Κοινότητα Αγ. Γεωργίου Ντε Μόιν: Φάρος Ελληνισμού και Ορθοδοξίας

Εξωτερική άποψη του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Ντε Μόιν, πρωτέυουσα της Αϊοβα .

Του Δημήτρη Τσάκα.

Η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Ντε Μόιν είναι μια από τις αρχαιότερες κοινότητες της πολιτείας της Αϊόβα και η μοναδική η οποία είχε την τύχη και το προνόμιο να υποδεχτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», το Νοέμβριο του 1997 πραγματοποίησε την πρώτη περιοδεία στις ΗΠΑ με την ιδιότητά του ως Οικουμενικός Πατριάρχης και στις 4 Νοεμβρίου τέλεσε τη Δοξολογία στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Καταλυτικό ρόλο στην επίσκεψη αυτή είχε παίξει ο μεγαλοεπιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Τζον Παπατζόν, τον οποίο ο «Εθνικός Κήρυκας» τιμά αναδεικνύοντάς τον ως Πρόσωπο του «Περιοδικού».

Ιστορία της κοινότητας

Η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε από μια χούφτα Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι οραματίστηκαν μια κοινότητα για την πρωτεύουσα και τα περίχωρα της Αϊόβα. Το 1924 διακόσιοι μετανάστες συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δική τους κοινότητα, να αποκτήσουν τον δικό τους ναό στον οποίο θα στέγαζαν τις ελπίδες και τα όνειρά τους και το σχολείο ούτως ώστε να διατηρήσουν, να καλλιεργήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές τις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της φυλής.

Τέσσερα χρόνια αργότερα αποφάσισαν να αφιερώσουν τον ναό τους στον Μεγαλομάρτυρα Αγιο Γεώργιο και να δώσουν το όνομά του στην κοινότητα. Τα πρώτα χρόνια οι λειτουργίες και τα μυστήρια τελούνταν σε ενοικιαζόμενους χώρους και στον Επισκοπελιανό Ναό του Αγίου Μάρκου. Το 1929 μεσολάβησαν στη Μεταναστευτική Υπηρεσία και εξασφάλισαν την άδεια εισόδου και παραμονής στις ΗΠΑ του αειμνήστου π. Μελετίου Κεστεκίδη.

Ο π. Μελέτιος Κεστεκίδης, όπως αναφέρεται και στο ιστορικό της κοινότητας, ήταν γεννημένος και σπουδαγμένος στην Ελλάδα και ήταν ο πρώτος ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου.

Το 1930 η κοινότητα αγόρασε έναντι 22.000 δολαρίων τον Πρεσβυτεριανό Ναό (στη διεύθυνση 1110 35th St. Des Moines, IA, 50311), ο οποίος ήταν ελληνικού νεοκλασικού ρυθμού. Την ίδια χρονιά τοποθέτησαν το εικονοστάσιο και τα Χριστούγεννα του 1930 τέλεσαν την πρώτη Θεία Λειτουργία.

Στις 14 Νοεμβρίου 1937 αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ο Επίσκοπος Σικάγου Κάλλιστος προέβη στο συμβολικό κάψιμο της σύμβασης του δανείου. Σε εκείνη την τελετή παρέστησαν οκτακόσιοι ομογενείς και ο τότε κυβερνήτης της Αϊόβα Νέλσον Κράσελ.

Από αριστερά διακρίνονται η Χρυστάλλα Μπογιατζή, ο π. Βασίλειος Χάικμαν και η Νταϊάνα Κάλντμπεκ. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Κώστας Μπέη

Πρώτοι Ελληνες

Οι πρώτοι Ελληνες μετανάστες στην Αϊοβα, βάσει του δημοτολογίου της αφίχθησαν στις 19 Μαϊου 1895 και το 1898 δύο Ελληνες άνοιξαν το πρώτο ζαχαροπλαστείο – οπωροπωλείο στην πόλη Ντε Μόιν το οποίο είχε καταγραφεί στα αρχεία του δήμου ως «John Metrakos Confectioner».

Δύο δεκαετίες αργότερα και συγκεκριμένα στην Απογραφή του Πληθυσμού του 1920 καταγράφηκαν 230 Ελληνες μετανάστες. Ο αριθμός των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών σε δύο δεκαετίες τετραπλασιάστηκε και στη λειτουργία που είχε τελεστεί χοροστατούντος του Επισκόπου Καλλίστου είχαν συγκεντρωθεί 800 ομογενείς.

