Κούτρας: Στην προσπάθεια να ακουστούμε ως Εθνος, πρωτεργάτης η Ομογένεια

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην συμβολή της Ομογένειας των ΗΠΑ να ακουστεί η Ελλάδα ως Εθνος αναφέρθηκε ο γενικός πρόξενος της γενέτειρας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, στο καθιερωμένο Δείπνο των Τελεταρχών, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Midtown Hilton», παρουσία και των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Παράλληλα, ο κ. Κούτρας, έκανε αναφορά και στις προσπάθειες των ομογενών προκειμένου να διατηρηθεί η ελληνική ταυτότητα, ακόμη και στην τρίτη ή τέταρτη γενεά, και ζήτησε από τους νεότερους που παίρνουν τώρα τη σκυτάλη να παραδειγματιστούν από τους προγόνους τους και να κρατήσουν σαν φυλαχτό τις αρετές τους.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κούτρα έχει ως εξής:

Ημέρες σαν και αυτές τις επετειακές είναι χρήσιμο για το Εθνος μας να κάνει τον απολογισμό του.

Οπως μέσα στην οικογένεια τα γενέθλια είναι σημαντικά για να μας υπενθυμίζουν τα στάδια της ζωής μας, έτσι και οι εθνικές επέτειοι φέρνουν το πλήρωμα του χρόνου για περισυλλογή.

Ως εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας, νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί μέσα στην μεγάλη αυτή οικογένεια, την Ομογένειά μας, έχω πολλούς λόγους να αισθάνομαι υπερήφανος.

Οταν οι Ελληνες πάλευαν να στήσουν κράτος, 200 χρόνια πριν, αγωνίζονταν σαν μια γροθιά.

Είχαν φυσικά τις αντιζηλίες τους, τις διαφωνίες τους αλλά, στην ουσία, δεν παρέκκλινε ουδείς από τον τελικό στόχο, την Ανεξαρτησία!

Λέει ο εθνικός μας ποιητής «Το Εθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».

Αγαπητοί συμπατριώτες, το κράτος και το Εθνος μας μεγάλωσαν! Σε ηλικία, σε έκταση, σε πληθυσμό.

Από πολύ νωρίς, η Ελλάδα, και λόγω της λαμπρής κληρονομιάς από την αρχαιότητα, αλλά και χάριν των λαμπρών σελίδων της νεότερης Ιστορίας της, απέκτησε φωνή παντού ανά την Υφήλιο.

Η Ομογένεια στις ΗΠΑ υπήρξε πρωτεργάτης και σκαπανέας σε αυτήν την προσπάθεια να ακουστούμε ως Εθνος.

Μαζί με την Εκκλησία, επιφανή μέλη της κοινότητάς μας πάλεψαν με πάθος, ήθος, γνώσεις και πειθώ.

Και τα κατάφεραν με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σήμερα βρισκόμαστε και πάλι σε κομβικό σημείο.

Δεν παλεύουμε να χτίσουμε ένα κράτος, αλλά παλεύουμε το κράτος μας να ευημερήσει.
Με σύνεση και προκοπή. Με ήθος και πειθώ.

Αυτό δεν είναι εύκολο στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι προκλήσεις είναι πάντα πολλές και μεγάλες, ενώ οι παίκτες στη διεθνή σκακιέρα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Εχουμε όμως ένα μεγάλο όπλο: έχουμε δυνατό επιχείρημα και άξιους πρεσβευτές.

Οχι με πυροτεχνήματα, αλλά με ουσία. Οχι επειδή είναι αρεστό, αλλά επειδή είναι σωστό και δίκαιο.

Συχνά συνομιλώ με τη δεύτερη, τρίτη γενιά Ελλήνων της Αμερικής. Και θέλω να συγχαρώ εσάς της πρώτης γενιάς, που τους μάθατε ελληνικά και τους κάνατε υπερήφανους Ελληνες.

Και σε εσάς τους νεότερους, που παίρνετε τη σκυτάλη, θέλω να πω να παραδειγματιστείτε από τους προγόνους σας, να είστε υπερήφανοι γι’ αυτούς, να αποφεύγετε τα λάθη τους και να κρατήσετε σα φυλαχτό τις αρετές τους.

Και μην λησμονάτε. Στην κιβωτό του Εθνους μας, μπήκαν χέρι-χέρι η χριστιανική πίστη, η περηφάνια και η αξιοσύνη. Την Κιβωτό αυτή την φέρουμε όλοι μέσα μας, είτε εδώ, είτε στην Ελλάδα.

Οι νέοι μας, σύγχρονοι επιχειρηματίες, διακεκριμένοι επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, αλλά και άνθρωποι του μόχθου, που κατόρθωσαν με την αξία τους να ακούγονται στην αμερικανική κοινωνία, στην δική τους κοινωνία.

Είναι αυτοί που με το έργο τους έχουν ήδη προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, στην μητέρα-πατρίδα, και προσπαθούν να στήσουν στέρεες γέφυρες επικοινωνίας και προόδου.

Βρισκόμαστε ανάμεσά τους.

Σας συγχαίρω και σας επαινώ. Και σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε το ίδιο. Με ενότητα. Με ομόνοια. Χωρίς εμπάθειες.

Η Ιστορία μας είναι, αν μη τι άλλο, γεμάτη από παραδείγματα διχασμού και διχόνοιας!

Οποτε οι Ελληνες διχάστηκαν, επήλθε καταστροφή!

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα σάς καμαρώνει, σας αγαπά, σας σέβεται και απόδειξη αυτού είναι ότι στέλνει τα παλικάρια της, το σύμβολο του Εθνους μας, τους Εύζωνες να ηγηθούν της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο.

Η Ελλάδα χρειάζεται την πατριωτική δύναμη της Ομογένειας.

Οχι με προσκολλήσεις και ιδεοληψίες. Οχι με φανατισμό και με κενή έπαρση. Οχι με διχαστικό λόγο, αλλά ενωτικό!

Από τη θέση του γενικού προξένου της Ελλάδας, δεν διανοούμαι μια Ελλάδα διχασμένη, δεν διανοούμαι μια Ομογένεια διχασμένη, δεν διανοούμαι την παραμικρή ρωγμή στις σχέσεις Ελλάδας – Ομογένειας.

Από τη μια πλευρά εσείς αγωνίζεστε να διοργανώσετε -και το καταφέρνετε με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο- τη μεγαλύτερη παρέλαση της ελληνικής Ομογένειας παγκοσμίως.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέλοντας να τιμήσει με τον ιδανικότερο τρόπο την Ομογένεια και το ρόλο αυτής, δίνει εντολή για την αποστολή ενός εκ των ιερότερων συμβόλων του Εθνους μας, τους επίλεκτους του ελληνικού στρατού, να στολίσουν την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.

Αυτή είναι η επιτομή της σχέσης Ελλάδας-Ομογένειας και αυτή πρέπει να φροντίσουμε να είναι εις το διηνεκές!

Η Ελλάδα, αγαπητοί μου συμπατριώτες, καθρεφτίζεται στα πρόσωπα και τα κορμιά των Ευζώνων μας: Ελλάδα είναι η ανδρεία, η αριστεία, η λεβεντιά, το φρόνημα, η φιλοπατρία, το φιλότιμο, η ρώμη, η λαμπρότητα των Ευζώνων μας.

Είπε χθες ο ΠτΔ: Η Προεδρική Φρουρά, η οποία εκπροσωπεί την Προεδρία της Δημοκρατίας, βρίσκεται στο πλευρό της Ομογένειας. Δηλαδή στο πλευρό εκείνου του πολύτιμου τμήματος του Ελληνισμού, το οποίο με τα επιτεύγματά του και το εθνικό του φρόνημα, υπό όρους αρραγούς ενότητας, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να μοιρασθώ μαζί σας λίγα λόγια ακόμη του ΠτΔ από το μήνυμα που έστειλε χθες κατά την τηλεφωνική επαφή που είχε με τους Εύζωνες στο Γενικό Προξενείο:

Η Ομογένεια δείχνει τον δρόμο σε όλους μας ώστε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, να υπερασπισθούμε το μέλλον της πατρίδας μας.

Συγκεκριμένα δε, να υπερασπισθούμε, πριν απ’ όλα, τα εθνικά μας θέματα, δίχως καμία, απολύτως, έκπτωση και υπαναχώρηση.

Επιπλέον δε, να υπερασπισθούμε την πορεία της χώρας μας προς την βιώσιμη ανάπτυξη και την υπό όρους κοινωνικής δικαιοσύνης ευημερία, όπως ταιριάζει στην Δημοκρατία μας και στον Πολιτισμό μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available