Κράτος – Εκκλησία

Από τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ιερώνυμο στις αρχές Νοεμβρίου 2018. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνη.

Κύριε Διευθυντά,

Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσαν μια συμφωνία 15 σημείων για την αποσύνδεση κράτους και Εκκλησίας. Αλλά γιατί; Είναι προφανές πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για να ικανοποιήσουμε μια ανάγκη. Ποια είναι η ανάγκη να ανακινηθεί σήμερα το θέμα;

Θα εξαλειφθεί μήπως η ανεργία; Θα εξαφανιστούν τα κόκκινα δάνεια; Θα πάψουν οι αυτοκτονίες; Θα φάνε οι πεινασμένοι; Θα μας πλημυρίσουν οι επενδύσεις; Θα γυρίσουν πίσω οι διπλωματούχοι μας; Τι είναι αυτό που μας αναγκάζει να γίνει αυτή η συζήτηση τώρα; Χωρίς αναβολή. Τώρα; Μέσα στο Δεκέμβρη πρέπει να έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Γιατί η βιασύνη;

Λυπάμαι, αλλά οι απαντήσεις που ακούμε σε αυτά τα ερωτήματα δεν αντέχουν στη βάσανο της έρευνας. Μία από τις απαντήσεις είναι ότι χρειάζεται να εκσυγχρονιστούμε και να γίνουμε όπως τα άλλα κράτη. Αλλά όλα τα άλλα κράτη δεν είναι σαν τη Ελλάδα.

Οπως κάθε άλλη χώρα, έχουμε και εμείς τη δική μας ιδιαιτερότητα. Γιατί όλα τα κράτη δεν έχουν την ίδια μορφή σχέσης με την επικρατούσα θρησκεία τους, ούτε και είχε την ίδια επιρροή στην ιστορία και την παράδοσή τους. Και για να γίνουν πιο πειστικοί, θα έπρεπε να μας πούνε ποιο το μοντέλο που θέλουμε να μιμηθούμε για να γίνουμε και εμείς σύγχρονοι.

Η ιδιαιτερότητά μας προέρχεται από το γεγονός ότι κανένας άλλος λαός δεν έμεινε τετρακόσια χρόνια σε στυγνή καταπίεση. Σε σκλαβιά. Λόγω αυτής της σκλαβιάς, κανένα άλλο κράτος δεν έχει τόσο πολύ συνδεθεί με τη θρησκεία του. Θα ‘λεγα ότι η σχέση τους είναι της σιαμαίας μορφής. Οταν τα χωρίσουμε, ένα από τα δύο θα πεθάνει.

Ο γκιαούρης ήταν πάντα Ελληνας Ορθόδοξος. Αλλαξε την πίστη σου, του έλεγε ο Τούρκος, γιατί ήξερε ότι αν αλλάξει την πίστη του θα έχανε και την εθνική του ταυτότητα. Ο παπάς κράτησε και δίδαξε τη γλώσσα και την παράδοση. Τον Γρηγόριο κρέμασαν. Τον Χρυσόστομο κατακερμάτισαν. Γιατί ήσαν οι ηγέτες όχι των Ελλήνων, αλλά των «απίστων».

Ξέρετε τι κράτος θα είχαμε σήμερα αν δεν είμασταν δεμένοι με την Ορθοδοξία; Δεν θα υπήρχαμε σαν κράτος. Θα είμασταν μια μειονότητα της Τουρκίας στη Δύση, όπως είναι σήμερα οι Κούρδοι στην Ανατολή.

Καταλαβαίνω πως οι καιροί έχουν αλλάξει και μπορεί να χρειαζόμαστε κάποιο ορθολογισμό στη σχέση κράτους και Εκκλησίας. Οχι όμως τώρα, όχι τώρα με την οικονομική κρίση που διερχόμαστε.

Αυτό είναι τεράστιο εθνικοκοινωνικό θέμα και θα πρέπει να γίνει σε ομαλές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Οι ώμοι του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος μιας τέτοιας ιστορικής απόφασης αν δεν έχουν οπωσδήποτε τη συναίνεση και τη συγκατάθεση του κλήρου και του λαού. Και αυτή τη στιγμή δεν τις έχουμε.

Κωνσταντίνος Λυκογιάννης
Elmsford, ΝΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available