Κλείνει την πόρτα σε συνομιλίες για το Κυπριακό η Τουρκία

Ο Μ. Τσαβούσουγλου στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τζέιν Λουτ σε φωτογραφία που δημοσιοποίησε ο ίδιος μέσω τουίτερ.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Την ώρα που η ενημέρωση της Λευκωσίας είναι ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ εργάζεται για τη συγγραφή των όρων αναφοράς και θα έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις περί τα τέλη Ιανουαρίου, η Τουρκία σπεύδει να ακυρώσει οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία κλείνοντας την πόρτα για νέες συνομιλίες τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάϊο, επικαλούμενη τις… Ευρωεκλογές στην ε/κ πλευρά.

Ενδεικτικά, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημερώνοντας την Τετάρτη την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι λόγω των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι τον Μάιο δεν φαίνεται ρεαλιστική η έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

«Εμείς μέχρι τότε συνεχίζοντας τις ανεπίσημες επαφές μας με όλες τις πλευρές, υποστηρίζουμε ότι αυτή τη φορά για να υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξει συμφωνία και να καθοριστεί από την αρχή με όλες τις πλευρές, τόσο με τις δύο πλευρές στο νησί, όσο και με τις εγγυήτριες χώρες, τι θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, όλες μας οι προσπάθειες θα μείνουν και πάλι στη μέση, όπως και στο Κραν Μοντανά», πρόσθεσε. Υποστήριξε ακόμη ότι «παρά τις καλές προθέσεις μας, επειδή η ε/κ πλευρά δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα με την τουρκική πλευρά δυστυχώς ο ΓΓ του ΟΗΕ αναγκάστηκε να τερματίσει το Κραν Μοντάνα»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στα ενεργειακά προαναγγέλλοντας ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, είναι καθοδόν και θα το στείλει για γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο.

Ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Άγκυρα δεν είναι κατά των γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο, αλλά πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/κ.  «Αυτό προσδοκούμε και από την ΕΕ αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. Όσο και αν η ε/κ πλευρά στα λόγια αποδέχεται ότι έχουν δικαιώματα οι Τ/κ εδώ, παρόλα αυτά αποφεύγει να τα εγγυηθεί», ανέφερε.

Σε αναμονή η Λευκωσία

Στη Λευκωσία πάντως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική στάση επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά της για νέες συνομιλίες στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Την περίοδο αυτή η προσοχή είναι στραμμένη στο ζήτημα της ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Μολονότι δεν αναμένονται αρνητικές εξελίξεις, την κυπριακή Κυβέρνηση την ενδιαφέρει πολύ το περιεχόμενο της έκθεσης που θα παρουσιαστεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και το περιεχόμενο του τελικού ψηφίσματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία θα εισηγείται την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι διαβουλεύσεις εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν στις 22 Ιανουαρίου 2019 στην παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η τελική απόφαση αναμένεται στις 30 Ιανουαρίου.

Η προσοχή της Λευκωσίας επικεντρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες

στο πώς θα προσεγγίσουν το ζήτημα τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ σ’ ό,τι αφορά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και σε σχέση με την πίεση από πλευράς ΗΠΑ για περικοπές στις ειρηνευτικές αποστολές.

Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη βρίσκεται «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, έχει σειρά επαφών με αντικείμενο συζήτησης την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης. Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Οζερσάι έγραψε: «Στόχος μας είναι να ακουστεί η φωνή μας στη διεθνή αρένα και για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα οφέλη μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available