Κατσιματίδης: Τι συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

O κ. Τζον Κατσιματίδης. (AP Photo/Craig Ruttle, FILE).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για την πρόσφατη συνάντηση που είχαν διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) μεγάλων επιχειρήσεων με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε ο ομογενής δισεκατομμυριούχος, επικεφαλής του Ομίλου Red Apple, Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis) στο Fox Business.

O κ. Κατσιματίδης, επεσήμανε πως αρχικά ήταν παρόντες εκπρόσωποι των ΜΜΕ, όταν ο κ. Τραμπ έκανε μία σύντομη εισαγωγική ομιλία, αλλά στη συνέχεια το δείπνο ήταν σε ιδιωτική βάση: «Μετά το δείπνο, είχαμε ενδιαφέρουσα συζήτηση» οι CEOs, με τον Πρόεδρο να ρωτά πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα θέλοντας να ενημερωθεί από «πρώτο χέρι».

Ενα από τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Κατσιματίδης, ήταν ότι η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από ποτέ, και ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις χρειάζονται ειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό. «Πρέπει να έρθουν και να μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε στο επόμενο επίπεδο», είπε.

Του κ. Τραμπ, του άρεσε η ιδέα, συνέχισε ο ομογενής επιχειρηματίας και είπε ότι θα φέρει ένα προεδρικό διάταγμα επί τούτου. «Αν θα το κάνει, θα δούμε…, αλλά για ειδικευμένο προσωπικό. Να τους αφήσουμε να έρθουν και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις μας να αναπτυχθούν».

«Δεν είναι καλύτερο να είμαστε υπέρ της μετανάστευσης. Να φέρουμε ανθρώπους, όπως το ’40, το ’50, που μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους. Μην φέρνετε ανθρώπους που θα γίνουν ‘βάρος’ στον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε ο κ. Κατσιματίδης.

Οσον αφορά στην ειδίκευση, ο κ. Κατσιματίδης σημείωσε πως κατέστη σαφές στη συνάντηση ότι και εργατικά χέρια λείπουν, αλλά τονίστηκε η ανάγκη για έλεγχο του ποιοι θα έρθουν ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των Αμερικανών.

Ακόμη, ο κ. Τραμπ, σύμφωνα με τον ομογενή επιχειρηματία, είπε πως οι καλύτεροι για παράδειγμα που τελειώνουν ένα καλό πανεπιστήμιο πρώτοι θα πρέπει να μπορούν να μείνουν.

Για τις αυξήσεις μισθών, που δεν γίνονται με τον ρυθμό που αναμένουν πολλοί οικονομολόγοι, παρότι υπάρχει έλλειμμα εργαζομένων, ο κ. Κατσιματίδης απάντησε ότι είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί.

Σε σχέση με τις περικοπές στη φορολογία έκανε λόγο για ευεργετικές επιδράσεις, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις φτιάχνουν περισσότερα εργοστάσια, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο κ. Κατσιματίδης, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ήθελε να δει τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα. Ενας εκ των CEO είπε ότι ΗΠΑ και Καναδάς παράγουν πολύ πετρέλαιο: Συνεχίστε να παράγετε και οι τιμές θα πέσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available