Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του κοινού στο θεσμό της Δικαιοσύνης

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης, καταδεικνύει έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Άλφα Κύπρου». Συγκεκριμένα, το 55% δηλώνει ότι η εμπιστοσύνη του στο θεσμό της Δικαιοσύνης έχει κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό, το 15% ότι έχει κλονιστεί σε μικρό βαθμό, ενώ το 22% ότι παραμένει η ίδια. Το 7% δεν απάντησε.

Αξιοπρόσεκτες είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα κατά πόσον υπάρχουν θέματα διαπλοκής δικηγόρων – δικαστών στην κυπριακή Δικαιοσύνη. Το 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σίγουρα υπάρχουν, το 17% ότι μάλλον υπάρχουν, το 2% ότι μάλλον δεν υπάρχουν, ένα άλλο 2% ότι σίγουρα δεν υπάρχουν και ένα 4% δεν απάντησε. Φαίνεται δηλαδή εδώ ότι τρεις στους τέσσερις που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι υπάρχουν διαπλεκόμενα μεταξύ δικηγόρων και δικαστών.

Όσον αφορά στη διαχρονική εμπιστοσύνη που δείχνει το κοινό προς τη Δικαιοσύνη παρατηρείται μια σταδιακή μείωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, ενώ το 2016 το 47% του κοινού δήλωνε ότι έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, το 2019 η εμπιστοσύνη αυτή μειώθηκε στο 30%. Για το 2017 η εμπιστοσύνη έπεσε στο 39%.

Όσον αφορά στη στάση που τήρησε ο Γενικός Εισαγγελέας σχετικά με τις καταγγελίες περί διαπλοκής, ένας στους δύο την κρίνει σωστή (σε ποσοστό 52%) ενώ το 22% την θεωρεί λανθασμένη και το 26% δεν απάντησε. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχα αφήσει αιχμές στο θέμα των δικαστών και κυρίως του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που δεν εξαιρέθηκε σε δικαστική διαδικασία.

Όσον αφορά στους ψηφοφόρους των κομμάτων, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Στην ερώτηση κατά πόσον έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη σας στην κυπριακή Δικαιοσύνη, το 67% όσων ψήφισαν ΑΚΕΛ κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές απάντησαν πως έχει κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό, το 17% ότι έχει κλονιστεί σε μικρό βαθμό και το 13% ότι παραμένει η ίδια. Όσον αφορά στον ΔΗΣΥ, το 53% των ψηφοφόρων του απάντησε ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του προς τη Δικαιοσύνη, το 20% ότι έχει κλονιστεί σε μικρό βαθμό και το 23% ότι παραμένει το ίδιο. Για το ΔΗΚΟ, τα ποσοστά είναι 58% όσων δήλωσαν ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους, ένα 16% ότι κλονίστηκε αλλά σε μικρό βαθμό και 24% ότι παρέμεινε το ίδιο.

Παράλληλα, το 97% όσων ψήφισαν ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές του 2016 απάντησαν ότι σίγουρα υπάρχουν, στο ερώτημα κατά πόσον προκύπτουν θέματα διαπλοκής δικηγόρων – δικαστών στην κυπριακή Δικαιοσύνη. Από τον χώρο του ΔΗΣΥ, το ποσοστό αυτό έφτασε το 94% και ένα 4% δήλωσε ότι μάλλον υπάρχουν. Ανάμεσα στους οπαδούς του ΔΗΚΟ το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι υπάρχει διαπλοκή μεταξύ δικηγόρων και δικαστών ανήλθε στο 89%.

Όσον αφορά τη στάση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με τις καταγγελίες του Νίκου Κληρίδη για διαπλεκόμενα δικηγόρων και δικαστών, οι ψηφοφόροι των τριών μεγάλων κομμάτων απάντησαν ως εξής: Το 62% όσων ψήφισαν ΑΚΕΛ απάντησαν ότι την θεωρούν σωστή, ενώ το 22% την θεωρούν λανθασμένη, το 56% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ την κρίνουν ως σωστή και το 28% ως λανθασμένη, ενώ το 49% όσων ψήφισαν ΔΗΚΟ την θεωρούν ορθή και το 27% ως λανθασμένη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available