι ίδιοι…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *