Καταγγελίες δύο χωρών κατά της Κύπρου για εικονικούς γάμους

Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.  Καταγγελίες από δύο χώρες δέχθηκε η Κύπρος σε σχέση με την τέλεση εικονικών γάμων σε κάποια δημαρχεία, με αποτέλεσμα πολίτες τους να τυγχάνουν εκμετάλλευσης από κυκλώματα.

Το θέμα αναμενόταν να απασχολήσει σύσκεψη χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πορτογαλία και η Ρουμανία διά των πρέσβεών τους στην Κύπρο υπέβαλαν παράπονα στο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τα οποία υπήκοοί τους τυγχάνουν εκμετάλλευσης και χρησιμοποιούνται από πολίτες τρίτων χωρών για τέλεση εικονικών γάμων. Όπως διαπιστώθηκε από τη διερεύνηση υποθέσεων εμπορίας προσώπων αλλά και από τις επιστροφές μετά των «νυφών» στις χώρες τους, αυτές τυγχάνουν εκμετάλλευσης από διάφορα κυκλώματα που δρουν στις χώρες τους και έχουν πλοκάμια εδώ.

Το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και αγγίζει τα όρια του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της εμπορίας προσώπων. Από υποθέσεις που είδαν το φως τις οποίες διερεύνησε το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, γυναίκες από τη Ρουμανία αλλά και την Πορτογαλία που έχουν οικονομική ανάγκη, πλησιάζονται από τα κυκλώματα κι αφού πείθονται, έρχονται στην Κύπρο και τελούν εικονικό γάμο με υπηκόους τρίτων χωρών, κυρίως από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές κ.ά.

Αυτοί αφού εγγράφονται εδώ ως σύζυγοι Ευρωπαίου πολίτη, στη συνέχεια ο καθένας τραβά το δρόμο του. Από συνεντεύξεις στις οποίες προέβη το αρμόδιο γραφείο της Αστυνομίας, από αναγνωρισμένα θύματα εμπορίας, αναφέρθηκε ότι πήραν ελάχιστα χρήματα (από 500 έως χίλια ευρώ) για να τελέσουν εικονικό γάμο, ενώ τα κυκλώματα τσέπωσαν χιλιάδες ευρώ.

Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν ενημερωθεί οι πρεσβείες των θυμάτων που προέβησαν σε διαμαρτυρίες στο υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας τη λήψη μέτρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available