Ο κυβερνήτης Κουόμο κατά του Γιάνναρη και επικριτών της παρουσίας Amazon στη ΝΥ

Προκυμαία στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι (AP Photo/Bebeto Matthews, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι δεύτερες σκέψεις που κάνει η Amazon σε ό,τι αφορά την μεγάλη της επένδυση στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, προκάλεσε την έκρηξη του κυβερνήτη Κουόμο εναντίον όσων αντιτίθενται, με πρώτο τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Μάικλ Γιάνναρη.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης προειδοποίησε για «πολιτική υποκίνηση» εναντίον της επένδυσης, ενώ όσοι αντιδρούν σε αυτή δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να μάχονται το έργο, καθώς το θεωρούν «εταιρική φιλανθρωπία».

Μάλιστα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μάικλ Γιάνναρης, ο οποίος εκλέγεται στην περιοχή της μελλούμενης επένδυσης, αναφερόμενος στους ανθρώπους της Amazon δήλωσε ότι «δεν ξέρω αν είναι σοβαροί ή όχι και ειλικρινά δεν με νοιάζει. Αν η άποψή τους είναι ‘είτε θα αποσπάσουμε τη Νέα Υόρκη, είτε θα φύγουμε’, τότε θα πρέπει να φύγουν».

Το πισωγύρισμα της επένδυσης ήρθε όταν την Παρασκευή η εφημερίδα του Μπέζος έγραψε ότι η Amazon έχει δεύτερες σκέψεις εξαιτίας αντιδράσεων τοπικών πολιτικών που αντιτίθεται στο συνολικό πακέτο επένδυσης 3 δισ. δολαρίων. Η αναφορά, που αμέσως δημοσίευσε και ο «Εθνικός Κήρυξ», προήλθε από δύο ανθρώπους της εταιρείας που ανώνυμα εξέφρασαν τις σκέψεις της εταιρείας.

Η Amazon θα απαντούσε στους πολιτικούς ότι έχει δεσμούς με τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, τους ηγέτες της κοινότητας και τους εκπαιδευτικούς, προβάλλοντας τις υποσχέσεις της για τη χρηματοδότηση μαθημάτων Πληροφορικής από τα Γυμνάσια και ότι θα συμβάλλει στην εκπαίδευση εργασίας.

«Δουλεύουμε σκληρά για να δείξουμε τι είδους γείτονες θα είμαστε», δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της από την έδρα της στο Σιάτλ.

O γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης σε παλαιότερη διαδήλωση κατά της παρουσίας της Amazon στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι.
Φωτογραφία: AP/Μπεμπέτο Μάθιους

Ο Κουόμο, στο μεταξύ, κατηγόρησε την πολιτειακή Γερουσία, της οποίας η ηγέτις επέλεξε έναν επικριτή γερουσιαστή ως μέλος της Επιτροπής που θα αποφασίσει τελεσίδικα για την επένδυση, ως «κακή κυβερνητική πολιτική» και ότι «περιπλανώνται στην τοπική πολιτική».

«Και αυτό θα μπορούσε να σταματήσει την Amazon», είπε ο Κουόμο σε μία εκδήλωσε στο Λονγκ Αϊλαντ. «Δεν έχω δει ποτέ μια πιο παράλογη κατάσταση, όπου η πολιτική περιφρόνηση, και η προφανής υποκρισία, καταστρέφει έτσι ένα καλόπιστο έργο οικονομικής ανάπτυξης. Είναι ανεύθυνο να επιτρέψουμε στην πολιτική αντιπολίτευση να ξεπεράσει την υγιή κυβερνητική πολιτική», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Κουόμο, όσο και η πλειοψηφία της Γερουσίας και πολλοί από τους επικριτές ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Εκπρόσωπος της προέδρου της Γερουσίας, Στίουαρτ-Κάζινς, ανέφερε ότι είναι ατυχές που ο Κουόμο σε αυτή την κρίσιμη, ιστορική στιγμή προσπαθεί να διχάσει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη και τον δήμαρχο, Μπιλ ντε Μπάσιο, η Amazon θα μεταμορφώσει το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι του Κουίνς, σε μέρος υψηλής τεχνολογίας και θα προκαλέσει οικονομική ανάπτυξη που μέσα από τα κίνητρα των 2,8 δισ. δολαρίων στην πολιτεία και στην πόλη θα προκληθούν πολλαπλάσια οφέλη.
«Ο δήμαρχος αναμένει από την Amazon να εκπληρώσει πλήρως την υπόσχεσή της στους Νεοϋορκέζους», ανέφερε ο εκπρόσωπος Ερικ Φιλπς σε απάντηση του δημοσιεύματος της «Washington Post».

Τα συνδικάτα οικοδόμων και εργολαβικές εταιρείες στήριξαν την επένδυση, προτρέποντας το κοινό και τους αξιωματούχους να συμφωνήσουν γιατί θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 25.000 θέσεις εργασίας σε μία δεκαετία. «Καιρός να σταματήσει η ανάρμοστη συμπεριφορά», δήλωσε ο Γκέρι ΛαΜπαρμέρα, πρόεδρος της Gary LaBarbera, της ομοσπονδίας συνδικάτων εργολαβίας της ευρύτερης Νέας Υόρκης.

Μία δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο Quinnipiac, που είχε δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο, είχε δείξει ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Υόρκης τάσσονται υπέρ της επένδυσης κατά 57% και μόνον οι 26% αντιτίθενται. Ηταν όμως διχασμένοι για τα κίνητρα. 46% συμφωνούν και 44% διαφωνούν.

Οι επικριτές βλέπουν το έργο σαν μία υπερβολική δωρεά προς μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Κόσμου και υποστηρίζουν ότι δεν θα προσφέρει κατευθείαν άμεσο όφελος για τους περισσότερους στη Νέα Υόρκη. Αρκετοί όμως ικανοποιήθηκαν από την είδηση ότι η Amazon μπορεί να ξανασκεφτεί τον σχεδιασμό.
«Υψώσαμε το ανάστημά μας και κρατήσαμε το όριο… Δεν έχει τελειώσει αλλά είμαστε περήφανοι για τις αξίες για τις οποίες μοχθήσαμε», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος, Τζίμι Βαν Μπράμερ, που εκπροσωπεί  το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι.

Η ομοσπονδιακή βουλευτής, που η περιοχή της περιλαμβάνει ορισμένες γειτονικές περιοχές με αυτή της επένδυσης, Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, ανέφερε σε τουίτ ότι το όλο θέμα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να συσπειρωθούν και αποτελεσματικά να οργανωθούν υπερβαίνοντας τα όσα ύποπτα μπορεί να κρύβει μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available