Κουίκ – Φωτίου: Συνεννόηση για προγράμματα στη μνήμη του αείμνηστου Νίκου Μούγιαρη

Ο Νίκος Μούγιαρης.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Λευκωσία, ο Eλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ και ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, συζήτησαν τρόπους με τους οποίους η Κύπρος και η Ελλάδα θα τιμήσουν τον Νίκο Μούγιαρη, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου δήλωσε σχετικά: «Συζητήσαμε με τον κ. Κουίκ για το πώς, Κύπρος και Ελλάδα, μπορούν να τιμήσουν έναν μεγάλο Ελληνα που έφυγε πριν λίγες μέρες, ένα φλογερό και πραγματικό πατριώτη, τον Νίκο Μουγιάρη, ο οποίος πρόσφερε τόσα πολλά και στην Κύπρο και στην Ελλάδα όσο κανένας».

Και πρόσθεσε: «O Nίκος Μούγιαρης αγάπησε την Ελλάδα και την Κύπρο και πραγματικά νοιώθω, γνωρίζοντάς τον, ότι η παροικία μας στις ΗΠΑ είναι φτωχότερη. Εχουμε αποφασίσει, λοιπόν, ότι μαζί σε συνεργασία οι ομογενειακές μας οργανώσεις εκεί (στις ΗΠΑ), θα καθιερώσουν μια σειρά από εκδηλώσεις για να τιμήσουμε αυτό τον μεγάλο Ελληνα. Τις λεπτομέρειες ασφαλώς θα τις δούμε σε συνεργασία με τις οργανώσεις μας.

»Να εκφράσω για ακόμα μια φορά τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Μουγιάρη και αιωνία ας είναι η μνήμη του. Εύχομαι ο Ελληνισμός της Διασποράς να ενισχυθεί περισσότερο γιατί για μένα η διασπορά μας είναι το πιο ζωντανό κύτταρο και είναι το πολύτιμο μας εργαλείο το οποίο μπορεί να προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα σε ισχυρά κέντρα λήψης απόφασης».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ, σε δηλώσεις του είπε ότι συνυπογράφει στο προσκλητήριο το οποίο κάνει ο Φώτης Φωτίου και η Κυπριακή Δημοκρατία στην μνήμη του Νίκου Μουγιάρη, «πραγματικά ενός φλογερού πατριώτη που είχα την τύχη να τον συναντήσω πριν από ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη, πριν τον χτυπήσει η κακιά αρρώστια, άνθρωπος ο οποίος πράγματι πάλεψε για τον Ελληνισμό στο σύνολο και θα συνεννοηθώ με τον Φώτη Φωτίου σε σχέση και με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού το τι προγράμματα ακριβώς θα βάλουμε στην μνήμη του».

«Ο Νίκος Μουγιάρης ήταν και προσωπικός φίλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών του Νίκου Κοτζιά με τον οποίο είχαν πολύ μιλήσει για το πώς θα μπορέσουν να ‘χτίσουν’ σχολεία στις ΗΠΑ για να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα διότι κακά τα ψέματα έχουμε φτάσει τέταρτες και πέμπτες γενιές και σιγά-σιγά την ελληνική γλώσσα την χάνουμε και αυτό ακριβώς πάμε να στηρίξουμε και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία με πρωτοβουλίες του Φώτη Φωτίου, αλλά και του υπουργείου Παιδείας εδώ, αντίστοιχα γίνονται προετοιμασίες και από την Ελλάδα. Σε όλο τον πλανήτη η Ομογένειά μας θα στηρίξει εκδηλώσεις για την ελληνική γλώσσα όπως βεβαίως και αυτές που θα πραγματοποιηθούν στην Ιταλία, από όπου ξεκίνησε και η ιδέα του Παγκόσμιου Εορτασμού της ελληνικής γλώσσας», σημείωσε.

Η συνάντηση Κουίκ – Φωτίου, στη Λευκωσία, έλαβε χώρα λίγο πριν από την αναχώρησή τους για την Αίγυπτο, όπου θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή, τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου για θέματα Διασποράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available