Αδέλφια μου Ελληνες: Κρυπτοχριστιανός ο Αλέξης, σουλτάν Ταγίπ αχταρμάς

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

Είχε αρκετά ενδιαφέροντα η Εβδομάδα του Πάσχα, τα οποία δεν θα πρέπει να περάσουν ασχολίαστα. Κατ’ αρχήν χάρηκα πολύ, Αδέλφια μου Ελληνες, που είδα τον Αλέξη με την Περιστέρα του στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Κέρκυρα να κρατούν από μια αναμμένη πασχαλιάτικη λαμπάδα και να κάνουν ανάσταση.

Ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες από το πάλκο της πλατείας Σπιανάδα της Κέρκυρας, όπου έγινε η τελετή της ανάστασης. Από κοντά ήταν κι ο Φλαμπουράρης και δίπλα τους ο Δένδιας. Μόλις τους είδα αναφώνησα, Αδέλφια μου Ελληνες, το «Κύριε σώσον τους ευσεβείς», διότι εντυπωσιάσθηκα τόσο πολύ που τόλμησε ο Αλέξης και είπε «Χριστός Ανέστη».

Ομολογουμένως είπα καθ’ εαυτόν πως αυτό το αείποτε χαμογελαστό παιδί, ο Αλέξης, πρέπει να είναι κρυπτοχριστιανός, αλλιώς δεν εξηγείται η τόση του έκφραση πίστης, η ευχή και η ευλάβεια, αλλά δεν τολμούσε τόσο καιρό να εκφρασθεί φοβούμενος τους σκληρούς άπιστους και άθεους που διαθέτει το ασκέρι των Συριζαίων. Δεν αποκλείεται μέχρι τις εκλογές να μάθει να ψέλνει κι όλας.

Πάντως και το τσούγκρισμα των Πασχαλινών αυγών τήρησε και μάλιστα με ναύτες και μοίρασε τιμητικές άδειες σε όσους του έσπασαν το αυγό. O Aλέξης θυμήθηκε και τη δική του θητεία στον Πολεμικό Ναυτικό σημειώνοντας μάλιστα πως ο ίδιος υπηρετούσε σε Παρατηρητήριο και πως αυτή είναι «η καλύτερη θητεία».

Το δημοψήφισμα στην Τουρκιά απέδειξε ότι ο σουλτάν Ταγίπ είναι πρόεδρος της μισής Τουρκίας και πως τη διχοτόμησε από μόνος του την Τουρκιά με το δημοψήφισμά του και την έβαλε σε τροχιά περιπέτειας.

Μ’ άλλα λόγια, αυτό που έπαθε λέγεται σουλτάν μερεμέτ. Μάρτυς μου η έκθεση-καταπέλτης διεθνών παρατηρητών πως «δεν ήταν αυθεντικά δημοκρατική η διαδικασία του δημοψηφίσματος». Αυτό έλειπε να ήταν δημοκρατική η διαδικασία. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα ήταν Τουρκία. Είναι να απορεί κανείς και μ’ αυτούς τους διεθνείς παρατηρητές μα καλά δεν έχουν καταλάβει τι πάει να πει σουλτάν Ταγίπ και Τουρκιά;

Είμαι της γνώμης, Αδέλφια μου Ελληνες, πως ούτως ή άλλως η Τουρκία έχει μπει σε περιπέτεια κι αυτό διότι η διαίρεσή της στα δύο είναι γεγονός κι ό,τι κι αν πει ο Ταγίπ ζημιωμένος έχει βγει. Από την άλλη μεριά, το όχι είναι κι ένα ελπιδοφόρο σημάδι πως ο τουρκικός λαός έχει ξυπνήσει, αρχίζει και αποτινάσσει τον εφιάλτη και τον φόβο και ψηφίζει κάπως άφοβα, παρά τις απειλές, τις παρακολουθήσεις, τους εκβιασμούς. Αν θα τολμούσα να διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη θα ήταν πως ο σουλτάν Ταγίπ μια μέρα θα φύγει στα νώτα του έξω απ’ εδώ, αλλά θα την αιματοκυλίσει τη χώρα και να το θυμάστε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *