Απειλείται με κατεδάφιση το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών της «Παιδείας» στο Ροντ Αϊλαντ

Τα αναγειρόμενα κτίρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών της Ελληνικής Εταιρίας "Παιδεία" μέσα στον περίβολο του πολιτειακού πανεπιστημίου του Ροντ Αϊλαντ Φωτογαφία Αρχείο "Ε.Κ."

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. «Κραυγή αγωνίας» εκπέμπει μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία», κ. Ηλίας Τομάζος, διότι το μεγαλόπνοο έργο της ανοικοδόμησης Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Ορθόδοξου παρεκκλησίου επ’ ονόματι του Ευαγγελιστή Λουκά και ελληνικού υπαίθριου θεάτρου που είχε αρχίσει να κατασκευάζει το 2009 η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία» στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Το Πανεπιστήμιο απειλεί με κατεδάφιση της οικοδομής που έχει γίνει μέχρι στιγμής, αιτιάζοντας ότι η «Παιδεία» δεν μπόρεσε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της υπόσχεσής της για την ολοκλήρωση του έργου εντός δύο ετών.

Τονίζεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία χρονίζουσα υπόθεση επί πολλά έτη η οποία τώρα φαίνεται να φτάνει στο αποκορύφωμά της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ακόμα και η κατεδάφιση των υπό ανέγερση κτιρίων. Υπογραμμίζεται ότι το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ έχει χορηγήσει από το έτος 2005 το οικόπεδο στην «Παιδεία» -το οποίο είναι δύο έκρες- για πεντακόσια χρόνια προς ένα δολάριο τον χρόνο.

Είναι η δεύτερη φορά που η Γερουσία, η Βουλή και με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και του κυβερνήτη η πολιτεία του Ροντ Αϊλαντ, παραχώρησαν αυτό το οικόπεδο για πεντακόσια χρόνια, ενώ η άλλη παραχώρηση που έγινε ήταν στο υπουργείο Αμυνας της Αμερικής για να γίνει μία στρατιωτική βάση στο Ροντ Αϊλαντ.

Η θεμελίωση των έργων έγινε στις 16 Νοεμβρίου του 2009, όπως είχε γράψει τότε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ», ενώ έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά οι εργασίες, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες και πιστοποιεί στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Τομάζος. Ο κ. Τομάζος πρωτοστάτησε κι έχει ανοικοδομηθεί Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, Παρεκκλήσιο Τριών Ιεραρχών και Υπαίθριο Ελληνικό Θέατρο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το οποίο λειτουργεί εύρυθμα και επιτυχώς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας “Παιδείας” κ. Ηλίας Τομάζος. Φωτογραφία Αρχείο “Ε.Κ.”

Ο κ. Τομάζος σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» είπε ότι το «χτίσιμο άρχισε τον Αύγουστο του 2009, έχουμε κατασκευάσει το μισό έργο που είναι το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, το εκπαιδευτικό κτίριο και επίσης το υπαίθριο θέατρο. Εχουμε μέχρι στιγμής πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια, αλλά έχουμε κάνει προσωπική εργασία, η οποία υπερβαίνει την αξία των δυόμισι εκατομμυρίων. Επίσης, έχουμε τη δωρεά των υλικών, των αρχιτεκτονικών σχεδίων, έχουμε τελειώσει τον πρώτο όροφο».

Ο κ. Τομάζος ανέφερε επίσης πως «το έργο δυστυχώς σταμάτησε τον Αύγουστο του 2011 διότι η καινούργια διοίκηση του Πανεπιστημίου θεώρησε πως αφού δεν μπορέσαμε να το ολοκληρώσουμε μέσα σε δύο χρόνια έπρεπε να σταματήσουμε». Συμπλήρωσε πως «παραδεχόμαστε ότι αργήσαμε αλλά εκείνο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι εμείς δεν θα ανοικοδομούσαμε ένα κτίριο που προορίζεται για εστιατόριο ή μικρό σούπερ μάρκετ ή πλυντήριο ρούχων όπως έχουν τα πανεπιστήμια στον περιβάλλοντα χώρο τους. Εμείς πήγαμε σαν καλοί συνεργάτες και φίλοι να κάνουμε κάτι που είναι προσφορά στο Πανεπιστήμιο».

Το θέμα έχει φτάσει στο Δικαστήριο. Το Πανεπιστήμιο θέλει να γκρεμίσει τα κτίρια της «Παιδείας» και η «Παιδεία» όπως είναι φυσικό και λογικό αντιδρά. Ο κ. Τομάζος είπε πως «γράψαμε ένα γράμμα στον δικαστή τον περασμένο μήνα διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε την προσβολή και την ντροπή καταστροφής αυτών των ιδρυμάτων. Ουσιαστικά θα είναι ντροπή στον Ελληνισμό αυτό που προσπαθούν να κάνουν» και συμπλήρωσε «είμαι υποχρεωμένος να το πω ότι πηγαίνουν να ντροπιάσουν τον Ελληνισμό».

Πρόσθεσε πως «από το 2011 υπάρχει η απειλή της κατεδαφίσεως και της απαιτήσεως ότι πρέπει να μας δείξετε πως έχει σε ρευστό δύο εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα για να συζητήσουμε και να σας αφήσουμε να συνεχίσετε. Κι εγώ τους είπα από την αρχή παρουσία του ιερέα από την κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Κράνστον του π. Ανδρέα Γεωργίου και μερικών άλλων παραγόντων εκεί πώς μπορούμε να βρούμε χρήματα όταν έχουμε τέτοια απειλή εναντίον μας. Μάλιστα μας ζήτησαν να παρουσιάσουμε τα δύο εκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο εβδομάδες».

Τα σχέδια του Ελληνικού Κέντρου Σπουδών, του παρεκκλησίου του Αγίου Λουκά και του υπαίθριου Ελληνικού Θεάτρου στο πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ. Φωτογραφία Αρχείο “Ε.Κ.”

Το θέμα, όπως είπαμε, πήρε τη δικαστική οδό. Ο κ. Τομάζος τόνισε πως «τώρα για πρώτη φορά αναγκαστήκαμε και κάναμε κι εμείς μήνυση, μέχρι τώρα αμυνόμαστε, αλλά εκείνοι μας πήγαν στο δικαστήριο. Αφού είδαμε ότι με κάθε τρόπο πήγαιναν στο δικαστήριο να μας διαλύσουν τότε είπαμε ότι πρέπει κι εμείς να αντεπιτεθούμε δικαστικώς διότι εκείνοι έσπασαν το συμβόλαιο».

Στην ερώτηση από ποιον εξαρτάται η επίλυση του προβλήματος, απάντησε: «από την κυβερνήτη διότι είναι Πολιτειακό Πανεπιστήμιο. Ο προηγούμενος κυβερνήτης είχε καταλάβει πολύ καλά τι γινόταν και πήγε ο ίδιος και μίλησε τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου και υποσχέθηκε πως έως ότου είμαι εγώ κυβερνήτης δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αγγίξει το ελληνικό κτίριο».

Αναφορικά με το αν βοηθούν οι ομογενείς του Ροντ Αϊλαντ, είπε ότι «περιμένουν κι αυτοί να δουν να συγκεντρώνουμε δύο εκατομμύρια δολάρια και σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται δυστυχώς και ο γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, αυτό μας λένε σε κάθε συνεδρίαση, είναι σαν να μιλούμε με τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου, είναι ακατανόητο αυτό».

Στην ερώτηση αν τους έχει βοηθήσει ο κ. Ραπτάκης, απάντησε: «όχι, απλώς συζητάμε, απλώς περιμένουμε» και συμπλήρωσε «θέλει κι αυτός να δει εκατομμύρια». Η «Παιδεία» έχει λάβει εγγυητική επιστολή ενός εκατομμυρίου δολαρίων για δάνειο και επίσης έχει άλλες πεντακόσιες χιλιάδες σε υποσχέσεις από δωρεές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *