Κατσιματίδης-Μάρκους στη «WSJ»: Το να γίνεσαι πλούσιος θεωρείται σχεδόν αμάρτημα

(AP Photo/Yam G-Jun, FILE)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα άρθρο γνώμης που φέρει τον τίτλο «Το να βγάζεις χρήματα είναι πράξη πατριωτική» (Making Money Is a Patriotic Act) και θα συζητηθεί, συνυπογράφουν και δημοσιεύουν στην εφημερίδα «Wall Street Journal», ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis) και ο επίσης επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Μπέρνι Μάρκους (Bernie Marcus).

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Και οι δύο είμαστε πολύ πλούσιοι. Εχουμε κερδίσει περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσαμε να φανταστούμε και περισσότερα από αυτά που μπορούμε να ξοδέψουμε οι ίδιοι, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Στις μέρες μας, το να γίνεσαι πλούσιος από μια κερδοφόρα επιχείρηση θεωρείται σχεδόν αμάρτημα. Αλλά δεν απολογούμαστε για τίποτα και δεν θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παίρνει μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη μας.

Πιστεύουμε σε μια καλά χρηματοδοτούμενη κυβέρνηση και καταλαβαίνουμε ότι είναι καθήκον μας να πληρώσουμε τους φόρους που μας αναλογούν. Και το κάνουμε. Μερικοί από τους οικονομικά επιφανέστερους συναδέλφους μας αυτοαποκαλούνται «πατριώτες εκατομμυριούχοι» και επιθυμούν να πληρώνουν περισσότερους φόρους στην κυβέρνηση. Τους βγάζουμε το καπέλο και ελπίζουμε να στέλνουν επιταγές με πολλά μηδενικά στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δέχεται εθελοντικές δωρεές.

Ωστόσο, αντιτιθέμεθα στην θέσπιση υψηλότερων φόρων για τους πλούσιους, για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, τα στοιχεία είναι σαφή και υποδεικνύουν ότι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα έβλαπταν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας, και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά η καθημερινότητα όλων των Αμερικανών.

Ο ένας από μας ζει στη Φλώριδα, όπου δεν υπάρχει κρατικός φόρος εισοδήματος και ο άλλος στην Νέα Υόρκη, μια πόλη με τους υψηλότερους φόρους εισοδήματος στη χώρα. Το «Empire State» αγκομαχά σε σύγκριση με άλλες πολιτείες, ενώ η «ηλιόλουστη πολιτεία» ακμάζει.

Πρωτίστως όμως, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να ξοδέψουμε τα χρήματά μας με μεγαλύτερη σύνεση και με τρόπους που ωφελούν τις κοινότητές μας και τη χώρα μας, από ό,τι μπορούν οι πολιτικοί.
Οι επιχειρήσεις που «χτίσαμε» απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς.

Δύο από τις επιχειρήσεις που έχουμε στην κατοχή μας, τις αγοράσαμε στο δικαστήριο όπου είχαν υποβάλει πτώχευση, σώζοντας περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας. Οι εταιρείες μας έχουν καταβάλει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς και έχουν συνεισφέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Επίσης, βελτιστοποίησαν την ζωή δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών που χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Το «Home Depot» μείωσε τις τιμές του εξοπλισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πελάτες μάς επέλεξαν επειδή προσφέραμε αυτό που ήθελαν στην τιμή που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν. Αυτό είναι το ωφέλιμο για όλους θαύμα της ελεύθερης αγοράς.

Επενδύουμε συνεχώς τα περισσότερα από τα κέρδη μας στις επιχειρήσεις και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που στηρίζουμε. Χτίζουμε, δίνουμε και διαχειριζόμαστε. Ειδικά οι επιχειρήσεις μας, είναι η κληρονομιά μας και το μεγαλύτερο πάθος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να καινοτομούν για πολλά χρόνια αφότου φύγουμε απ’ αυτόν τον Κόσμο.

Κάθε πρόσθετο δολάριο που η κυβέρνηση παίρνει από εμάς είναι ένα δολάριο λιγότερο προς όφελος αυτής της βασικής και κρίσιμης διαδικασίας επέκτασης των πλουτοπαραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Αμερικής.

Εχουμε επίσης δωρίσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία μέχρι τον Στρατό της Σωτηρίας και από μουσεία και όπερες μέχρι προγράμματα για βετεράνους, επιδόματα για άστεγους και σε ιδιωτικά σχολεία στις μεγάλες πόλεις για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οταν εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ξοδεύει τα χρήματά μας, απογοητευόμαστε από τις σπατάλες και την αναποτελεσματικότητα πολλών προγραμμάτων της, όσο καλοπροαίρετα κι αν είναι. Τα έργα που χρηματοδοτούμε από την τσέπη μας, δίνουν πραγματική αξία σε κάθε δολάριο που επενδύεται.

Τα σχολεία τα οποία χρηματοδοτούμε κάνουν καλύτερο μάθημα από ό,τι κάνουν τα περισσότερα δημόσια. Οι επιχειρήσεις μας προωθούν καλύτερα τις αξίες που συνδέονται με την αρετή και την επιτυχία και συμβάλλουν στη θεραπεία φοβερών και επώδυνων ασθενειών, από τον καρκίνο μέχρι την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Είμαστε ευγνώμονες που ζούμε σε μία χώρα που προωθεί την ελεύθερη αγορά, η οποία μας επέτρεψε να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας. Και οι δυο μας είμαστε γιοι μεταναστών που ήρθαν σε αυτόν τον τόπο χωρίς σχεδόν τίποτα.

Κανείς μας δεν θα έλεγε ποτέ ότι μεγάλωσε έχοντας προνόμια – και αυτό ισχύει για τους περισσότερους επιτυχημένους επιχειρηματίες που γνωρίζουμε. Τα καταφέραμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο: Τολμήσαμε, ρισκάραμε και επενδύσαμε σε εξαιρετικά επιτυχημένες, αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η μεγαλύτερη ελπίδα για τη χώρα μας είναι ότι και οι άλλοι έχουν τις ευκαιρίες που είχαμε εμείς. Προβληματιζόμαστε πολύ όμως, γιατί πολλά εκατομμύρια νέων Αμερικανών έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με μεγάλα εμπόδια – σχολεία που υπολειτουργούν, ναρκωτικά, διαλυμένες οικογένειες, διακρίσεις, ρημαγμένες και επικίνδυνες κοινότητες.

Ο πατριωτισμός μας δεν μετράται μόνο στα ποσά που πληρώνουμε σε φόρους -τα οποία είναι μεγάλα- αλλά στις επιχειρήσεις, τον πλούτο που παράγουμε και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούμε. Ελπίζουμε ότι η Ουάσιγκτον θα επικεντρωθεί στην προώθηση πολιτικών που θα επιτρέψουν σε εκατομμύρια άλλους να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο – όπως το ζήσαμε κι εμείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available