Κρίση στη γαλλική κυβέρνηση από τα «κίτρινα γιλέκα»;

(AP Photo/Kamil Zihnioglu, FILE)

ΠΑΡΙΣΙ. Τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στο Παρίσι από τα «κίτρινα γιλέκα» και υπαναχώρηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο θέμα της επιβολής του φόρου στα καύσιμα (που πυροδότησε και τα επεισόδια) φαίνεται πως έχει προκαλέσει κρίση στο εσωτερικό της γαλλικής κυβέρνησης.

Mετά τη συζήτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φέραντ, ανέφερε σε ερώτηση που του έγινε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ.

Ομως, την άποψη του Φεράντ δεν μοιράζονται τα γαλλικά Μέσα, τα οποία διερωτώνται αν θα παραμείνει ο Φιλίπ στη θέση του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Υπάρχει μία μεγάλη διαφοροποίηση πλέον ανάμεσα στους δύο άντρες και δεν είναι διαχειρίσιμη», δήλωσε πηγή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε γαλλικό μέσο.

Βασικός λόγος της διαφωνίας, σύμφωνα με το «Journal du Dimanche», είναι ο φόρος στα καύσιμα. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά τους έξι μήνες, να επανέλθει στο τραπέζι η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, ωστόσο η προεδρία επιμένει ότι εκτός απροόπτου, δεν θα μπει ξανά θέμα αυξήσεων.

Αλλα μέσα όπως το «L’Opinion» έκαναν λόγο για δυσαρέσκεια του Φιλίπ με τον Μακρόν για το γεγονός ότι αρνείται να τοποθετηθεί δημοσίως απέναντι στην κρίση, την ώρα που ο ίδιος ανέλαβε τις περισσότερες διαπραγματεύσεις με κόμματα και διαδηλωτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available