Κυπριακά κόμματα ζητούν πρόωρες προεδρικές και μετά αυτοδιάλυση της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Διάλυση της Βουλής υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθεί η κυβέρνηση και θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές, υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, κοινοβουλευτικά κόμματα, που κλήθηκαν να σχολιάσουν την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για αυτοδιάλυση της Βουλής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συζητήσει την πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής υπό μία προϋπόθεση: να διαλυθεί πρώτα η Κυβέρνηση, η οποία με βάση το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής έχει την κύρια ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. «Όταν προκηρυχθούν προεδρικές εκλογές είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου στερείται σοβαρότητας. «Αν εννοεί ο ΔΗΣΥ αυτά που λέει τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να εισηγηθεί είναι παραίτηση της κυβέρνησης αφού το πόρισμα είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως η ΕΔΕΚ δεν λέει όχι στις προκλήσεις και πρόσθεσε πως απομένει στην πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων να αποφασίσουν αν θέλουν πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για «μάγκες των μικροφώνων που θέλουν να επιρρίπτουν ευθύνες στους άλλους αγνοώντας τις ευθύνες τις δικές τους» και ανέφερε ότι το πόρισμα για τον Συνεργατισμό καταλογίζει ευθύνες στα κόμματα και πριν το 2013 και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι ευθύνες τους είχαν καταστροφικές συνέπειες στο Συνεργατισμό.

«Δεν μπορεί να είμαστε κριτές τους εαυτούς μας. Πρέπει να απευθυνθούμε στον κυρίαρχο λαό να μας κρίνει. Ψήφο στο λαό να μας κρίνει όλους. Γιατί φοβούνται;», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος θέλει «να λάμψει η ετυμηγορία του λαού»., ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. Και πρόσθεσε:

«Οι εκλογές και η προσφυγή προς τους πολίτες είναι το επιστέγασμα της ουσίας και της πεμπτουσίας της δημοκρατίας και ειλικρινά διερωτώμαι η προσφυγή στις κάλπες αν είναι θέατρο. Στο τέλος θα μας πουν ότι και η δημοκρατία είναι θέατρο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available