«ΝΥΤ»: Κατηγορίες γυναικών κατά δισεκατομμυριούχου φιλανθρώπου της ΝΥ

(Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κάποιες γυναίκες δήλωσαν ότι ο κ. Μάικλ Στέινχαρντ (Michael Steinhardt), ηγέτης της εβραϊκής φιλανθρωπίας, τους ζητούσε σεξ, ενώ αυτές βασίζονταν ή ζητούσαν την στήριξή του. Ο ίδιος αρνείται πολλές από τις πράξεις που του αποδίδονται.

Αυτό αναφέρουν οι δημοσιογράφοι της «New York Times», Σάρον Οτερμαν και Χάνα Ντρέιφους, που γράφουν μεταξύ άλλων:

Η Σέιλα Κατζ (Sheila Katz) ήταν μία νεαρή διοικητική στο Εβραϊκό Κολέγιο Hillel International, όταν στάλθηκε να επισκεφτεί τον φιλάνθρωποι Μάικλ Στέινχαρντ, έναν δισεκατομμυριούχο της Νέας Υόρκης. Υπήρξε κάποτε μεγάλος δωρητής και ο στόχος της ήταν να τον πείσει να αυξήσει την υποστήριξή του. Αλλά στην πρώτη του επαφή, αυτός την ρώτησε επανειλημμένα εάν ήθελε να έχει σεξ μαζί του, κατά τα λεγόμενά της.

Η Ντέμπορα Μοχίλε Γκόλντμπεργκ (Deborah Mohile Goldberg), εργάστηκε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Birthright Israel», στον οποίο ο κ. Στέινχαρντ ήταν συνιδρυτής και ο οποίος της ζήτησε αν η ίδια και μία συνάδελφός της ήθελαν να έχουν μαζί του ένα τρίο.

Η Νάταλι Γκόλντφιν (Natalie Goldfein), αξιωματούχος σε έναν μικρό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ο Στέινχαρντ βοήθησε να ιδρυθεί, ανέφερε ότι της είχε αφήσει υπονοούμενα να κάνουν μαζί μωρά.

Ο 78χρονος Μάικλ Στέινχαρντ, συνταξιούχος επενδυτικού ταμείου, είναι μεταξύ των ελίτ χορηγών βοήθειας που χρηματοδοτούν μερικούς από τους πιο επώνυμους εβραϊκούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της χώρας. Τα ιδρύματά του έδωσαν τουλάχιστον 127 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικά αίτια από το 2003, σύμφωνα με δημόσια αρχεία.

Ωστόσο έξι γυναίκες ανέφεραν στην «New York Times» και την «ProPublica» ότι η γενναιοδωρία του είχε τίμημα. Ενώ υπάρχουν και 16 μαρτυρίες άλλων που ήταν παρόντες σε παρεμφερή σχόλια.

Ο κ. Στέινχαρντ αρνήθηκε να μιλήσει γι’ αυτό το άρθρο της «ΝΥΤ». Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι λυπάται για το γεγονός ότι είχε κάνει σχόλια σε επαγγελματικά περιβάλλοντα στη διάρκεια των χρόνων «που ήταν χάλια, ασεβή και απλά χαζά». Αυτά τα σχόλια, όπως είπε, είχαν ειπωθεί πάντα χιουμοριστικά.

«Στα 80 μου σχεδόν χρόνια πάνω στη Γη, ποτέ δεν προσπάθησα να ακουμπήσω γυναίκα ή άνδρα ακατάλληλα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Στέινχαρντ. «Προβοκατόρικα σχόλια», είπε, «ήταν μέρος του στιλ μου (σ.σ. χρησιμοποίησε την εβραϊκή λέξη ‘shtick’) από τότε που είχα μία δεκάρα στο όνομά μου και τα εννοούσα με χιούμορ. Τώρα αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι ήταν ακατάλληλα. Λυπάμαι».

Πάντως, μέσω εκπροσώπου αρνήθηκε πολλές από τις συγκεκριμένες πράξεις από τις κατηγορίες επτά γυναικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available