x
 

Πολιτική

Κινητικότητα για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου βλέπει η Λευκωσία

26 Οκτωβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό περιμένει από τον ΓΓ του ΟΗΕ η Λευκωσία, με τις συγκλίνουσες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο κ. Γκουτέρες, προσανατολίζεται να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εκτίμηση τόσο του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, όσο και του Ε/κύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, είναι ότι είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι ανακοινώσεις από τη Νέα Υόρκη για τον διορισμό απεσταλμένου.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου με αυξημένες αρμοδιότητες και σε μόνιμη βάση, είχε παγώσει μετά την υπαναχώρηση της τουρκικής πλευράς από τα συμφωνηθέντα στην τριμερή συνάντηση Γκουτέρες, Αναστασιάδη, Τατάρ πριν από ένα μήνα στη Νέα Υόρκη. Μετά από διαβούλευση με την Τουρκία, ο Ερσίν Τατάρ έκανε πίσω ζητώντας να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος με περιορισμένη εντολή και εξουσία στα πρότυπα της Τζέϊν Χολ Λουτ η οποία ασχολείτο περιστασιακά με το πρόβλημα και γι ́ αυτό δεν υπήρξαν αποτελέσματα ώστε να επανεκκινήσει η διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις τη Δευτέρα (Πολίτης 107.6 και 97.6) ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση της ε/κ πλευράς, τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και αυτή που διανύουμε θα ανακοινωθεί ο διορισμός απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς σχετικά με τις συνεχείς επαφές του το τελευταία διάστημα – μετά και την επιστροφή από τη Μόσχα – ανέφερε πως υπάρχουν κάποια βασικά συμπεράσματα που εξάγονται:

Πρώτο και κυριότερο, είναι η κινητικότητα που επικρατεί από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ώστε να υπάρξει άμεσα επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Το δεύτερο συμπέρασμα, αφορά την ανησυχία που επικρατεί λόγω της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία, αλλά και της οικονομικής κατάστασης, που ίσως οδηγήσει σε αντιδράσεις και ενέργειες στην εξωτερική πολιτική της.

«Στόχος είναι πριν από τον Ιανουάριο να αρχίσουν ξανά συνομιλίες, έπειτα και από διορισμό απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος απεσταλμένος θα έχει ξεκάθαρους όρους εντολής», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως ο ειδικός απεσταλμένος θα είναι σε επαφή με το ΣΑ με ξεκάθαρο στόχο την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Με συγκεκριμένους όρους εντολής

Ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης (μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ) αναφέρθηκε σε πληροφορίες που έχουν φτάσει κοντά του, σύμφωνα με τις οποίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο ΓΓ θα προχωρήσει στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής προχώρησε επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίο «να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια ότι ο απεσταλμένος θα πρέπει να έχει την εξουσία και την εντολή να οδηγήσει σε επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε τακτή προθεσμία».

Η τοποθέτηση Α. Μαυρογιάννη καταδεικνύει και το ζητούμενο για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή, δεν αρκεί ο διορισμός κάποιου ατόμου αλλά επιβάλλεται να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι εντολής ως προς την αποστολή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή ατζέντα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία ήταν στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Χάγη στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Ολλανδού Πρωθυπουργού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