Καταλυτικό ρόλο στην αύξηση με γεωμετρική πρόοδο των Ελλήνων στην Αϊόβα έπαιξε η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου, η οποία αποτέλεσε τον πόλο έλξης και την κεντρομόλο δύναμη για τους Ελληνες που έρχονταν από την Ελλάδα, αλλά και για τους ομογενείς που από την Αϊόβα και τις γειτονικές πολιτείες έρχονταν για σπουδές στα πανεπιστήμια και κολέγια της Αϊόβα.

Ετος σταθμός

Το 2005 η κοινότητα προσέλαβε και ανέθεσε στον π. Βασίλειο Χίκμαν (Hickman) τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου και σημείωσε ένα νέο ρεκόρ γιατί ο π. Βασίλειος είναι ο πρώτος ιερέας που γεννήθηκε στην πολιτεία της Αϊόβα και υπηρετεί την κοινότητα.

Ο π. Βασίλειος γεννήθηκε στην πόλη Μέισον Σίτι και είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης. Είναι παντρεμένος με την Ευσταθία (Εφη) Αντωνιάδη και έχουν δύο κορίτσια, την Χριστίνα και την Αλεξάνδρα. Η Ευσταθία (Εφη) Αντωνιάδη είχε έρθει για σπουδές στο Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης και ο γάμος τους έγινε το 1996 στη γενέτειρά της στην Τρίπολη Αρκαδίας.

Η πρεσβυτέρα είναι δασκάλα του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της Κοινότητας. Το περασμένο φθινόπωρο η κοινότητα γιόρτασε την 11η επέτειο της ποιμαντορίας του π. Βασιλείου.

Οι αγιογραφίες και στο βάθος η πλατυτέρα του ναού του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Ντε Μόιν της Αϊοβα. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Κώστας Μπέη

Η συνέντευξη

Στις 15 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης στην πόλη Ντε Μόιν ένεκα της ευγένειας και της καλής διάθεσης του π. Βασιλείου επισκεφθήκαμε την κοινότητα για να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία, τη δράση και την προσφορά της στην πόλη Ντε Μόιν.

Αν και η απόσταση από το ξενοδοχείο έως την κοινότητα ήταν μικρή, εν τούτοις ο π. Βασίλειος ήρθε μόνος του στο ξενοδοχείο για να εκμεταλλευτούμε και τον χρόνο της διαδρομής ώστε να μιλήσουμε για την κοινότητα και τα οράματά του. Και δεν αρκέστηκε στα τυπικά, αλλά γνωρίζοντας το περιορισμένο του χρόνου μας έκανε μια σύντομη ξενάγηση στην πόλη και στα αξιοθέατά της.

Στο ναό μάς περίμεναν και η πρώην πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, Χρυστάλλα Μπογιατζή – Ντέλι και η Νταγιάνα Αναγνωστοπούλου-Κάλντμπεκ (Diane Caldbeck) αναπληρώτρια αντιπρόεδρος του Drake University.

Στην ερώτησή μας για την κοινότητα, ο π. Βασίλειος επεσήμανε: «Είναι μια υπέροχη κοινότητα στην οποία υπηρετώ εδώ και έντεκα χρόνια. Στις τελετές, στις γιορτές και στις μεγάλες εκδηλώσεις έρχεται πολύς και μάλιστα καλός κόσμος, ο οποίος αγαπάει την κοινότητα».

Για τη σύνθεση της κοινότητας, είπε ότι «έχουμε πολλά μέλη που είναι ομογενείς και παράλληλα ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε όλους τους Ορθοδόξους που κατοικούν στην πόλη Ντε Μόιν και στα περίχωρα. Εχουμε μέλη που κατάγονται από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες του Κόσμου οι οποίοι ασπάζονται την Ορθοδοξία. Μαθαίνουν για την Ορθοδοξία είτε από τα βιβλία, το διαδίκτυο, είτε από τους μεικτούς γάμους και εμείς δημιουργούμε ένα φιλικό γι’ αυτούς περιβάλλον».

