Κατασκευή αεροπορικής και ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα μελετά η Τουρκία

(AP Photo/Petros Karatjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τη βεβαιότητα πως η Άγκυρα, λόγω της κατάστασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και των δραστηριοτήτων της Ρωσίας, της Ελλάδας, των Ε/Κ, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, θα προχωρήσει στη δημιουργία βάσης στην Κύπρο, εκφράζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Al-Monitor ο αναλυτής για στρατιωτικά θέματα Μετίν Γκιουρτζάν, ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται να αυξήσει τις εντάσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο αρθρογράφος αναφέρει πως πηγές του επιβεβαιώνουν τη διαρροή στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» για την πρόταση του τουρκικού στρατού στο ΥΠΕΞ, καθώς και ότι η ιδέα αυτή συζητείται «στα υψηλότερα δώματα της τουρκικής κυβέρνησης». Όπως σημειώνει, την τελευταία περίοδο η Τουρκία ενισχύει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας ως κύρια λιμάνια υποστήριξης την Αλεξανδρέττα και τη Μερσίνη.

Τούρκος ειδικός στη ναυτική ιστορία ανέφερε στον αρθρογράφο, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ότι «αν και δεν υπάρχει στρατιωτική λογική για δημιουργία ναυτικής βάσης 40 μόλις μίλια από την Αλεξανδρέττα, υπάρχει η γεωπολιτική ανάγκη».

Εν τω μεταξύ δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Diyalog» αναφέρει πως οι προετοιμασίες ξεκίνησαν, με στόχο τη δημιουργία αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο και ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο, καθώς πρόσφατα αντιπροσωπεία Τούρκων εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε τα δύο σημεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εμπειρογνώμονες θα ετοιμάσουν σχετική έκθεση ούτως ώστε σύντομα να μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες.

29 Σεπτεμβρίου Γκουτέρες – Ακιντζί

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Ακιντζί θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη στις 25 του μηνός. Κατά την παραμονή του στην αμερικανική μεγαλούπολη θα έχει και διμερείς συναντήσεις, προστίθεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available