Κατάμεστο το Καλλιμάρμαρο για τον Μίκη

Συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παναθηναϊκό Στάδιο, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019. (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

ΑΘΗΝΑ.Μια ιστορική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο για να απολαύσουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και να τιμήσουν τον μεγάλο Ελληνα συνθέτη.

Αν και η παρουσία του ίδιου του συνθέτη δεν είχε επιβεβαιωθεί και υπήρχαν φόβοι ότι εξαιτίας της επιβαρυμένης υγείας του δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο Καλλιμάρμαρο, εκείνος απέδειξε ακόμη μια φορά ότι η αγάπη του κόσμου του δίνει δύναμη να αντέχει τα προβλήματα. Ετσι στις 9 ακριβώς, την ώρα που θα ξεκινούσε η συναυλία, έφτασε στο Στάδιο και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, που κράτησε αρκετά λεπτά, συνόδεψε την είσοδό του.

Με αφορμή την συναυλία, ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε μήνυμα με μία επιστολή του. «Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα, αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: Στην ενότητα των Ελλήνων. Απορώ ειλικρινά, πώς υπάρχουν ακόμα Ελληνες που δεν έχουν κατανοήσει, ότι στις κορυφαίες στιγμές της Ιστορίας μας οι Ελληνες ήταν ενωμένοι. Οπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο λαός μας. Κι αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη, αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια».

Συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παναθηναϊκό Στάδιο, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019. (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Στην επιστολή του, ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει τονίζοντας: «Ειδικά μετά τα Μνημόνια, μάς χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης. Πιστεύω όμως ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του Εθνους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι, μορφωμένοι και επιστήμονες οι πιο πολλοί, με άλλα λόγια η ατμομηχανή που θα μας οδηγούσε προς το μέλλον.

Με σφιγμένη καρδιά θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: Να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ομως ποια πατρίδα; Σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς, την ώρα που η χώρα μας βγαίνει αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα απειλητικά σύννεφα στην γειτονιά μας γίνονται κάθε μέρα πιο μαύρα;.. Ενωθείτε! Βάλτε την αμαξοστοιχία ‘Ελλάς’ πάνω στις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βοηθείστε τον λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με την λάμψη του κάποτε κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παναθηναϊκό Στάδιο, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019. (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς. Αυτό είναι το μήνυμα που με έκανε να δεχθώ να ξανασηκωθώ από το βάρος των αμέτρητων χρόνων που μάταια θέλουν να με γονατίσουν. Μόνο και μόνο για να βοηθήσω με τις μικρές μου δυνάμεις να μπορέσει η συναυλία αυτή να βροντοφωνάξει με βεβαιότητα: ‘Είσαι Ελληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά!’».

Η ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη στη σκηνή έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, όπως και οι 25 ερμηνευτές που ερμήνευσαν μεγάλες επιτυχίες από όλο το ρεπερτόριο του συνθέτη δεν έπαψαν στιγμή να χειροκροτούνται από το κοινό.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης παρουσίασαν την συγκινητική βραδιά που κάτω από τον τίτλο «Είσαι Ελληνας, αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά» ένωσε χιλιάδες Ελληνες, οι οποίοι τραγούδησαν με μια φωνή στίχους ποιητών και σπουδαίων στιχουργών που έγιναν σύμβολο αντίστασης και αγώνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available