Οσον αφορά τα μυστήρια που τελούνται στο ναό, μας ενημέρωσε πως «τελούνται τα μυστήρια του γάμου, της βάπτισης και νεκρώσιμες ακολουθίες». «Η κοινότητα έχει τα μέλη της που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για πολλές δεκαετίες. Παράλληλα έχουμε και άλλους, οι οποίοι έρχονται, με συναντούν και ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της κοινότητας και έτσι διευρύνονται οι τάξεις των μελών της κοινότητάς μας», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν έχουν ελληνικό σχολείο, είπε: «Εχουμε το ελληνικό απογευματινό σχολείο και η πρεσβυτέρα Εφη διδάσκει την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Εχουμε παράλληλα το κατηχητικό σχολείο, την GOYA, την Φιλόπτωχο Αδελφότητα. Η Φιλόπτωχος είναι πολύ δυναμική. Στηρίζει φιλανθρωπικούς οργανισμούς σε τοπικό, πολιτειακό και διεθνές επίπεδο».

Η πρώην πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Χρυστάλλα Μπογιατζή – Ντέλι, είπε ότι γεννήθηκε στο Ελίζαμπεθ της Νέας Ιερσέης και ήρθε στην Αϊόβα ως φοιτήτρια το 1977 και πως επέστρεψε πάλι το 1988 μετά την αφυπηρέτησή της από τον Αμερικανικό Στρατό.

Στην ερώτηση εάν ήταν εύκολη η απόφαση να υπηρετήσει στον Στρατό, απάντησε ότι εντάχθηκε όταν αποφοιτούσε από την Ιατρική Σχολή και όταν το έμαθε η μητέρα της έκλαιγε.

«Εντάχθηκα στο Στρατό, γιατί ο σύζυγός μου είχε πάρει υποτροφία από τον Αμερικανικό Στρατό για να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή και ο μόνος τρόπος για να ήμαστε μαζί ήταν να παντρευτούμε.Υπηρετήσαμε στη Γερμανία για δύο χρόνια και όταν επιστρέψαμε ο σύζυγός μου προσελήφθη στην Αϊόβα και από τότε είμαστε εδώ».

Τα αγιογραφημένα παράθυρα του ναού του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Ντε Μόιν. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Κώστας Μπέη

Η Χρυστάλλα είναι παντρεμένη με τον Μάικλ Ντέλι με τον οποίο έχουν τρία παιδιά, τον Ζαχαρία, 25 ετών, την Σταυρούλα, 26 ετών και τον Ράιαν 35 ετών και απολαμβάνουν την χαρά των τεσσάρων εγγονιών. Και τα τρία παιδιά είναι απόφοιτοι κολεγίων.

Για την ενασχόλησή της με τη Φιλόπτωχο είπε: «Από τότε που μεγάλωσαν τα παιδιά μου άρχισα να ασχολούμαι με τη Φιλόπτωχο. Υπηρέτησα ως πρόεδρος και ως στέλεχος και μέλος».

Αναφερόμενη στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν, επεσήμανε: «Συγκεντρωνόμαστε και πλέκουμε κασκόλ και στέλνουμε στον Οίκο Φιλοξενίας της Mayo Clinic, γιορτάζουμε τις ονομαστικές εορτές και διοργανώνουμε τις δεξιώσεις. Οι κυρίες της Φιλοπτώχου είναι οι αθόρυβοι ήρωες των κοινοτήτων».

Η Νταϊάν Αναγνωστοπούλου Κάνλτμπεκ, μεγάλωσε στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Drake και παρέμεινε. Εχει τρία παιδιά την Καλλιόπη, 39 ετών, τον Παναγιώτη 36 ετών και την Μέγκαν (Βασιλική), 33 ετών. Εχει και τρία εγγόνια και απολαμβάνει κάθε λεπτό μαζί τους.

Στην ερώτηση εάν τα παιδιά και τα εγγόνια συμμετέχουν στη ζωή της κοινότητας, είπε ότι το μεγαλύτερο εγγόνι της υπηρετεί στο ιερό.

«Τα παιδιά και τα εγγόνια είναι υπερήφανα για την ελληνική τους καταγωγή και την Ορθόδοξη πίστη, αλλά ο χρόνος που αφιερώνουν είναι δυσανάλογος», τόνισε.

Είπε ακόμα, πως «πρόσφατα ξεκινήσαμε το πρόγραμμα ‘Μαγειρεύοντας με την γιαγιά’, το οποίο διεξάγεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και είναι πολύ επιτυχημένο. Τους μάθαμε πώς να προετοιμάσουν τη βασιλόπιτα, το αυγολέμονο και άλλα παραδοσιακά φαγητά. Και τα παιδιά και τα εγγόνια μας το απόλαυσαν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *