Κυριάκος για πετρελαιοκηλίδα: Να αποδοθούν υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες

Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

ΑΘΗΝΑ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Φάληρο, τον Άλιμο και την Γλυφάδα, προκειμένου να δει από κοντά και να ενημερωθεί από τους δημάρχους για την οικολογική καταστροφή, που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενοπλοίου στην Σαλαμίνα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου μήνα στην Βορειοανατολική Αττική. Χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια για να μπορέσει, επιτέλους, να καθαρίσει ο Σαρωνικός και να απολαμβάνουν οι πολίτες του Λεκανοπεδίου καθαρές παραλίες και, δυστυχώς, μια μέρα μόνο ανικανότητας, για να γίνει μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες. Και υπάρχουν, επίσης, μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν: Ποιος έκρινε ότι το καράβι αυτό ήταν αξιόπλοο; Πως γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι μέσα στο λιμάνι σε συνθήκες νηνεμίας; Γιατί άργησε ο κρατικός μηχανισμός να κινητοποιηθεί; Κινητοποιήθηκαν – ναι ή όχι – όλα τα σκάφη του Λιμενικού;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία και πρέπει να απαντηθούν. Και υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Και το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, είναι να αποδεχθεί – σήμερα κιόλας – την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή.

Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, θα κάνουμε τα εξής:

Καταθέτουμε σήμερα Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή, υπογεγραμμένη από όλους τους βουλευτές της Β’ Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, της Α’ και Β’ Πειραιά, όπου θα θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Κουρουμπλή, προκειμένου να απαντηθούν και να μάθουμε, επιτέλους, όλη την αλήθεια.

Έχω ζητήσει από τους ευρωβουλευτές μας να διερευνήσουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ευρωπαϊκών πόρων για να μπορέσουν να συνδράμουν στην αποκατάσταση.

Επίσης, έχω ζητήσει από το επιτελείο μου να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επικαιροποιήσουμε τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τέτοια περιστατικά.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλους τους Δημάρχους, οι οποίοι κινήθηκαν με δικά τους μέσα και, χωρίς να υπάρχει κανείς απολύτως συντονισμός, έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε.

Χρειαζόμαστε εξειδικευμένη υποστήριξη για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως επιβεβλημένη.

Από εκεί και πέρα, εμείς ως Νέα Δημοκρατία θέτουμε στην διάθεση – το τονίζω – των ειδικών, τις δικές μας οργανώσεις και τους δικούς μας εθελοντές. Αλλά κάνω μια έκκληση: Μιλάμε για μια εξειδικευμένη διαδικασία και οι εθελοντές μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο εφόσον κρίνουν οι ειδικοί ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να συνεισφέρουν και να προσφέρουν.

Να ευχαριστήσουμε και δημόσια όσες και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν και συνδράμουν, αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι δουλειά των ειδικών.

Έχουμε ένα χρέος, έχουμε μια ευθύνη να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον. Και λυπάμαι πραγματικά που, για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση πιάστηκε τόσο απροετοίμαστη, πιάστηκε τόσο ανέτοιμη για μια καταστροφή, η οποία έγινε μέσα στο λιμάνι. Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν είχαμε ένα άλλο περιστατικό στην ανοιχτή θάλασσα.

Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο αυτήν τη στιγμή. Ας κάνουμε όλοι – έστω και την τελευταία στιγμή – ό,τι περνάει από το χέρι μας να μειώσουμε την έκταση της ρύπανσης, να αποκαταστήσουμε τις ακτές μας το συντομότερο δυνατό, να καθαρίσουν οι ακτές. Αλλά να κάνουμε και αυτά τα οποία πρέπει για να προλάβουμε ένα αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον.

Και βέβαια να αποδοθούν, επιτέλους, για μια φορά, οι ευθύνες. Όχι μόνο επιχειρησιακές, αλλά και πολιτικές. Διότι ναι υπάρχουν, επιτέλους, και πολιτικές ευθύνες. Και το Λιμενικό έχει προϊστάμενο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προϊσταμένους και, αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, η ευθύνη τελικά βαραίνει τον πολιτικό προϊστάμενο».

Οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό Κόλπο

Τεράστιες είναι οι διαστάσεις που λαμβάνει η οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Σαρωνικό Κόλπο από τη διαρροή πετρελαίου που προκλήθηκε από τη βύθιση -τα ξημερώματα της Κυριακής- του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Οι πετρελαιοκηλίδες είχαν φτάσει χθες σε όλη σχεδόν την ακτογραμμή από την Πειραϊκή έως τη Βούλα, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ολιγωρία, και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, που είδε ιδίοις όμμασι την καταστροφή, να ζητά την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το πετρέλαιο που χύθηκε στη θάλασσα (και το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 2,5 τόνους) αρχικά μόλυνε τις ακτές της Σαλαμίνας. Από προχθές το πρωί όμως και λόγω της αλλαγής της φοράς των ανέμων, οι πετρελαιοκηλίδες έφταναν μέχρι τη Βούλα.

Και βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχείρηση απορρύπανσης της ακτογραμμής, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι η όλη προσπάθεια θα κρατήσει πολλές ημέρες έως και εβδομάδες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πλοιοκτήτης του βυθισμένου πλέον δεξαμενόπλοιου, Θεόδωρος Κουντούρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό υποστήριξε ότι για το μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης δεν ευθύνεται το πλοίο της δικής του εταιρείας αλλά το «Blue Star Patmos» το οποίο πέρασε ρυμουλκούμενο από τις ακτές της Αθήνας και πήγε στο Πέραμα για επισκευές. «Είχε διαρροή κατά τη διάρκεια της μεθόρμισής του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουντούρης.

Υπενθυμίζεται ότι το «Blue Star Patmos» είχε προσαράξει προ μερικών ημερών λίγο έξω από το λιμάνι της Ιου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ αρχικά είχε δηλώσει ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού, στη συνέχεια δήλωσε ότι «δεν παραιτείται», σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης» που ζητούσε νωρίτερα την παραίτησή του.

Σχετικά με τις δηλώσεις του, ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Ναυτιλίας διευκρίνιζε νωρίτερα ότι επρόκειτο για ένα «λογοπαίγνιο που παρερμηνεύτηκε».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «γιγαντιαία προσπάθεια που ίσως πρώτη φορά έχει γίνει στην ιστορία, όπου σκάφη εργάζονται για την άντληση του πετρελαίου από το βυθισμένο σκάφος» ώστε να αντιμετωπιστεί η ρύπανση στη θάλασσα και τις ακτές από την πίσσα και το πετρέλαιο.

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για ολοκλήρωση των επιχειρήσεων καθαρισμού σε 25 με 30 ημέρες ο κ. Κουρουμπλής «αμύνθηκε» στην κριτική για καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι τα στοιχεία του θαλάμου επιχειρήσεων είναι στη διάθεση τόσο των υπόλοιπων κομμάτων όσο και του εισαγγελέα, που μπορούν να εξακριβώσουν τους χρόνους αντίδρασης.

Υπογράμμισε δε, πως η σύμβαση με την πρώτη εταιρεία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, έγινε πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες από το ατύχημα. Οπως είδε ο ίδιος, το καύσιμο που διέρρευσε από το πλοίο είναι μαζούτ και όχι πετρέλαιο, και κατεβαίνει στα βαθιά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελος, είπε ότι θα εκταμιευθεί ένα ποσό από το «πράσινο ταμείο» για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Ο ίδιος διεμήνυσε ότι θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενοι κανονισμοί σύμφωνα με τους οποίους «αυτός που ρυπαίνει πληρώνει» και θα καταλογιστούν ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Για το θέμα της «παραίτησης» του κ. Κουρουμπλή ερωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξής του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Υπουργός «είπε το αυτονόητο» ανέφερε, προσθέτοντας επίσης πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη στο θέμα αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.

«Ο Πρωθυπουργός θα κρίνει, ενημερώνεται διαρκώς και θα ενημερωθεί και στο τέλος της διαδικασίας για τον απολογισμό και νομίζω ότι η κρίση του θα γίνει με τους όρους και τα κριτήρια που επιλέγονται για κάθε υπουργό», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *