Κατήφορος δίχως τελειωμό…

Ενσταση κατά του Φύλλου Αγώνος κατέθεσε ο Παναθηναϊκός (φωτογραφία: Ευρωκίνηση).

Ούτε η ελληνική γλώσσα, η πιο «πλούσια» γλώσσα του κόσμου, μπορεί πλέον να περιγράψει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τα νέα θλιβερά γεγονότα που σημειώθηκαν στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου για την δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ.

Πριν περάσουν λίγες μέρες από τα πρωτοφανή έκτροπα στον τελικό του Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, ήρθε ο τραυματισμός του προπονητή του «Δικεφάλου του Βορρά» στο κεφάλι από ένα κουτάκι μπίρας και η επιβαλλόμενη μετά από αυτό διακοπή του αγώνα για να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι κλινικά νεκρό και διατηρείται στην ζωή μόνο με… μηχανικά μέσα.

Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται ή καλύτερα εκτραχύνεται, μετατρέποντας τα ελληνικά γήπεδα σε μια αρένα, σκληρής αντιπαράθεσης κάθε είδους συμφερόντων.

Εδώ και λίγους μήνες μάλιστα συμβαίνει κάτι το πρωτοφανές, κάτι το μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, που μόνο στην Ελλάδα -που αλλού- θα μπορούσε να συμβεί. Το… μισό ποδόσφαιρο παίζεται στα γήπεδα και το άλλο… μισό στις δικαστικές αίθουσες!
Ξαφνικά μπήκαν στην… ζωή των φιλάθλων όλων των μεγάλων ομάδων, οι παρατηρητές των αναμετρήσεων, πρώτοι και δεύτεροι, τα φύλλα αγώνα και όλα τα άρθρα του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ. Κανένα μεγάλο παιχνίδι δεν τελειώνει επί της ουσίας εντός του αγωνιστικού χώρου καθώς υπάρχει σχεδόν πάντα συνέχεια στα γραφεία του αθλητικού δικαστή.

«Με έβρισε» υποστηρίζει ο ένας, «με προπηλάκισε» διατείνεται ο άλλος, με αποτέλεσμα να έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι καταγγελιών χωρίς τέλος που απαξιώνει ακόμη περισσότερο το άθλημα.

Οι ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στο ποδόσφαιρο, συνεχώς μεγαλώνουν, οι καμπάνες, τις πιο πολλές φορές βαριές κι… ασήκωτες, πέφτουν η μια μετά την άλλη, με αποτέλεσμα οι πάντες να έχουν χάσει τον… λογαριασμό.

Για πιο πρόοδο του αθλήματος μιλάνε άραγε όλοι οι υπεύθυνοι και ειδικοί του ποδοσφαίρου; Ποια τόνωση του ενδιαφέροντος και του συναγωνισμού προσδοκούν, όταν στο ξεκίνημα του νέου πρωταθλήματος οι έδρες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων αναμένεται να είναι «κλειστές» για μια, δυο ή και περισσότερες αγωνιστικές, την ίδια στιγμή που αυτοί οι οποίοι θα φτιάχνουν τις βαθμολογίες του νέου πρωταθλήματος, θα… τρέμουν κάθε φορά μην κάνουν κανένα λάθος καθώς θα πρέπει να υπολογίζουν διαρκώς την αφαίρεση βαθμών που θα «κουβαλάει» στην πλάτη του ο τάδε ή ο δείνα σύλλογος από την περσινή σεζόν;
Το σκοτάδι θα πυκνώνει διαρκώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν θα υπάρξει η παραμικρή χαραμάδα φωτός, αν τα αφεντικά της ελληνικής Big-4 δεν αποφασίσουν να βρεθούν μόνοι τους σε ένα στρογγυλό τραπέζι ώστε να λύσουν τις ποδοσφαιρικές και μόνο διαφορές τους και να καταρτίσουν έναν… οδικό χάρτη που θα φέρει την ειρήνη ή την εκεχειρία-πείτε το όπως θέλετε- αλλά και την προοπτική ανάπτυξης και βελτίωσης του «προϊόντος» που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αν όμως οι μεγάλοι συνεχίσουν αυτό τον γενικευμένο, όπως εξελίσσεται μετά την διάλυση των επιμέρους συμμαχιών, πόλεμο, η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική και οι βλάβες που θα προκληθούν στο σώμα του ποδοσφαίρου μη… αναστρέψιμες.
Η Πολιτεία όπως αποδείχτηκε δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ολες οι έως τώρα παρεμβάσεις της ήταν είτε λανθασμένες είτε ανεπαρκείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση για όλα τα τελευταία γεγονότα και να προσπαθήσει αν μη τι άλλο, με όσα μέσα διαθέτει, να βάλει έναν φραγμό, σε αυτό τον ξέφρενο κατήφορο που όμοιός του δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν για το λαοφιλέστερο άθλημα στην Ελλάδα.

Τάσος Γιαννακόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *