Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Προετοιμασμένη από την αρχή

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη (AP Photo/Petros Giannakouris)

ΑΘΗΝΑ. Αν υπάρχει μια λέξη που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτές τις ούτε δύο καλά καλά εβδομάδες που βρίσκεται στην εξουσία, αυτή είναι η «προετοιμασία».

Ο Πρωθυπουργός φάνηκε να έχει ξεκάθαρο και έτοιμο πλάνο στο μυαλό του για το τι ακριβώς θέλει να κάνει και αυτό φάνηκε ήδη από την πρώτη ώρα που ανέλαβε την εξουσία, το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου, και ενώ δεν είχε συμπληρωθεί καν μια ολόκληρη ημέρα από τον εκλογικό θρίαμβο.

Μέσα σε λίγες ώρες από την ορκωμοσία του ίδιου, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο διά γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι είναι προϊόν σκέψης και σχεδιασμού αρκετών ημερών, αν όχι εβδομάδων.

Στα υπουργεία τοποθετήθηκαν σχήματα που δείχνουν ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης ήθελε να παντρέψει την πολιτική εμπειρία των παλαιών στελεχών με τις γνώσεις και τις ικανότητες των εξωκοινοβουλευτικών – που εξέπληξαν ευχάριστα.

Κάποιος θα πει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε την πολυτέλεια να το κάνει αυτό, να εμφανιστεί προετοιμασμένος, αφού το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου έδειξε ξεκάθαρα ποιος θα ήταν ο νικητής των εθνικών εκλογών, και άρα είχε τον χρόνο και την άνεση να κάνει τους σχεδιασμούς του.

Και άλλες φορές ωστόσο κατά το παρελθόν ο νικητής των εθνικών εκλογών είχε προεξοφληθεί από καιρό (μέσω των δημοσκοπήσεων) αλλά συνήθως παρατηρούνταν το φαινόμενο ο πρωθυπουργός να γράφει και να σβήνει ονόματα στο μπλοκάκι του μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ τα κυβερνητικά σχήματα πρόδιδαν από μακριά ότι ήταν προϊόν συμβιβασμών, υποχωρήσεων και προσπάθειας να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες και τίποτα περισσότερο.

Με την ανάληψη δε των καθηκόντων των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, τους δόθηκαν ξεκάθαροι στόχοι και χρονοδιαγράμματα στον τομέα της ευθύνης τους.

Οι ίδιοι θα χρησιμοποιήσουν το ταλέντο και τις ικανότητές τους, αλλά υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν και από το οποίο θα κριθούν.

Ολα αυτά για να γίνουν χρειάζεται μεθοδική δουλειά που απαιτεί χρόνο – δεν μπορεί να φαντάζεται κανείς ότι το ντοσιέ με τις οδηγίες που παραδόθηκε στους υπουργούς και υφυπουργούς το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιουλίου ετοιμάστηκε λίγες ώρες πριν.

Από τις πρώτες δε ημέρες, οι Υπουργοί προωθούν με εντατικούς ρυθμούς τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα στα υπουργεία τους.

Στο υπουργείο Παιδείας δείχνουν ότι δεν θέλουν να χάσουν χρόνο με το περιβόητο άσυλο και προωθούν την κατάργησή του, στο υπουργείο Οικονομικών ήδη κάνουν τις πρώτες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, στο υπουργείο Εξωτερικών τελείωσαν αμέσως με τον Νικολάς Μαδούρο αναγνωρίζοντας ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, ενώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζονται άμεσα να δείξουν ότι τα Εξάρχεια δεν έχουν κάποια διαφορά από την υπόλοιπη πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκαν και τα ονόματα των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων, πράγμα ιδιαίτερα ασυνήθιστο.

Ασυνήθιστο δε, είναι το γεγονός ότι τα βιογραφικά των γενικών γραμματέων των υπουργείων της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αξιόλογα και κυρίως δεν έχουν να κάνουν με συγγενείς και φίλους, με άλλα λόγια μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν φαινόμενα «Καρανίκα».

Είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι όλα ρόδινα για την κυβέρνηση – άλλωστε για καμιά κυβέρνηση δεν είναι. Τουλάχιστον φαίνεται να ξεκινά με συναίσθηση της ευθύνης της εξ ου και δεν άφησε τα πράγματα στην τύχη τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available