Κινητοποίηση για αποφυλάκιση του Κύπριου μουσικού που κρατείται στο Οχάιο

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συγκινητική ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Παγκύπριος Σύνδεσμος, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την εγγύηση που πρέπει να καταβάλει ο μουσικός Ρένος Ευθυμίου για την αποφυλάκισή του, την κάλυψη των εξόδων και την ανανέωση της βίζας.

Ο Ρένος Ευθυμίου, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», συνελήφθη στις 23 Φεβρουαρίου από τους άνδρες της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας (Immigration and Customs Enforcement) (ICE) και παραμένει στα κρατητήρια του Ντιτρόιτ και συγκεκριμένα στο Seneca County Jail (Detroit Field Office) στο Οχάιο.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα του Παγκυπρίου Συνδέσμου και συγκεντρώθηκε το ποσό των $7.425.

Ο Ρένος Ευθυμίου σε μια από τις εκδηλώσεις στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Χορωδίας Παγκυπρίου.

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Φίλιπ Κρίστοφερ, ο διευθυντής της «Κερύνεια Οπερα» Κωνσταντίνος Γιαννούδης, ο πρόεδρος της Θεατρικής Ομάδας «Η Κύπρος» Πέτρος Πετρίδης και στελέχη της Χορωδίας επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τον Ρένο Ευθυμίου και του εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.

Ο κ. Κρίστοφερ κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσοι ήταν παρόντες, καθώς επίσης και για όσους λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παραστούν, πλην όμως έστειλαν τον οβολό τους. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον «Εθνικό Κήρυκα» που προέβαλε το θέμα και έγινε γνωστό στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στον Ρένο Ευθυμίου επεσήμανε ότι ήρθε στη Νέα Υόρκη στο τέλος του 2015 με φοιτητική βίζα και έχει συμβάλλει αφιλοκερδώς στη Χορωδία του Παγκυπρίου, στην «Κερύνεια Οπερα», στο Θέατρο του Παγκυπρίου. Ο Ρένος Ευθυμίου, όπως ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ, «είναι ένα εξαιρετικά καλό παιδί, το αγαπήσαμε όλοι και είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας του Παγκυπρίου».

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

«Ο Ρένος είχε πάει στο Σικάγο να ενημερωθεί για σχολείο και στις 23 Φεβρουαρίου επέστρεφε με το Λεωφορείο για τη Νέα Υόρκη. Οι άνδρες της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας έκαναν έλεγχο για τον εντοπισμό και σύλληψη άλλου παράνομου μετανάστη που καταζητούνταν και επειδή διαπίστωσαν ότι ο Ρένος είχε παραβιάσει τη θεώρηση προέβησαν στη σύλληψή του. Προσλάβαμε δικηγόρο να αναλάβει την υπεράσπισή του και συνάμα πληρώσαμε δύο χιλιάδες δολάρια που απαιτούνται ως προκαταβολή (retaining fee) για να αποφασίσει ο δικαστής για την απελευθέρωσή του με εγγύηση», πρόσθεσε ο κ. Κρίστοφερ.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αρκετά δύσκολη η υπόθεσή του και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και να ξεκινήσει η διαδικασία ανανέωσης της βίζας και ότι ο Παγκύπριος θα πληρώσει τα δίδακτρα να συνεχίσει τις σπουδές του και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Αναφερόμενος στους γονείς του, είπε ότι διαμένουν στην Κύπρο και ότι αγωνιούν για το μέλλον του. «Επικοινωνούν καθημερινά μαζί μου και προσπαθώ να τους καθησυχάσω λέγοντάς τους ότι ο Ρένος έχει τον Παγκύπριο που ενδιαφέρεται σα να είναι δικό του παιδί», ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Ο πρόεδρος του Παμπαφίου Συνδέσμου Γιώργος Σοφοκλέους υπογράμμισε ότι «είμαστε εδώ διότι υπάρχει ένας κοινός σκοπός», ότι «υπάρχουν πολλοί άλλοι ομογενείς που ζουν με τον φόβο της απέλασης».

«Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην Ομογένεια και η ενασχόλησή μας με προβλήματα όπως του Ρένου Ευθυμίου μας παρέχουν τη δυνατότητα να δώσουμε αξία στην αποστολή των συλλόγων», τόνισε ο κ. Σοφοκλέους.

Ο διευθυντής της «Οπερας της Κερύνειας» Κωνσταντίνος Γιαννούδης είπε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι φοιτητές, οι οποίοι λόγω έλλειψης χρημάτων έχουν διακόψει τις σπουδές τους και δεν μπορούν να ανανεώσουν τη φοιτητική βίζα.

Ο Χρήστος Βραχίμης, ο οποίος είχε έρθει από την Κύπρο, συνεχάρη τον Παγκύπριο για την πρωτοβουλία και παρέθεσε παραδείγματα Κυπρίων που έχουν απελαθεί στο παρελθόν, τονίζοντας ότι «τα παιδιά αυτά χάνουν το μέλλον τους».

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *