Κλυδωνισμοί στη Δικαιοσύνη

Ο κ. Νίκος Σακελλαρίου. Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI.

Και ξαφνικά την Τετάρτη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου, ανακοίνωσε ότι υποβάλλει την παραίτησή του με αφορμή τις πρόσφατες διαρροές της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το Ασφαλιστικό.

Προφανώς και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις λεπτομέρειες της όλης υπόθεσης, αλλά και την κάθε παράμετρο αυτής που οδήγησαν τον κ. Σακελλαρίου να παραιτηθεί ύστερα από 42 χρόνια θητείας στον δικαστικό κλάδο.

Η ουσία όμως της όλης υπόθεσης είναι ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δείχνει να κλυδωνίζεται και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ανησυχήσει όλους.

Η υπόθεση της παραίτησης του κ. Σακελλαρίου δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο περιστατικό.

Θα πρέπει να την δει κανείς σε συνδυασμό με την γενικότερη τακτική που ακολουθεί -ιδίως το τελευταίο διάστημα- η ελληνική κυβέρνηση έναντι των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Αρκεί να θυμηθούμε μόνο τις προ μηνών ανακοινώσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στις οποίες η κυβέρνηση κατηγορούνταν για παρακρατικές προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης «ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία, αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός».

Επρόκειτο για πολύ βαριές (και πρωτοφανείς) κατηγορίες, οι οποίες όχι μόνο δεν απαντήθηκαν πειστικά από την κυβέρνηση, αλλά το αντίθετο μάλιστα: Το Μέγαρο Μαξίμου με τις διάφορες κινήσεις του τις επιβεβαίωσε.

Πλέον, η παραίτηση του κ. Σακελλαρίου λειτουργεί απλά ως υπενθύμιση ότι με τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αφεθεί στην τύχη του.

Η Δικαιοσύνη, εκτός από το καταφύγιο των αδυνάτων, αποτελεί μια από τις τρεις εξουσίες πάνω στις οποίες θεμελιώνονται οι σύγχρονες δυτικές πολιτείες.

Η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα (έστω με τον ανορθόδοξο και προβληματικό τρόπο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να βγει από την (πολύπλευρη) κρίση δεν θα καρποφορήσει αν η Δικαιοσύνη πάψει να είναι ισχυρή και ανεξάρτητη και λειτουργεί απλά ως μηχανισμός της Εκτελεστικής Εξουσίας – όπως άλλωστε καταγγέλλουν οι δικαστές.

Οι κλυδωνισμοί στον χώρο της Δικαιοσύνης αφορούν όλη τη χώρα, αφορούν την πορεία της προς την ευημερία, γι’ αυτό και πρέπει πάση θυσία να υπάρξει ταχεία και αποτελεσματική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available